Hediye Eroğlu
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül Ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.
Toplantıda; Birimlerden Gelen 26, Komisyonlara Havale Edilen 35 ve Gündem Dışı 1 madde olmak üzere toplam 62 madde görüşüldü.
Toplantıda Mersin’de sık sık tepkiye neden olan pahalı su tüketimi eleştirileri damga vurdu. Bazı CHP’li belediyeler seçim sonrası pahalı su ücretlerinde indirime giderken Mersin’de TEFE-TÜFE oranında her ay zamlanan su ücretlerine bu defa kırsaldan sitem geldi.
MANDIRALAR PAHALI SUDAN DERTLİ
Mut Belediye Başkanı İYİ Partili Murat Orhan, kırsal mahallelerdeki ticari işletmelere yönelik indirimli tarifenin sona erdirilmesi ile yüksek su ücretlerine tepkiler olduğunu dile getirerek, konuyla ilgili kamuoyunun daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Orhan, “MESKİ ile ilgili kırsal mahallelerde özellikle imalat ile uğraşanlar ki bunlar peynir veya tarımsal üretim ile uran birçok işletme yeni tarifeye geçildiği için su parasından muzdarip. Bu konuya ilgili ciddi bir gündem oluşmuş durumda. İlçemizde özellikle mandıraların bu konuda çok ciddi yoğun şikayetleri var.
Vatandaşları daha doğru bilgilendirmek adına bu konu sağlıklı bir şekilde ne olduğunun bilinmesi noktasında bir açıklama yapılmalı” dedi.
SAYIŞTAY İNDİRİMİ DURDURDU
MESKİ’nin yeni tarife uygulaması ile ilgili bilgi veren MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, bu durumun Sayıştay’ın indirim uygulamasına son verilmesi kararından kaynaklandığını açıklayarak yanıt verdi. Korkmaz, “Büyükşehir olarak da bilinen 6360 sayılı yasa ile köyden mahalleye dönen 506 mahalle ve belde de bugüne kadar en düşük taife olan mesken tarifesi olan tarifenin yüzde 75 indirimli ve beldelerde de yüzde 50 indirimli tarife uyguluyorduk. Sayıştay görüşü doğrultusunda kanunun yanış yorumlandığını buradaki köy ve belde hayatının idamesi için gerekli bakkal, fırın kasap, terzi gibi işletmelerin dışındaki birinci sınıf müesseseler ve büyük ölçekli işletmelerin bu indirim grubundan yararlanmayacağını ve kendi tarifesinden ve indirimsiz yararlanacağına hükmetti. Bu kapsamda tarife revizyonu yapıldı ve meclisimizden onay alınarak devreye girmiş bulunmakta” dedi.
SEÇER: “YASALARA UYUYORUZ”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise su ücretlerine yönelik pahalılık şikayetlerine ‘yasalara uyuyoruz’ savunmasıyla şu yanıtı verdi; “Deniliyor ki; fırın, bakkal, terzi gibi direk vatandaşın ihtiyacına yönelik zaruri ihtiyaçlarını karşılayan meslek grubu dışındaki işletmelere sen yüzde 75 indirim uygulayamazsın’ deniliyor. Yani ‘köy alanları içerisinde bir üretim atölyesi var, sen oradan yüzde 75 indirimle fatura tahakkuk ediyorsun ama diğer tarafta aynı işi yapan rekabet içinde olan bir başka işletmeye bir lira uyguluyorsun, bu doğru bir yaklaşım değil’ deniliyor. Ve diyor ki Sayıştay, ‘Ben bunu senden alırım, sana rücu ettiririm’ diyor. Dolayısıyla biz iş ve işlemlerimizi yasalar çerçevesinde yapmak durumundayız.
“DENETİM YOK” ÇIKIŞI
Ama özellikle tavuk çiftlikleri çok ciddi bir sorun çünkü çok su tüketiyor. Buradan işletmeciler de beni dinliyordur; yasa gereği MESKİ tavuk çiftliklerine su sağlamak zorunda değildir. Bizim birinci derecede temiz içme suyu temin koşulumuz insanların ihtiyacı için. Üretim ikinci plandadır. Zaten yasa tarımsal sulamayı men ediyor ve hayvancılık tesislerinde su kullanımını eğer diğer taraftan insan ihtiyacı varsa men ediyor. Ama tavuk çiftlikleri tesislerine bir artezyen sondaj yapmaları gerekirken hazır MESKİ’den alıyorlar suyu. Bu uygulamaya gelene kadar şehirde 100 olan fatura için kırsalda 25 lira ödüyorlardı. Neden sondaj yapsın ama köyler susuzluk çekiyor. Denetim yok, arayan, soran yok. Ama köylü susuzluktan şikayet ediyor. Bu durum neden kaynaklanıyor; usulüne uygun olmayan kullanımlardan. Zaten kuraklık var, su yok. Birde kaçak su var, bir de usulüne uygun kullanmıyor. ‘ben para ödüyorum’ diyor. Para senin olsun ‘Efendim ben fatura ödedikten sonra istediğim yerde istediğim su kullanırım’ diyor. Hayır, yasa böyle demiyor.”