Anadolu zeytin üreticileri güçlendiriliyor | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Anadolu zeytin üreticileri güçlendiriliyor



 

Haber Merkezi

 

Tarımsal üretimde iklim değişikliğinin etkisinin iyice hissedildiği ve sağlıklı gıdaya erişimin giderek zorlaştığı günümüzde Proje Evi Kooperatifi zeytin üreticilerini sürdürülebilir tarımsal üretim uygulamaları konusunda desteklemek üzere, “ANATOLiVAR” projesine başladı. Proje ekibi saha çalışmalarının ilk kısmında görüşmeler yapmak üzere Türkiye’nin önemli zeytin üreticisi şehirlerinden Mersin’de. .

Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve Slow Food işbirliği içinde zeytin üretim havzalarını oluşturan Marmara, Kuzey Ege, Orta Ege, Güney Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülüyor. Projede Dünya’nın en önemli zeytin üreticilerinden biri olan Türkiye’de zeytincilik sektöründe sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerine ilişkin sürdürülebilir politikaların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Proje çalışmaları kapsamında çeşitli analizler ve saha çalışmaları gerçekleştirilecek, zeytin çeşitleri ve zeytin üreticilerini kapsayan güvenilir bir veritabanı ve bir rehber kitap hazırlanacak.

Ayrıca ilgili üretici ve tüketici sivil toplum kuruluşlarının (STK), işletmelerin ve bireylerin farkındalık ve bilgisinin artmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilecek; küçük ve orta ölçekli üreticilere yönelik, sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş, pazara erişim ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için eğitimler, atölye çalışmaları, webinarlar, deneyim paylaşımları, teknik destek ve üreticiler, STKlar ve devlet kurumları arasında işbirliklerinin güçlendirilmesine yönelik ağ oluşturma çalışmaları yapılacak.

Proje açısından en önemli illerden biri de Mersin. Bin üç yüz yaşında bir anıt zeytin ağacına ev sahipliği yapan, Sarıulak, Çöpaşı, Silifke yağlık gibi yerel zeytin çeşitleri barındıran Mersin’de zeytinciliğin tarihi çok eskilere dayanıyor.

Kent ayrıca, Tarsus Sarıulak zeytini ve zeytinyağı, Mut zeytinyağı olmak üzere 3 ürününde coğrafi işarete sahip. Proje kapsamında, geleneksel zeytinciliği, bölgeye özgü yerel zeytin çeşitliliğini ve doğayı korurken aynı zamanda kaliteli zeytin üretiminde bir marka olabilecek şehirde ve ilçelerinde çeşitli kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle görüşmeler yapılarak proje ve etkinlikleri hakkında bilgi aktarılıyor, görüş alışverişleri gerçekleştiriliyor. 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA