Mersin Konteyner Limanı’nı ne olacak? | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Mersin Konteyner Limanı’nı ne olacak?



 

HEDİYE EROĞLU

 

TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden 12. Kalkınma Planı’nda Mersin’in yıllardır beklediği yatırımlara dair yapılacaklar yine havada kaldı! 2024-2028 yıllarını kapsayan 12’inci 5 yıllık planda 983 madde ele alınırken bunların içerisinde Mersin’i adı beklenilen projelerle anılmadı.

Planda, Mersin’i adı ilk olarak “Ankara – Konya – Mersin hattı ile İç Anadolu Bölgesindeki diğer illeri de kapsayacak şekilde, sanayinin Mersin Konteyner Limanı ile lojistik bağlantısı daha üçlü hale getirilecek” bölümünde geçti.

 

YİNE DOĞU AKDENİZ DEDİLER

Planda öne çıkan konu ise Mersin’e 20 yılı aşkın süredir söz verilen ancak seçim vaadinden öteye gitmeyen ve son olarak Adana’da bir ÇED toplantısı yapıldığı ortaya çıkan Konteyner Limanı Projesi oldu

Yaklaşık 20 yıldır HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ve 355 milyon Euro bedelle inşa edilecek Ana Konteyner Limanı’na ilişkin tartışmalar sürerken 12’inci kalkınma Planında yer alan ifadeler yine limanın akıbetini belirsiz kıldı.

Projenin yapımı ile ilgili hükümetin yine limanın yapılacağı yer ile ilgili Mersin yerine Doğu Akdeniz ifadesi kullandığı görüldü. 2014 – 2018 yıllarını kapsayan 5 yıllık 10’uncu Kalkınma Planında, “Mersin Konteyner Limanı yapımına başlanacak” ifadesine yer verilirken, 12’inci planda konuyla ilgili, “Doğu Akdeniz’de Ortadoğu -  Orta Asya ülkelerinin çıkış kapısı, transit odaklı bölgenin gelişmesi ve ihracatın artırılmasına katkı sağlayacak ana liman inşa edilecek” denilmesi dikkat çekti.

 

NE OLMUŞTU?

İktidar; son 12 yıldaki 4 seçim beyannamesinde ve 10. Kalkınma Planı’nda Konteyner Limanı için Mersin’e söz verdi. Etüt ve fizibilite çalışmaları tamamlanarak ÇED süreci tamamlanan projeyle ilgili süreç olumlu işlerken rüzgar birden tersine döndü.

Hükümet beklenmedik bir hamle ile 11’inci Kalkınma Planı’nda limanın yapılacağı yer ifadesi ile ilgili Mersin’in adını çıkartarak “Doğu Akdeniz” ifadesi ekledi.

Mersin’in yeterli tepkiyi vermemesi üzerine yaşana gelişmeler ise kentin sahipsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Mersin’e yapılacağı açıklanan Ana Konteyner Limanı Projesi için, Adana Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 24 Haziran 2022 tarihinde, projenin ÇED sürecine ilişkin Halkın Katılım Toplantısı yapılacağını duyurduğu ve ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı’nın 4 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

 

MERSİN İSYAN ETTİ AMA!...

Yaklaşık 20 yıldır HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine ve 355 milyon euro bedelle inşa edilecek Ana Konteyner Limanı’nın söz verilenin aksine Adana’ya yapılması girişimlerine sert çıkan Mersin iş dünyası temsilcileri, “Bu yanlıştan bir an önce dönün” çağrısı yaptı. Kentte kümelenen lojistik sektörlerinin hızlı şekilde küçüleceğini belirten iş dünyası temsilcileri, Mersin Ana Konteyner Limanı’ndan vazgeçmeyeceklerini Ankara-Mersin hattındaki girişimlerini sıklaştıracakları mesajı verdi.

 

“MERSİN KONTEYNER LİMANI ETÜT PROJE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Konuya Mersinlilerin tepkisi sürerken Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'nden “Uluslararası Mersin Konteyner Limanı etüt proje çalışmalarımız devam ediyor” açıklaması geldi.

Açıklamada, Ülkemizin artan ticaret hacmine cevap verecek en önemli limanların Mersin'de bulunduğu ifade edilerek Mersin'deki kapasiteyi geliştirmek amacıyla; Mersin Konteyner Limanı en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır" denildi.

Bu amaçla Genel Müdürlükçe etüt proje çalışmaları yürütüldüğü Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Projesi kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu çalışmalarının devam edildiği kaydedildi.

 

JAPONLAR YATIRIM İÇİN EN UYGUN ALAN OLARAK MERSİN’İ BELİRLEMİŞTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2000’li yılların başında Japonya ile yapılan işbirliği anlaşmasına istinaden Japonya Devlet Araştırma Kuruluşu’na (JICA) Türkiye’nin Limanlar Master Planını hazırlama görevi vermişti. Yaklaşık 3 yıl boyunca Doğu Akdeniz’de süren toplantılar ve incelemeler sonucunda Türkiye’de yapılması gereken 3 büyük ana liman olarak, Çandarlı, Filyos ve Mersin ana limanlarının belirlenmişti. Günümüzde Çandarlı ve Filyos Ana Konteyner Limanları tamamlanırken Mersin Ana Konteyner Limanı için bugüne kadar adım atılmadı. Mersin Ana Konteyner Limanı, kent imar planlarına işlenirken, proje fizibiliteleri de uzun süre önce tamamlandı. Söz konusu projede ÇED olumlu raporu bulunuyor.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA