HEDİYE EROĞLU
Mersin’de etkili olan şiddetli fırtına ve rüzgar, hayatı olumsuz etkilediği gibi ekili alanlara da zarar verdi.
AFAD’ın turuncu uyarı verdiği iller arasında yer alan Mersin’de kötü hava koşulları hayatı felç ederken, özellikle tarımsal üretim yapılan alanlarda da zarara neden oldu. Erdemli, Silifke, Anamur ve Aydın başta olmak üzere pek çok bölgede etkili olan fırtınada bazı seralar zarar gördü.
KOCAHASANLI’DA BAZI SERALARDA HASAR OLUŞTU
Erdemli ilçesinde genelinde gece saatlerinde başlayan şiddetli rüzgar, gündüz de etkisini sürdürdü. Kocahasanlı Mahallesi'nde bulunan bazı seralarda hasar oluştu. Akdeniz Mahallesi'ndeki bir halı sahanın da üstü çöktü. Kocahasanlı Mahallesi Muhtarı Mahmut Yazgan, büyük bir afet yaşandığını ancak herhangi bir yaralanmanın olmadığını belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışması yapılacağı öğrenildi.
ÜRETİCİNİN DON NÖBETİ MESAİSİ BAŞLADI
Erdemli Ziraat Odası Rasim Şahin, kötü hava şartları kaynaklı fırtına ve yağışların özellikle tarımsal üretime zarar verdiğini söyledi. Fırtınanın ilçenin farklı bölgelerinde seraların çatıl ve koruyucu naylonlarını uçurduğunu söyleyen Şahin, “Şuan bölgemizde meyve sebze hasadı bitmiş olup örtü altı üretim devam etmektedir. Bu kapsamda da daha çok domates ekimi yapılmaktadır. Ancak Erdemli’de fırtına ve kötü hava nedeniyle bazı bölgelerde seralar hasar gördü. Fırtına ürünü doğrudan vurmadı ama çiftçiye ek maliyete neden oldu. Üstelik soğuk hava devam etmekte olup meteorolojik uyarılar doğrultusunda bölgemizde don beklenmekte. Üretimiz don afetine karşı teyakkuzda, Çiftçilerimiz seralarda don nöbeti mesaine başladı. Bizlerde sürekli olarak arazide incelemelerimizi sürdürüyoruz” dedi,
ÇİLEK ÜRETİCİSİ ZARAR GÖRDÜ
Ayrıca Mersin’in Silifke ve Bozyazı İlçelerinde, Akdeniz Bölgesi’nde meydana gelen etkili ve kuvvetli poyrazların etkisi altında kaldı. Birçok bölgede doğudan batıya seralar evler tarım alanları zarar gördü. Maddi hasar meydana geldi.
Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Şeref Gümüş de, diğer ilçelere nazaran Anamur- Bozyazı bölgesinde çok büyük hasar oluşmadığını küçük çaplı zararlar olduğunu aktardı.
Fırtına nedeniyle Anamur ve Bozyazı’da birkaç seranın yıkıldığını söyleyen Gümüş, özellikle çilek üreticilerinin zarar gördüğünü aktardı.
Soğuk hava nedeniyle bölge üreticilerinin don nöbeti mesaisine de başladığı bilgisini veren Başkan Gümüş, “Don işi biraz sıkıntılı. Bu yüzden bölge çiftçilerimiz don nöbetine başladı” dedi.
“ÇİFTÇİ SERASINI SİGORTA YAPTIRAMIYOR”
Konuşmasının devamında çiftçinin, üreticinin afetlere karşı korunabilmesi için sigorta desteğine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Başkan Şeref Gümüş, “Çiftçilerimiz, üreticilerimiz seralarını sigorta yaptıramıyorlar. Bunun en büyük sebeplerinden birisi TARSİM sigortasının biraz pahalı oluşu. Biz üretim yapıyorsak, iklim değişikliğinden dolayı hem bilim insanları bunu önemsiyorsa o zaman TARSİM’e ciddi mana da destek verilmeli, üreticiler tüm seralarını sigorta ettirmeli. Üreticilerin sigorta yaptırabilmesinin önü açılmalı. Çiftçilerimize, ‘keşke demeden önce sigortalarınızı yaptırın diyoruz ama üretici de haklı çünkü sigorta maliyeti pahalı.
“TARSİM ELDEN GEÇİRİLMELİ”
Bu noktada Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) ilişkin taleplerimiz duyulmalı. Doğal afetlere ve fiyat dalgalanmalarına karşı üretici ve yetiştiricilere ‘koruma kalkanı’ olan TARSİM’in yeniden elden geçirilmesi elzemdir. Üreticilerin serayı sigorta ettirebilmesi için yeni düzenlemeler yapılmalı, TARSİM elden geçirilmelidir. Ancak bu sayede güvenli, korunaklı üretim yapmamız mümkün olabilir” diye konuştu.