HEDİYE EROĞLU
CHP’li belediyelere yönelik liyakatsiz kadrolaşmalar tepki çeken uygulamaları tepki çekerken, sürgün ve mobbingler ile işten çıkarmalar ise kesintisiz devam ediyor. Son olarak CHP’li Başkan Ali Boltaç yönetimindeki Tarsus Belediyesi’nde Şehir Tiyatrosu’nun faaliyetleri tasarruf tedbirleri bahanesiyle 1 Nisan’da geçici olarak durduruldu. Kapatma kararı ile 9 tiyatro sanatçısını; köpek barınağı, çay ocağı, park bahçeler gibi birimlere sürerek mobbing yapmasına Oyuncular Sendikasından tepki geldi.
ŞEHİR TİYATROSUNUN FAALİYETLERİ DURDURULDU
Yazılı bir açıklama yapan sendika, “Faaliyetleri durdurulan Tarsus Şehir Tiyatrosu sürecinde yaşananlar tarafımızca incelenmiş olup, meslektaşlarımızla bir araya gelerek durum değerlendirilmesi yapılmıştır. 20 Mayıs 2024 itibariyle meslektaşlarımız, Tiyatro Müdürlüğü dışında başka birimlerde görevlendirilmiştir. Aşağıda paylaştığımız, arkadaşlarımızın yeni görev yerlerini tüm kamuoyunun dikkatle incelemesini rica ediyoruz.
GENEL SANAT YÖNETMENİ VETERİNERLİK MÜDÜRLÜĞÜNE ATANDI
2024 Yılında Türkiye'de Kültür-Sanat Yönetimi! Oyuncular: Gelirler Müdürlüğü - Çay Ocağı Yardımcı Personel, Yazı İşleri Müdürlüğü -Nikah Salonu Personeli, Kadın Konuk Evi- Personel, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü- Karşılama Personeli, Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü- Odacı ve Kütüphane Müdürlüğü- Personel.
Genel sanat yönetmeni Veterinerlik Müdürlüğü Köpek Bakım ve Islah Evine, kalem personeli Park ve Bahçeler Müdürlüğüne, teşrifat personeli ise Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü- Yeni Dünya Toplama Görevine atandı.
OKLAR NEDEN İLK OLARAK KÜLTÜR SANATA YÖNELİYOR?
Kültür-sanat faaliyetlerinin bir ülkeye ve topluma olan katkısı sadece ekonomik çıktılarla ölçülemez. Sanatsal faaliyetlerin kattığı değerler ekonominin çok ötesinde bir öneme sahiptir. Ülkemizde hiçbir zaman yeterli desteği göremeyen kültür-sanat alanı yaşanan her krizde, her toplumsal olayda ilk gözden çıkarılan alandır. Ülkemizde asgari bir desteği ve yatırımı dahi göremiyorken, nasıl oluyor da her olay ve durum karşısında oklar ilk olarak kültür-sanat alanına yöneliyor? Bunun nedeni nedir?
“TARSUS BELEDİYESİ BÜNYESİNDEKİ YENİ GÖREV YERLERİ ÜLKEMİZDEKİ YÖNETİM ANLAYIŞINI AÇIKÇA GÖSTERMEKTEDİR”
Çünkü; Tüm dünyada kültür-sanat yönetimine ilişkin çok iyi örnekler söz konusuyken, 2024 yılı Türkiye'sinde kültür-sanat hala yönetilememekte ve uygulanabilir politikalar geliştirilememektedir. Yapılan yüzlerce çalıştay, toplantı, taslak yasal düzenlemeler bir rapor olarak raflarda kalmıştır. Genel devlet politikasından, yerel yönetimlere ve özel sektöre uzanan kusurlu, yanlış ve çağ dışı uygulamalar söz konusudur.
Tarsus Şehir Tiyatrosu'nda yaşananlar da bunun en önemli göstergesidir. Türkiye'de kültür-sanat alanının nasıl yönetildiğine dair derin bir tartışma vermeye dahi gerek kalmamıştır. Mesleği oyunculuk olan arkadaşlarımızın, Tarsus Belediyesi bünyesindeki yeni görev yerleri ülkemizdeki yönetim anlayışını açıkça göstermektedir!
Tarsus Belediye Başkanı, tiyatronun kapatılmadığını ve bunun geçici bir durum olduğunu belirten bir açıklama yapmıştır. Oyuncular Sendikası olarak bu süreci yakından takip edeceğimizi ve her aşamada meslektaşlarımızın yanında olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” denildi.
TARSUS ŞEHİR TİYATROSU HAKKINDA
2019 yılından bu yana onlarca oyunu tiyatroseverlerle buluşturan Tarsus Şehir Tiyatrosu, belediye başkanının değişmesiyle faaliyetlerini durdururken 5 yıldır faaliyetlerini sürdüren tiyatro, ‘Ezop’, ‘Çirkin’, ‘Çehov Vodvil’, ‘Neden’, ‘Masal Gülleri’ oyunlarıyla 236 kez sahne aldı. Pandemiye rağmen sahnelerini kapatmayan Tarsus Şehir Tiyatrosu ülkenin dört bir yanından özel ve şehir tiyatrolarını sahnesinde ağırladı.
Farklı yaş gruplarında çocuk ve gençlere Drama, Tiyatro ve Konservatuar Hazırlık Kursları düzenleyerek 500 kişiye hizmet verdi. Kurulduğu günden beri ulaştığı toplam seyirci sayısı 34 bin 200 kişi.