Milli eğitimden ahilik buluşması | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Milli eğitimden ahilik buluşması



 

Haber Merkezi

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında “Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı Buluşmaları” programı düzenlendi.

Mersin Amfi Tiyatro’da düzenlenen programa; İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Şube Müdürü İbrahim Halil Ulaş, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Danışmanı Tarsus Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Ahmet Yaman, veliler ve öğrenciler katıldı.

 

“AHİLİK, MİLLETİN HARCINI OLUŞTURAN KURUMLARDAN BİRİ”

Müdür Durmuş açılış konuşmasında, ahiliğin, Anadolu’da birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşmanın en güzel örneklerini göstermiş olan milletin harcını oluşturan kurumlardan biri olduğuna dikkat çekerek, “Ahilik, toplumumuzun tarihi hafızasında ve yaşam biçiminde unutulmaz izler bırakmıştır. Bizi biz yapan söz konusu değerlerin başında gelen Ahilik kültürü ve geleneği, İslam inancıyla, Türk örf ve adetlerini kaynaştıran kıymetli bir düşünce ve kültür sistemidir. Esnaf ve sanatkârlığı, meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuyla harmanlayan Ahilik kültürü, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal, ekonomik ve eğitim hayatında etkili rol oynamış; bu zemin üzerine inşa ettiğimiz kültür, medeniyetimize günümüzde de etki etmeye devam etmiştir. Ahi Evran’ın 32 başlık altında sınıflandırdığı Ahilik Teşkilatı, asırlarca bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiği olmuştur. Dönemin şahidi tarihçiler, Anadolu’nun Ahiler sayesinde sosyal ve iktisadi bakımdan düzenli, mamur bir yer hâline geldiğini kaydetmişlerdir. Zamana yenik düşmeyen, rengi solmayan, değerinden bir şey kaybetmeyen Ahilik, bugünün dünyasının ihtiyaçlarına da derman olacak en kıymetli hazinelerimizden biridir.

Er meydanlarında şehit ve gazilerimizin fedakârlıklarıyla kazandığımız zaferler; Ahmet Yesevilerle, Yunuslarla, Ahi Evranlarla Hacı Bektaşlarla, manevi dünyamızın şeref nişanı haline gelmiştir.” sözleriyle devam eden Fazilet Durmuş: “13. Yüzyılda Anadolu’da temelleri atılan Ahilik, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas almıştır. Aynı zamanda gençlerin ticaret, zanaat ve bunun yanı sıra değerler eğitimleri de bu kutlu dergâhların rahleitedrisatından geçmeleriyle mümkün olmuştur.

İlmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği ahilik müessesini tüm dünyaya ve genç nesillere en güzel şekilde tanıtmanın ve bu kültürün esaslarını cihanşümul hale getirmenin çabası içerisindeyiz. İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizin, Anadolu’nun manevi mimarlarını tanıması ve anlaması en büyük arzumuzdur. Evlatlarımızın tarihimizde iz bırakan mümtaz şahsiyetlerin hamuruyla yoğrulması Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’miz en önemli ilkelerindendir. Bu anlayışla evlatlarımızın Köklü Geçmişimizle Güçlü Geleceğimiz arasında kuracakları bağ, geleceğimizin millî ve manevi değerler üzerinde güçlü bir şekilde inşa edilmesini sağlayacaktır” dedi.

Programda, Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Danışmanı Tarsus Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Ahmet Yaman ‘Ahilik Geleneğinin Yerel Esnaflar Üzerindeki Rolü ve İş Ahlakına Olan Katkıları’ hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Ahilik kültürü, meslek ahlakı ve ilk Türkmen Kadın Ahilik Teşkilatı Bâcıyân-ı Rûm hakkında bilgi içeren ’Ahilik ve Bâcıyân-ı Rûm adlı sunumun ve yapılan konuşmalarının ardından öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasıyla program sona erdi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA