İhracat için rekabetçiliği destekleyecek adımlar atılmalı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İhracat için rekabetçiliği destekleyecek adımlar atılmalı



 

Haber Merkezi

 

Türkiye, mayıs ayında yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların aylık ihracat rekoruna imza attı. Bu ayda Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2023 yılının eş değer ayına kıyasla yüzde 1,5 artışla 739 milyon 961 bin dolar oldu. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise mayıs ayı ihracatında yüzde 7 artışla 83 milyon 618 bin dolara ulaştı.

Yılın ilk beş ayında Türkiye geneli sektör ihracatı yüzde 1,7 azalışla 3 milyar 256 milyon 937 bin dolar olurken, AKAMİB ise bu dönemde yüzde 4,7 artış ile 367 milyon 997 bin dolar ihracat geliri elde etti.

 

ANA PAZARLARDA REKOR ARTIŞLAR KAYDEDİLDİ

Sektörün mayıs ayında Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı pazar 104,6 milyon dolarla Irak oldu. Irak’ı, Birleşik Krallık ve ABD izledi. İlk 10 pazarın 8’inde büyüme kaydedilirken 7 ülkeye yapılan ihracatın çift haneli artması dikkat çekti. ABD’ye ihracatın yüzde 32 arttığı tabloda; Birleşik Krallık, Fas, Libya, Gürcistan, Romanya ve Fransa çift haneli büyüme sağlanan ülkeler oldu.

AKAMİB’in mayıs ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. 19,6 milyon dolar ihracat yapılan Irak’ı sırasıyla; Libya, Almanya, Romanya ve Fransa takip etti. İlk 10 pazarın 9’unda artış yakalanırken, Suudi Arabistan’a yapılan ihracat yüzde 170, Libya’ya yüzde 109 artarak üç haneli büyüme gösterdi. Hedef pazarlardan ABD’ye yüzde 66’lık ihracat artışı da dikkat çekti.

 

“REKABETÇİLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN KURUN GİRDİ MALİYETLERİ KADAR ARTMASI GEREKİYOR”

Sektörün mayıs ayına ilişkin ihracatını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, mayıs ayı ihracatının bir önceki aya göre daha pozitif olduğunu ve sektöre yılın geri kalan ayları için ümit verdiğini belirtti. Miktar bazındaki artışlarının yıl başından bu yana devam ettiğini söyleyen Kılıçer, şunları söyledi:

“Mayıs ayında da sektörümüzün Türkiye geneli ihracatı miktar bazında yüzde 10 arttı. AKAMİB’in miktar bazındaki ihracatı ise yüzde 18’lik artış kaydetti. Miktardaki bu artışlar ürünlerimize olan talebi ortaya koyuyor ancak değer bazında henüz istediğimiz seviyelerde değiliz. Firmalarımız, rakip ülkelerle rekabet edebilmek için fiyat düşürmek zorunda kalıyor. Bu da değer bazındaki ihracatımızı düşürüyor. Sektör olarak ihracat talebinin canlandığı ortamda, değer olarak da ülke ekonomimize katkı sunmak istiyoruz. Bunun için kurun da ihracatçıları desteklemesi lazım. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, kurun artan girdi maliyetlerini karşılayacak seviyede olması gerekiyor. Yani, enflasyon oranına paralel bir kur seviyesi, ihracatçıları rakipleriyle rekabet edebilecek düzeye getirecektir. Bu noktada ekonomi yönetimimizden ihracatçıları rekabetçi seviyeye getirecek adımlar bekliyoruz.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA