HEDİYE EROĞLU
Tüm Türkiye'de 2019 yılında 100 bin konut projesi kapsamında kuralar çekildi. Bu kapsamda da Mersin'de 2000 aile için bu kura çekildi. Engelli, gazi şehit aileleri ile birlikte ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin katıldığı kura çekimi sonrası hak sahipleri belli olurken proje bir türlü hayata geçmedi.
Mersin’de yer belirleme çalışmaları geç de olsa tamamlanarak ihaleler yapılsa da 4 etap halinde yapılması planlanan projede Bozön köyündeki etaplardan birinin eksik olması nedeniyle 500 civarında ailenin mağdur olacağı iddiaları yeniden gündeme geldi.
Mağdurların oluşturduğu Mersin TOKİ Platformu, Mersin Gazeteciler Cemiyetinde bir basın açıklaması yaparak, yaşanan mağduriyete karşı bir kez daha ses yükseltti. TOKİ hak sahipleri çözüm için yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.
VAHAP SEÇER TOKİ PROJESİ İSTEMEMİŞ!
Platform adına konuşan Ayşe Kılınç, projenin sahibi olarak belediye başkanlarını gördüklerini ve sahip çıkmasını istediklerini söyleyerek, “Mersin’de 2 bin konut sözü verildi ve kuralar ile biz hak sahibi olduk. Bu süreçte komşularımızla tanışmak için grup kurduk ama şimdi bu grup konut bekleyen 5 bin kişiye ulaştı.
Bu projelerin ilk sahibi şehrin belediye başkanlarıdır. Ancak biz öğrendik ki Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, seçildiği ilk dönemde ‘Mersin’de ikinci el TOKİ’nin yaptığı evlerle fiyatı aynı olan bir sürü ev var’ diyerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘Toplu konut istiyor musunuz?’ sorusuna ‘hayır’ cevabı vermiş.
YENİŞEHİR BELEDİYESİ İLE DAVALIK OLDUK
Biz mücadelemizi yükselttik, cumhurbaşkanımız sesimizi duldu. Pehlivan valimiz bizim valimiz olduğu için çok şanslıyız, projemiz ile ilgilendi. Çavak etabında Yenişehir Belediyesi ile mahkemelik olundu ama Vali Pehlivan bu süreci çözdü. Arsalar belli olup, inşaatlar belli oluncaya kadar bize destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Biz partili değiliz. Cumhurbaşkanımız yer verdi. Ama yer verilirken Bozön’da otobanın üstündeki alan ormandan çıkarılıp TOKİ alanı olarak tahsis edildi. Milli Emlak, buranın iki katı orman alanı verdi. Bu konuda Milli Emlak ve Orman kendi içinde anlaştı.
Bu şehrin 13 milletvekili var. Partisi önemli değil. Bunlara biz oy verdik, biz milletvekili yaptık. Diyarbakırlılar 2 yıldır evlerine oturuyorlar ama hala bizime evlerimiz ortada yok. Toplamda Mersin’de 5 bin TOKİ konut projesi var ama hala bekliyor.
“5 YILDIR BİR TANE BELEDİYE BAŞKANI MUHALEFETTE OLMALARINA RAĞMEN ‘NEDEN BENİM VATANDAŞIMIN EVİNİ YAPMIYORSUNUZ?’ DEMEDİ”
Bizim 2 bin konut projemiz için Bozön ve Çavak’ta iki etap halinde çalışmalar başladı ama Mezitli ve Yenişehir’deki CHP’li belediye başkanları ile sorunlar yaşadık. Depremden sonra bu mevkilerdeki zeminlerin sağlam olması nedeniyle ilginin artması sonucu buralar için sözler verilmiş. Buralar Mersin’de şuan en değerli arsalar. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ‘TOKİ olmasın ben buraya park yapayım’ dedi. Vahap Seçer ise ‘ormanı peşkeş çekiyorlar’ dediler.
5 yıldır bir tane belediye başkanı muhalefette olmalarına rağmen ‘neden benim vatandaşımın evini yapmıyorsunuz?’ demediler. Biz kimlere oy verdik? Bozön’da tapusuz villalar var. Mezitli’nin Emlak Müdürü, ‘tapusuz da olsa alın, 4 yılda bir noter satışı yaparsınız’ diyor. Dar gelirliye gelince TOKİ projesinin ruhsatının olmadığı ileri sürüldü. İnşaat yüzde 30’a gelmesine rağmen Neşet Tarhan hala buraya zabıta gönderiyor. Hala kilit vurmaya çalışıyor” diye konuştu.
“13 MİLLETVEKİLİNE SESLENİYORUZ, BİZİM ARSAMIZI ORTAYA ÇIKARIN”
Devam eden 2 bin adetlik TOKİ projesinin Bozön ve Çavak’ta ki etaplarında 500 aileyi mağdur edecek bir etabın kaybolmasına isyan eden Ayşe Kılınç, “Neyin ne olduğunu kendileri de bilmiyorlar, her şeyi birbirine karıştırmışlar. Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Bozön’lü ve biz kendisine bu durumu sorduk, ‘Mersin’de böyle şeyler oluyormuş’ dedi. Olmaz, olmamalı. Bize dokunmasınlar. Biz arsamız bulunsun istiyoruz. 13 milletvekiline sesleniyoruz, bizim arsamızı ortaya çıkarın. Devlet baba bizimle çok ilgili. 13 milletvekili ne yapıyor? İnsanlar oy verirken daha dikkatli olsunlar.
Devlet bu inşaatı yapmak istiyor. Belediye neden engelliyor? Metro’ya izin verilmiyor diye, inatlarından ‘yok’ diyorlar. ‘TOKİ çok ilahi bir şey mi’ diyor, dalga geçiyorlar. Şuanda muhatabımız yok. İlgili kamu kurum ve kuruluşları bir araya gelerek çözüm üretilmeli. Biz gelecekte 4 etap olan ama bir etabı kayıp durumdaki projenin 3 etabının tamamlanması ile açıkta kalacak 500 ailenin mağduriyetinin önlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.