‘Yaşam alanlarımızda taşocakları istemiyoruz’ | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

‘Yaşam alanlarımızda taşocakları istemiyoruz’



 

Hediye Eroğlu

 

Mersin’in Toroslar ilçesinde Yelmad Madencilik Şirketi tarafından 4 köyün ortasına gelecek şekilde Hamzabeyli Mahallesinde kurulmak istenen taş ocağı ÇED raporu askıya çıktı. Mersin Çevre Platformu ve köylüler, rapora karşı kente dilekçe ile itiraz çağrısı yaptı.

Çevre ve Şehirlik İl Müdürlüğü önüne giderek projeyi protesto eden köylüler ve Çevre Platformu üyeleri, basın açıklaması ve eylem yaptı.

Eyleme Hamzabeyli Mahalle Muhtarı Sencer Erdoğan ile çevre köylerin muhtarları da destek verdi.

 

TAŞ OCAĞI KURULMAK İSTENEN BÖLGE ORMAN VE TARIM ALANI
Platform adına konuşan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Yelmad Madencilik Şirketinin kurmak istediği  II – A  Grubu Kalker Ocağı Ve Kırma Eleme Tesisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca nihai ÇED Raporunun askıya çıktığını söyledi.

Rapora köylüler ile birlikte verdikleri dilekçelerle itiraz ettiklerini ve Mersin’i de aynı şekilde itiraz etmeye çağırdıklarını söyleyen Aslan, “Proje kapsamında kullanılması planlanan ÇED alanları Mersin – Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı O33 paftasında yer almakta olup, ‘Orman Alanı’ ve ‘Tarım Alanı’ olarak işaretlenmiştir. Taşocağı işletimi sırasında Tarım ve ormanlık alanları çok zarar görecektir.

 

EN YAKIN KONUT 95 METRE MESAFEDE

ÇED Poligon - 2 Alanına en yakın konut 95 metre mesafede bulunmaktadır. Ocak 2 alanında patlatmasız ve patlatmalı üretim yapılacak alan belirlenmiştir. Buna göre patlatmalı üretim yapılması planlanan ocak alanının en yakın yapıya mesafesi 190 m’dir. Patlatmasız ocak alanının ise en yakın konuta mesafesi  105 m’dir. Ayrıca proje alanının kuzeybatısında Kocahamzalı Mahalle merkezine mesafesi kuş uçumu 1,3 km, doğusunda bulunan Işıktepe Mahalle merkezine kuş uçumu 1,25 km, güneybatısında bulunan Çavak Mahallesine kuş uçumu 1,5 km mesafededir.Hamzabeyli mahallesinde yapımı devam eden TOKİ projesine olan mesafesi  630 metredir.Proje konut alanlarına çok yakın oluşundan kaynaklı Kalker Ocağının işletilmesi sırasında kullanılacak patlatma malzemesi olan dinamit ve Anfo malzemesinden kaynaklı bölge evleri çok zarar görecektir.

 

KÖYLERİN SU KAYNAĞI TEHDİT ALTINDA

Planlanan Kalker Ocağı Çavak, Kocahamzalı, Hamzabeyli, Emirler ve İnsu mahallelerinin içmesuyu ihtiyacı karşılayan K-1 su kaynağına kuş uçumu yaklaşık 830 metre mesafededir. Kalker Ocağının işletmesi sırasında patlatma sayısı aylık 8 yıllık sayısı ise 85 defa olup, yıllık kullanılacak patlatma malzemesi olan ANFO 510.000 kg/yıl, dinamit 12 bin 750 kg yıldır. Kullanılacak patlatma malzemesinin yoğunluğundan kaynaklı K-1 içme su kaynağı çok zarar görecek olup zamanla su kaynağımız bitecektir. Buda bölgede tarımının bitmesine neden olacaktır.

 

ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİLERİ OLACAK  

Bölgenin geçim kaynağı tarımdır. Taşocağı işletimi sırasında Tarım alanları ve yerleşim bölgesindeki konutlar, K-1 içme su kaynağı, Çavak, Kocahamzalı, Hamzabeyli, Emirler, Işıktepe  ve İnsu mahalleleri çok olumsuz etkilenecektir.

Planlanan Kalker Ocağının çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerinden kaynaklı ÇED raporunun ve projenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Yaşam alanlarımıza taşocaklarının kurulmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA