İstiklal Caddesi’nde park önlenemiyor! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İstiklal Caddesi’nde park önlenemiyor!



 

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Akdeniz ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin yap-boza dönen uygulamaları tepki çekerken son olarak bisiklet yolunun sessiz sedasız neden iptal edildiğinin nedeni belli oldu.

Konu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 Yılı Eylül Ayı Olağan Toplantısı II. Birleşiminde gündeme geldi.

 

“BELEDİYE KAYNAKLARI HEBA OLUYOR

AKP’li Meclis üyesi Mehmet Murat Şıhanlıoğlu, daha önce belediyenin esnafın tepki göstermesine rağmen yaptığı düzenlemeye itirazlarını anımsatarak, kaynakların verimli kullanımına ilişkin eleştirilerde bulundu. Şıhanoğlu, “Mersin merkez Akdeniz ilçesinde bulunan İstiklal Caddesi ile ilgili tadilat birkaç ay önceki oturumda oylanırken biz bu tadilatın biz bu tadilatın çevre esnafı ve vatandaşlarca benimsenmediğini ve mağduriyet oluşturduğunu belirtmiştik. Bugünkü duruma baktığımızda bisiklet yolundaki dubaların kaldırılmış olduğunu görüyoruz.

Bugün bisiklet yolundaki dubaların kaldırılması bu konudaki haklılığımızı göstermiştir. Yeterli planlamada yapılmadan hayata geçen bu gibi hizmetler belediye kaynaklarının heba olmasına sebep olduğu açıktır”.

 

DENETİM YETERSİZ KALDI, PARK ÖNLENEMEDİ, BİSİKLET YOLU GİTTİ

Eleştirilere cevap Genel Sekreter Olcay Tok’tan geldi. Tok, Vahap Seçer’in uygulamalarını savunmak için sık sık adını vurgulayarak yaptığı konuşmasında, “İstiklal Caddesi 2020 senesinde sayın başkanımız göreve geldiği andan itibaren ilk olarak bölge esnafının hepsi ile esnaf odaları toplantı yapıldı. Onların talebi doğrultusunda bir projeye ortaya konuldu. Üretilen bu proje Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında benim de katıldığım toplantılarda en az 3 defa tüm taraflarla detaylı bir şekilde görüşüldükten sonra Adana Koruma Kurulu kararı ile hayata geçirildi.

Güzel bir projeydi. Özel malzemeler kullanıldı. Ancak orası tek yön iki şerit olarak planlanmasına rağmen yasaya aykırı olarak, park yasağı olmasına rağmen iki şerit park edilecek şekilde sürekli olarak tıkanınca, denetim yapılmasına engellenememiş olmasından dolayı kullanım amacının biraz dışına çıktı. Eğer ki orada iki şerit olan tek yön uygulamasında yasaya uygun olarak park etme olmasa zaten hiçbir problem olmayacaktı, bisiklet yolu da hayata geçecekti.

En son bölge esnafının da bu konuda şikayeti üzerine sayın başkanımız değişiklik yapılabilir dedi, teknik inceleme yapıldı, bölge esnafı ile görüşüldü ve başkanımızın talimatı ile dubalar kaldırılarak iki şerit uygulamasına geçildi” dedi.

 

NE OLMUŞTU?

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2022’de kentin en eski ticaret merkezi olarak bilinen Akdeniz ilçesine bağlı İstiklal Caddesi’nde eleştirilere neden olan bir yenileme çalışmasına imza attı. Bölge sakini ve esnafının görüşü alınmadan caddede 3 etap halinde asfalt, refüj ve kaldırım yenileme çalışmaları yapan belediye ayrıca çift yönlü trafiği tek yöne çevirerek, şeridi de ikiye düşürdü ve bir şerit de bisiklet yolu ekledi.

Ancak çevre esnafı eylemler yaparak duruma tepki gösterip, meclis üyeleri düzenlemeye karşı muhalefet etse de Büyükşehir Belediyesi talepleri ve şikayetlere kulak tıkayarak, düzenlemeden vazgeçmedi.

Ancak cadde de sağlı sollu park yapılmasının önlenebilmesi için yeterli denetim yapılması mümkün olmadı ve bölge güzergahındaki trafikte sık sık tıkanmalar yaşandı.

Eski görünümünden kurtararak, modern bir yapıya kavuşturma iddiasıyla İstiklal Caddesi’nde yapılan altyapı yenileme ve asfaltlama işlemlerinin yanında, bisiklet yolu ve engelli vatandaşlar için de engelli yüzeylerin bulunduğu kaldırım düzenlemesi geçtiğimiz günlerde yeniden değiştirildi.

Son olarak çok yoğun bir güzergah olan İstiklal Caddesi’nde tek yön uygulamasına geçilip, bisiklet yolunun kaldırılması da habersiz oldu. Yolu daraltan bisiklet yolu habersiz bir şekilde kaldırılırken, halen caddede park yasağının önüne geçilememesi tıkanmaların sürmesine neden oluyor.

Çevre sakinleri ve esnaf özellikle park yapılmasının engellenmesi için çalışma beklerken, yetkililerin cadde ile ilgili düzenlemelerinde bölge sakinlerinin görüşünü alması ve park yasağına karşı denetleme hizmetini arttırmasını istiyor.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA