MEÜ buluşları patent aldı! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

MEÜ buluşları patent aldı!



 

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Fikri ve Sınai Mülkiyet Kurulu Toplantısı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk başkanlığında, TTO Koordinatörü Abdi Kurt koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Toplantıda, Mersin Üniversitesi’nce (MEÜ) geliştirilen iki adet buluş için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurunun yapılmasına oybirliğiyle karar verildi. Kurulun 29.11.2023 tarihindeki toplantısında alınan kararlar gereği üniversitenin hak sahibi olduğu iki adet buluş için Türk Patent ve Marka Kurumu’na ortak patent başvuru süreci ise tamamlandı. 

Kurul 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 121. Maddesi’ne ve çalışan buluşlarına, Yüksek Öğretim Kurumlarında gerçeklesen buluşlara ve kamu destekli projelerde ortaya çıkan buluşlara dair yönetmeliğin 31. Maddesine istinaden Mersin Üniversitesince yapılan buluşlara ilişkin Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapılması konusunda toplantılar yapıyor ve kararlar alıyor. Kurulun sekretaryasını MEÜ Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Sorumlusu Ramazan Duman yürütüyor.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Kurulu’nun bu toplantısında Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Sugözü’nün “Taşıt Fren Balataları” ve MEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yetgin, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Uğur Erkan ile MEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencisi Yüksek Mühendis Feyza Toktaş’ın “Görüntü Şifreleme Yöntemi” ile ilgili buluşları için Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvurusu yapılması kararı oybirliğiyle kabul edildi. Mevzuat kapsamında, başvuru sonrası söz konusu buluşların hak sahibi Mersin Üniversitesi olurken, buluşu gerçekleştiren kişiler ise “Buluş Sahibi” unvanını elde ediyor.

 

İKİ BULUŞ PATENT ALMIŞTI

Mersin TTO Fikri ve Sinai Mülkiyet Kurulu’nun 29.11.2023 tarihinde yapılan toplantısında üniversiteye başvuran Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Erin Tüysüz ve Zülfü Doğan’ın “Modifiye Kalp Kapağı Yapılanması” buluşu ile MEÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Evren Değirmenci, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Bozlu, Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülay Altun Uğraş ve Mersin Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi ve Tarsus Üniversitesi, Sağlık Bilimler Fakültesi, Hemşirelik Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Gamze Bozkul’un “Giyilebilir Teknoloji Olarak Geliştirilen Isıtma Kontrollü Çorap” buluşları için patent başvuruları olumlu sonuçlanarak oybirliğiyle kabul edilmişti.

Bu toplantıda alınan kararlar sonrasında iki buluşun Türk Patent ve Marka Kurumu’na patent başvuru süreci tamamlandı.

 

TEKRARLAYAN KAPAK AMELİYATLARINDA ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

Doç. Dr. Mehmet Erin Tüysüz tarafından geliştirilen “Modifiye Kalp Kapağı Yapılanması” ile redo cerrahi sürelerini kısaltmak, kalbin dokularına daha az zarar vermek, ortaya çıkan aort patolojilerini kısa cerrahi sürelerinde tedavi etmek amaçlanıyor. Aynı zamanda buluş, ilk ameliyatta ortaya çıkan teknik zorlukları ortadan kaldırmayı sağlayarak tekrarlayan kapak ameliyatlarında ölüm riskini azaltıyor. Buluşun özeliği kalp kapağı ameliyatlarında ve tekrar eden redo ameliyatlarda kullanılmak üzere tasarlanmış iç ve dış halkadan oluşan iki komponente ayrılmış kapak olması.

 

“GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİ OLARAK GELİŞTİRİLEN ISITMA KONTROLLÜ ÇORAP”

Hipotermiden Koruyor “Giyilebilir Teknoloji Olarak Geliştirilen Isıtma Kontrollü Çorap” buluşu ise hastalarda ameliyat sürecinden gelişebilecek hipotermiden korumak amacıyla tasarlanmış, ayak tabanı, yan kısmı ve parmakları saracak şekilde konumlandırılan giyilebilir teknoloji olarak geliştirildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA