HEDİYE EROĞLU
TÜİK tarafından daha önce 20 bin nüfus altındaki bölgelerin ‘kır’ olarak tanımlanmasından vazgeçilmesi ile Mersin’in Aydıncık ilçesinin ‘kır’ statüsünden alınarak ‘Orta Yoğun Kent’ statüsüne geçirilmesi tepkilere neden oldu. Aydıncık halkı, bu kararla ilçenin birçok geri ödemesiz teşviklerden yararlanamayacak statüye getirildiğini ileri sürdü.
Aydıncık’ta yaklaşık 2 yıl önce kurulmasına rağmen ilçenin sorunları ile ilgili hazırladığı raporlarla dikkat çeken Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), ilçenin yeni statüsüne ilişkin karara tepki gösterdi.
“BU HATAYI DÜZELTİN”
İlgili makamlara dilekçeler gönderen AGİKDER, ilçe merkezinin, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve kırsal kalkınmayı destekleyen (IPARD) Programları kapsamından çıkarılmasına tepki göstererek hakkını istedi.
Dilekçede, “Bu hatanın düzeltilmesinin birçok yolu vardır. Çözüm yolarını da içeren itirazlarınızı iletebilmeniz için aşağıdaki dilekçe örneğini hazırladık. İster dilekçe ile isterseniz CİMER kanalıyla dilekçelerinizi kendinize göre uyarlayarak verebilirsiniz. Bu kapsamda yetkililerden aşağıdaki taleplerimizden birisinin gerçekleştirmesini talep ediyoruz.
ORTA YOĞUN KENT’ SINIFINA GİREN BÖLGELER DE HİBE VE DESTEKLERDEN YARARLANMALI
Teknik detayları dilekçede izah edildiği gibi mekânsal olarak aynı küme içine alınmaması gereken Aydıncık İlçe Merkezi Mahallelerini ayırarak iki farklı küme oluşturularak hesaplamalar yapılması ve dolayısıyla bazı mahallelerin ‘kır’ tanımı içine alınması gerekiyor. Ancak kır tanımının 5 bin olan nüfus üst sınırının 15-20 bin gibi bir sınıra yükseltilmesi, kesin çözüm ise ‘Orta Yoğun Kent’ sınıfına giren bölgelerin de hibe ve desteklerden yararlanabileceği şekilde düzenleme yapılmasıdır.
AYDINCIK’IN NÜFUSU 10 BİN
Aydıncık gibi nüfusu 10 bin civarında olup geçiminin tamamına yakınını tarımcılıktan sağlayan, kanalizasyon başta olmak üzere önemli alt yapı yatırımlarından mahrum edilen, turizm geleceği ise balık çiftlikleri ile yok edilmeye çalışılan bir İlçedir. Devletin kendisinin önemli bir yatırım yapmadığı bu ilçede, vatandaşların teşviklerden ve bu tür hibe programlarından yararlanarak yatırım yapmak istediği milyonlarca liralık projeleri olduğu üyelerimiz ve vatandaşlardan gelen bilgilerden öğrenmiş bulunmaktayız. En azından vatandaşın yatırım yapmasına izin verilsin” çağrısı yapıldı.
TKDK’DAN AYDINCIK’A YANIT GELDİ
AGİKDER’den yapılan açıklama ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) verilen dilekçeye cevap geldiği bildirildi. TKDK’nın cevabı yazısında “2024 yılının Kasım ayı içerisinde yapılması planlanan 4 üncü İzleme Komitesi’ne sunulmak üzere Program değişikliğine yönelik talepler, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne (IPARD Yönetim Otoritesi) resmi olarak gönderilmektedir. Bu bağlamda, ‘Orta yoğun kentlerin de kırsal alan tanımına dahil edilmesi yönündeki talebimizin Avrupa Komisyonu’na iletilmesi hususu tekrar gündeme getirilecektir” denildi.
15 MAHALLE AVRUPA DESTEKLERİNDEN YARARLANABİLECEK
Bu gelişmeye ilişkin AGİKDER’den yapılan açıklamada, “TKDK Başkanlığına sorunu çözme yönündeki çabaları için ayrıca teşekkür ediyoruz. TKDK’nın talebinin Avrupa Komisyonunca kabul edilmesi halinde Aydıncık’ın 15 mahallesi de IPART kapsamındaki hibe ve desteklerden yararlanabilecek konuma gelecektir.
Eğer Avrupa Komisyonu bizim dilekçemizdeki önerilerden birisi de olan bu öneriyi kabul etmezse alternatif olarak teknik bir konu olan ve detayları dilekçemizde belirtildiği üzere ‘mekânsal olarak aynı küme içine alınmaması gereken Aydıncık İlçe Merkezi mahallelerini ayırarak iki farklı küme oluşturulması ve ‘kır’ tanımı içine alınmasının sağlanması’ yönünde girişimlerimiz olacaktır” denildi.