Aktif yaşayın, alzheimer olmayın | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Aktif yaşayın, alzheimer olmayın



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge 'Dünya Alzheimer Farkındalık Günü' kapsamında yapacakları etkinliklere Mersinlileri davet etti.

 

“KAYBOLAN BELLEĞE VE YİTİRİLEN ANILARA ÇİÇEK AÇTIRMAK MÜMKÜN MÜ?”

“Kaybolan belleğe ve yitirilen anılara çiçek açtırmak mümkün mü?” başlıklı açıklamasında Özge, öncelikle , “Aktif yaşayın, alzheimer olmayın” uyarısı yaptı.

“Bir düşünün: Hayatınız boyunca biriktirdiğiniz anılar, sevdiğiniz insanlarla geçirdiğiniz unutulmaz anlar, birer birer silinmeye başladığında ne hissederdiniz?” diyen Özge, “Hastalarım diyor ki ‘Doktor hanım benim hafızam tüm sermayemdi ve yani siz şimdi her gün sermayemin gözümün önünde eriyeceğini mi söylüyorsunuz?’

Alzheimer hastaları için gerçekten en dramatik olan şeylerden biri sessizce ve yavaşça yitirilen anılardır. Önce yavaştan ve fark ettirmeden başlar. Zamanla en tanıdık yüzler, en sevdiğiniz anılar bile buğulanır, kaybolur. İşte tam da bu nedenle, Alzheimer hastalığı sadece beyni değil, duygusal dünyayı da derinlemesine etkileyen bir hastalıktır. Hem hasta hem yakınları hem de toplum için. O nedenle de kayıt almak çok önemlidir. Anlara, anılara, yaşananlara ve yaratılanlara dair. Bugünkü blog da Mersin’de 18 yıldır sürdürdüğümüz toplumsal farkındalık ve hasta yakınlarına destek odaklı çalışmalarımız için tarihe not düşme kategorisinde değerlendirilebilir. Buyurun size ne demek istediğimi anlatayım.

 

120 YILDIR ÇARESİ BULUNAMADI

1906 senesinde yayınlanan makaleden ismini öğrendiğimiz idealist Alman doktor hastası Auguste Dieter ile meşgul olurken dikkatli gözlemlerini kağıda dökmese, merakını bilimsel araştırma ilkeleri doğrultusunda ispata yönelmese ne bugün dünyada ismi en çok bilinen insan olurdu, ne de bizler bu hastalığı tanımış olurduk. Sonrasında geçen 120 yıla yakın dönemde hastalığın tam çaresi bulunamamış olsa da önemi ve yapılması gerekenler konusunda uzlaşı olduğu söylenebilir. Biz de Mersin’de bu gayrete ayak uydurduk. 2006 yılından beri bir araya gelmiş gönüllü insanlar olarak hasta yakınları için yola çıktık ancak, proje odaklı çalışıp şu anda aktif yaş almadan palyatif bakıma kadar sektöre yön veren bir dernek statüsüne dönüştük. Kamu-STK-endüstri işbirliğine ait güzide projelerle toplumun aktif yaş alma ve Alzheimer’ den korunma konusunda bilinçlendirilmesi alanında gerçekten ses getirecek işler yaptık. Alzheimer kamplarından aktif yaş alma evlerine, evlere ziyaretlerden televizyon yayınlarına pek çok yüreğe dokunduk. Tarsus- Yenişehir ve Mezitli’deki gönüllü gruplarımız ile evlerde yok olan anıların ve hastayla birlikte dipsiz bir kuyuya çekilen hasta yakınlarının sesi olmaya gayret ettik” diye konuştu.

 

ANILAR SANAT SERGİLERİNDE YAŞATILACAK

Bu yıl Dünya Alzheimer Farkındalık Haftası vesilesi ile alzheimer hastalığı farkındalığını artırmak amacıyla 19 ve 20 Eylül tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirecekleri etkinliklere dair de bilgiler veren Prof. Dr. Aynur Özge, hastaların kaybolan belleklerine ve yitirilen anılarına ‘çiçek açtırmak’ amacıyla bu çalışmaları yaptıklarını aktardı.

Bu kapsamda, Tarsus Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma Evi’nde ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacak etkinliklere tüm halkı davet eden Özge, “Etkinliğimizin en anlamlı noktalarından biri ise ‘Anılar Çiçek Açtı’ sergimiz. Bu sergide, ‘Fotoğrafa Nakış’ tekniği ile Mersin ve Tarsus’un tarihi ve kültürel eserleri işlenmiş, anıların nasıl sanatla yaşatılabileceğini gösteren etkileyici bir çalışma sizlerle buluşacak. Bu teknik, unutulmaz anıları taşıyan fotoğrafları işlemeli dokunuşlarla yeniden yaratırken, kaybolan anıların değerine dikkat çekiyor. Anılar çiçek açtı sergisi derneğin Tarsus Melekleri olarak anılan gönüllü grubunun özgün projesidir. Fotoğrafa nakış sanatı ile Mersin ve Tarsus bölgesindeki önemli anıt eserlere ait fotoğraflar gönüllüler tarafından nakşedilmiştir. Fotoğrafa nakış sanatçısı Yeşim Pektok #şehrinbelleği koleksiyonundan iki eserle sergimize katkı sağlamıştır.

Bu sergi insan beyninde hasar gören bölgelere sevgi dolu dokunuşun hem hasta hem de yakınının yaşamında nasıl anlamlı bir tomurcuk açtıracağına gönderme yapmaktadır. Şehrin belleğini yaşatarak Alzheimer de yaşanacak nöronal hasarı öngörme ve önleme anlamında yapılacaklara dikkati çekmek, toplumu bu konuda bilinçlendirmek istemektedir.

 

“ALZHEİMER HASTALIĞININ ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ KARŞISINDA YAPILACAK EN ÖNEMLİ ŞEYİN TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK”

Bir hekim olarak alzheimer hastalığının önlenemez yükselişi karşısında yapılacak en önemli şeyin toplumu bilinçlendirmek ve hasta yakınlarına destek olmak olduğunu düşünüyorum. Türkiye Alzheimer Derneği ve ilişkili STK’lar bu konuda kilit rolü oynuyor. Biz de işimizi sevgiyle iyi bir şekilde yapmaya, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde rasyonel bir bakış açısı oluşturmaya çalışıyoruz. En önemli adım sağlık okur yazarlığı kapsamında beyin sağlığı konusunda bilinçlenmek ve erken tanı fırsatlarını kaçırmamak. Sonrasında rasyonel tedaviler, bakım ve destek imkanları, kamu-STK- endüstri iş birliği ile tahribatı her boyutu ile minimumda tutmak gerekiyor.

Bu yolculukta bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz.

Mersin ve civarında olanlarla Perşembe saat 13’te Tarsus Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma ve Erinç Evi’nde ve Cuma Saat 13’te Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans ve Sergi Salonu’nda buluşacağız. Öncesinde harika bir sahil yürüyüşü ve dans gösterisi de olacak. Aktif yaşayın, Alzheimer olmayın” diye konuştu.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA