Yüksek maliyetler üretimi vurdu! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Yüksek maliyetler üretimi vurdu!



 

Haber Merkezi

 

Tarsus Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke, üye ziyaretlerine devam ederek, sektörün nabzını tutuyor.

Teke bu kapsamda Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Gürbüz ile birlikte ilk olarak Özdoğanlar Komisyonevi sahibi Murat Doğan’ı ziyaret ederek, sebze-meyve sektöründe arz, talep sorunlarını istişare etti. Ziyarette, Niğde Bağlama Belediye Başkanı Muammer Afşar ile de bölgesel konular istişare edildi.

 

“MALİYETLER GEÇEN YILA GÖRE CİDDİ ŞEKİLDE ARTTI”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Murat Doğan, sebze-meyve sektörünün tamamen arz ve talep dengesine bağlı olduğunu belirterek, “Tarım sektöründe maliyetler geçen yıla göre ciddi şekilde arttı. Çiftçiler, ilaç, gübre ve sulama gibi temel girdileri kendi bütçelerinden karşılamak zorunda kaldı. Ayrıca işçilik maliyetleri de eklenince durum daha da zorlaştı. Sebze-meyve sektörü tamamen arz ve talep dengesine bağlı. Diğer sektörlerde de bu durum geçerli ama bizim sektörümüz, nihai tüketimde dayanaksız tüketim mallarının en üst kategorisinde yer aldığı için fiyatlar dalgalanabiliyor. Üreticinin ayakta kalabilmesi ve yeterli gelir elde etmesi gerekiyor, bunu da kırsal alanda yapmalıyız. Şu anki fiyatlar hemen hemen yere serilmiş durumda” şeklinde konuştu.

Başkan Mustafa Teke de, halkın temel gıda ihtiyaçları için öncelikle bir planlama yapılması gerektiğini vurguladığı konuşmasında “Bu sayede üretim fazlasının önüne geçilebilir. Aksi halde çiftçilerin tarımdan uzaklaşma riski artacaktır” dedi.

 

“EKİM ALANLARINDA SENEYE EN AZ YÜZDE 40 AZALMA OLMASI MUHTEMEL”

Başkan Teke daha sonra İdeal33 Tarım Ürünleri sahibi Hasan Geran ve Akışlar Toptan Sebze Meyve Ticaret Sahibi Ramazan Akışı ziyaret etti, tarım sektöründe atan maliyetler ve sektörün yaşadığı sorunlar hakkında istişarede bulunuldu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Hasan Geran ve Ramazan Akış, tarım sektöründe maliyetleri geçen yıla göre ciddi şekilde arttığını belirtti.

Hasan Geran, “Artan girdi maliyetleri, işçilik ücretleri bize de üreticiye de zarar verdi. Bu yıl 5 bin dönüme yakın domates, kavun, karpuz ekiminden vazgeçtim. Girdi maliyetini karşılasam, işçi bulamıyorum. Büyük sanayici domates almıyor, stoklarım 5 yıla kadar dolu diyor. Tabi burada uygulanan ihracat yasağı da var, domates ve pürelerinin ihracatına getirilen yüzde 30 ihracat yasağı bizi de üreticiyi de zora soktu, zarar verdi.

Ekim alanlarında seneye en az yüzde 40 azalma olması muhtemel. Bu durumda fiyatları tahmin bile edemiyorum. İşte kışa giriyoruz. Sebze fiyatları daha da artacak. Eğer bu şekilde giderse sebze seneye kilo değil taneyle alınacağı sinyalleri veriliyor” dedi.

 

“ÜRÜNLER SATILMIYOR”

Ramazan Akış ise, “Çiftçiler nice umutla ektiği biber, fasulye, kabak mahsullerinin satılmasında çok sıkıntı çekiyor. Emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimiz önümüzdeki sezon ilaç ve gübre borçlarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor. Sofraya gelen gıdalarda çiftçilerin alın teri var” dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke de “Yaş meyve sebze üretim maliyetlerinin yüksek olduğu ve ihtiyaçlarımızın sürdürülebilir bir şekilde karşılanması için özellikle küçük ölçekli yaş meyve ve sebze işletmelerinin desteklenmesi önem arz etmektedir. Küçük ölçekli işletmelerin işletmeci ailesi ile birlikte işgücü ihtiyacını karşıladığı ve üretimin sürdürülebilirliğinde aile işgücünün önemi de unutulmamalıdır” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA