Mersin’de 220 milyar TL değerinde 2 bin 500 proje sürüyor | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Mersin’de 220 milyar TL değerinde 2 bin 500 proje sürüyor



 

Haber Merkezi

 

Mersin’de, bir medya grubu organizasyonunda düzenlenen, illerin ekonomik durumu, potansiyeli ve fırsatlarının istişare edildiği Şehrin Ekonomisi programı düzenlendi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri toplantı salonunda düzenlenen programa; Vali Ali Hamza Pehlivan, Mersin Ekonomi Platformu Başkanı Servet Özkaya, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Üyesi Serdar Yıldızgörer, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

 

“MERSİN, TÜRKİYE’NİN TARIMDA ÖNCÜ ŞEHRİ”

Vali Pehlivan, programda yapmış olduğu konuşmasında; kentin sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik potansiyeline dikkat çekti. Ekonominin, çok kapsayıcı ve kapsamlı bir kavram olduğunu dile getiren Pehlivan, hayatın her alanını her aşamasını ilgilendiren bir kavram ve dinamik bir süreç olan ekonomi bakımından da Mersin’in dinamik bir il olduğunu aktardı. “Nüfusu 2 milyon olmuş, yüz ölçümü yaklaşık 16 bin km², 13 İlçesi, 806 mahallesiyle ekonomiye belli katkılar sunan bir ildir Mersinimiz” diyen Vali Pehlivan, “Kentimizin öncülüğü neleri kapsıyor diyerek içini doldurmak istersek de orada da tarım ön plana çıkıyor. Muz, çilek, limon gibi 9 bitkisel üründe Türkiye birincisi olan ilimiz hayvansal ürün olarak keçi üretiminde de Türkiye birincisidir. İlimiz bu 10 üründe Türkiye birincisi olduğu gibi 30 tarımsal üründe de ilk 3’te, 50 üründe ilk 10’da yer alıyor ve 100’ün üzerinde de tarımsal ürün yetişiyor. O kadar bereketli topraklara sahibiz ki ister açık alanda yapın ister serada yapın klima özelliği ve buranın ılıman iklimi tropikal meyveler de dahil birçok ürünün yetişmesine zemin hazırlıyor. İlimiz bu yönüyle geçtiğimiz yıl güncellenen rakamlarla tarımsal üretimde yaklaşık 77 milyar TL, hayvansal üretimde de 11 milyar TL olmak üzere yaklaşık 88 milyar TL tarımsal hasıla elde etmiş durumdadır. Tarım sektöründe ziraat odalarına 135 bine yakın kayıtlı çiftçimiz var. Tarımsal işletmelerimiz var. Tarımsal sanayiye yönelik yatırımlarımız var. Bunlar birbirini destekleyerek gidiyor.

 

EN ÇOK ELLEÇLEME MERSİN LİMANI’NDA YAPILIYOR

İlimizin elbette sektörel anlamda diğer öne çıkan yönlerinden birisi liman kenti olmasının da etkisiyle ticarettir. Ticaret odalarımıza kayıtlı yaklaşık 50 bin tacir, esnaf odalarımıza kayıtlı 60 bine yakın esnafımız var. Bunları aileleri ile birlikte düşündüğünüz zaman ciddi bir yekün tutuyor. Mersin Limanımız, adeta tarihteki o antik limandan bugüne gelen geleneği devam ettiriyor. Limanımız şu anda 124 hektarlık büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük alana sahip limanı, hacim olarak da 2.6 milyon TEU kapasitesiyle en çok elleçleme yapılan limanlardan birisidir. 10 milyon tonun üzerinde de konvansiyonel yük işlenebilen ve ticareti yapılabilen bir potansiyele sahiptir. Limanımızda bugünlerde genişleme çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar bittiğinde yüzde 50 daha büyümek suretiyle hacmi 3.6 milyon TEU seviyesine çıkacak. Limanda yapılan istihdam doğrudan 3 bin iken 3 bin 500 istihdam, 25 bin iken yaklaşık 30 bin dolaylı istihdam durumu söz konusu olacak.

 

“SERBEST BÖLGE’NİN TİCARET HACMİ 4 MİLYAR DOLAR”

Hemen yanı başında Serbest Bölgemiz var. Orada da 360’ın üzerinde firmada 10 binin üzerinde çalışan söz konusu ve oranın da ticaret hacmi yaklaşık 4 milyar dolardır. Genel olarak dış ticaret rakamlarına baktığımız zaman da geçtiğimiz yıl ilimizde 11 milyarın üzerinde ihracat yapıldı. Bu rakamla birlikte İlimiz en çok ihracat yapan iller sıralamasında 9. basamaktan 7. basamağa yükseldi.

Bizim gümrük kapılarımızdan yapılan dış ticaret hacmi bu rakamla beraber 30 milyarın üzerindedir. Genel hinterland olarak düşündüğünüzde, bizim limanımızdaki gümrük kapılarımız 190 ülkeye açılıyor. 190 ülkeye limanımızdan ve gümrük kaplarımızdan başta Mersin Limanımız olmak üzere Taşucu da dahil diğer 5 kapımızdan 190 ülke ile ticaret yapılabilir.

Ticaretin yanında lojistik konusunda, ilimizde özellikle de gümrük kapıları ve liman bağlantılı yurt sathında faaliyet gösteren 4 bine yakın lojistik firmamız var.

 

“7 AYRI OSB'MİZ VAR”

Sanayi, giderek gelişen önemli bir sektörümüzdür. Sanayide yeni yatırımlar alıyoruz. Yeni etaplar açıyoruz, yeni Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) açıyoruz. Bugün itibariyle ilimizde 7 ayrı OSB'miz var ve en eski OSB'miz olan Mersin-Tarsus OSB'mizin 4. etabını da geçtiğimiz aylarda faaliyete geçirdik. 40’ın üzerinde de yeni tahsis yaptık. Toplamda OSB'lerimizde 26 bin istihdam varken, yeni etapla beraber bu istihdam 5 bin daha artarak 30 binin üzerine çıkacak. Firma sayısı da 253 iken 300’lere çıkacak. Hemen yanı başında Tarsus’ta müstakilen bir OSB’miz var. Hızla yatırımları devam ediyor. Hemen onun yanında TÜİOSB dediğimiz Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz var. Onun da alt yapı çalışmaları başladı. Ekonomide dönemsel parametrelerle değişkenlikler olabiliyor. Ama yatırım talebi bizde çok şükür durmuyor. Yeni etaplar açtığımızda ilimizdeki firmalar da dahil olmak üzere yatırım talepleri alıyoruz. İstihdama yönelik mesleki eğitim çalışmaları yürütülürken diğer yandan da istihdam konusunda önemli çalışmalar yapma gayreti içerisindeyiz. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde geçtiğimiz yıl 36 bin yeni istihdam sağlandı.

Ulaşımdan, altyapı hizmetlerine eğitimden sağlığa kadar toplam yatırım bedeli yaklaşık 220 milyar TL olan 2 bin 500 projenin hayata geçirilmesine öncülük eden sayın cumhurbaşkanımıza Mersin adına şükranlarımı arz ediyorum. İlgili bütün bakanlıklarımıza da ilimize vermiş oldukları katkılarından dolayı teşekkürlerimi bildiriyorum.” dedi.

Panelde, kentin mevcut ekonomik durumu, potansiyeli ve ilin önündeki ekonomik fırsatlar gündeme alındı.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA