HEDİYE EROĞLU
Roma mezarlarının bulunduğu sit alanına ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının yaşam alanına yapılması planlanan Mersin’deki Aydıncık Yat Limanı’nı yaşam savunucuları kabul etmiyor. Ancak bir yandan da devam eden inşaat bölgede hızla çevre tahribatına neden oluyor.
Yaklaşık 10 yıldır yapımı gündemde olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yapımı için 2013’de start verdiği 120 yat bağlama kapasiteli Aydıncık Yat Limanı projesinin bir kez daha yarattığı tahribata dikkat çekildi.
CARETTALAR ARTIK YUMURTA BIRAKMAYA GELMİYOR
Aydıncık’ta yaklaşık 2 yıl önce kurulmasına rağmen ilçenin sorunları ile ilgili hazırladığı raporlarla dikkat çeken Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER), yaptığı yazılı açıklama ile liman inşaatının carettalar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Açıklamada, “Caretta carettaların Aydıncık’taki en büyük üreme merkezi olan Büyükalan Sahili, yapımı sürmekte olan Yat Limanı inşaatı kaynaklı tahribat nedeniyle hem vatandaşların eskisi gibi yararlanamayacağı hale getirilmiş hem de Caretta Carettaların bu sahile yumurta bırakmak için gelmemesine sebebiyet verilmişti.
Ne mutlu ki; caretta carettalar Aydıncık’ı tamamen terk etmemiştir. Caretta carettaların Aydıncık’ın bakir bir kumsalı olan Soğuksu Kumsalına yumurta bıraktıkları ve 25/07/2024 tarihinde yüzlerce yavrunun denize kavuştuğu bilgisi alınmıştır. Son yavrunun denize ulaştığı anın videosu ekte paylaşılmıştır. Tanıklığı ve video için sayın Hüseyin Akdeniz 'e teşekkür ederiz.
SOĞUKSU KUMSALI İNSAN TEHDİDİ ALTINDA
Ancak bu Soğuksu Kumsalının da insan tehdidi altında olduğunu biliyoruz. Kumsala kadar araçlar inmekte, gelişigüzel çadırlar kurulmakta, ağır makinalarla temizlik yapılmaktadır. Yetkililerden en kısa süre içerisinde kumsala araç girişini engelleyecek bariyer koymaları, sahilde kamp yapılmasını engelleyecek tedbirleri almaları, uyarı tabelalarını asmaları ve bu kurallara aykırı hareket edenlere gerekli müeyyidelerin uygulanmasını talep etmekteyiz. Sahil temizliği ise ağır makinalarla yapılmamalıdır. Ayrıca, yumurta alanları belirlenerek koruma altına alınmalıdır. Carettalar dünyada 110 milyon yıldır varlığını sürdüren eşsiz canlılardır. Lütfen bilgilendirici görselleri de inceleyiniz” denildi.