İş dünyasına helal akreditasyon belgesinin avantajları anlatıldı | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İş dünyasına helal akreditasyon belgesinin avantajları anlatıldı



 

Haber Merkezi

 

Mersin iş dünyasına helal akreditasyon belgesinin sağlayacağı avantajlar aktarıldı Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler Bilgilendirme Semineri düzenlendi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Yönetim Kurulu Üyesi İdris Üstemel’in de katıldığı seminerde bu alanda yürütülen çalışmalar ve sektör temsilcilerinin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgiler aktarıldı. Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu toplantıda kurumun faaliyetlerini özetleyip, helal belgeli ticarette uluslararası gelişmeler, helal belgelendirmede akreditasyon zorunluluğu, düzenlenmesi ve helal belgelerine yönelik sağlanan devlet destekleri konusunda bilgiler paylaştı.

 

“DÜNYADA HELAL ÜRÜN FARKINDALIĞI GİDEREK ARTIYOR”

Seminerin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İdris Üstemel, dünyada yaşayan Müslüman toplulukların sayısının 2 milyara yaklaştığını ve ekonomik anlamda dev bir pazara dönüştüğünü söyledi. Helal ürün farkındalığının giderek arttığını kaydeden Üstemel, bunun paralelinde helal ürün ve hizmetlerin belgelendirmesine ilişkin ilgi ve talebin de arttığını belirtti. Her ne kadar başlarda gıda konusu öne çıksa da helal kavramının günümüzde gıda ürünleriyle sınırlı kalmadığını ifade eden Üstemel, finanstan tekstile, eczacılık ürünlerinden lojistiğe geniş bir sektörel yelpazeye hitap edildiğini söyledi. Helal Akreditasyon Kurumu’nun pazardaki dağınıklığı görerek oluşturduğu belgelendirme süreciyle ortak bir dil ve standart oluşması anlamında önemli görev üstlendiğine de değinen Üstemel, “Tüm sektörlerimizin bu sürecin bir parçası olması için, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü ortak çalışmanın içinde olacağız” dedi.

 

SOYLU: “TEK BİR DENETİM SİSTEMİ OLUP TÜM DÜNYADA TANINIR OLMALI”

Ticarette helal belgelendirmenin önemine değinen Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, özellikle yurtdışında böyle bir belgeye sahip olmanın önemli fırsatlar sunduğuna işaret etti. Endonezya’da 2024 yılı Ekim ayından itibaren tüm ithal ürünlerde helal belge zorunluluğu aranacağını belirten Soylu, aynı şekilde Avustralya’da da ihracata gidecek tüm ürünlere devlet tarafından helal belgelendirme zorunluluğu getirildiğini ifade etti. Ancak her ülkenin ayrı bir standart ile belge vermesi ya da ortak bir denetim standardı bulunmaması, her ülke için ayrı belge almak durumunda kalınması nedeniyle gerek zaman gerekse maddi açıdan sorun yaşanabildiğini dile getiren Soylu, şunları söyledi:

“Dünyada birbirinden farklı helal standartları var. Çok farklı kuruluşlar belge veriyor. Ülkelerin denetim mekanizmaları birbirinden farklılık gösteriyor. İslam dünyası ortak bir dil, harmonize denetim sistemi oluşturamıyor. Bu noktada tek bir denetim sisteminin olması ve bu belgenin tüm dünyada tanınır olması çözüm oluşturabilir.”

Belgenin akredite kurumlardan alınması halinde devlet desteklerinden yararlanılabildiğini de kaydeden Soylu, KOBİ’lerin KOSGEB’e müracaat ederek yaptıkları harcamanın yüzde 70’e kadarını geri alabildiğini ya da ihracatçı kurumların Ticaret Bakanlığı’nın pazara giriş desteklerinden yararlanabildiğini söyledi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA