HEDİYE EROĞLU
Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, 5 yılda tamamlanarak hizmete açılırken sanayi ve ticaret üssü konumundaki Uluslararası Çukurova Bölgesel Havaalanı temelinin atılmasının üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen hala açılamadı.
Verimsiz hazine arazilerine sahip Baharlı mevkiine “Bataklığa havaalanı yapılmaz” denilerek, şahıslara ait narenciye bahçelerinden oluşan Kargılı'ya projeyi yapmayı uygun bulan yetkililer, yaklaşık 10 yıllık inşaat sürecinde 9 ihale, 3 temel atma törenine imza attı. Bugüne kadar 10’a yakın farklı ‘tamamlanma tarihi’ açıklanan Çukurova Bölgesel Havaalanı ise hala açılamadı.
Hazine ve Maliye eski bakanı Lütfi Elvan’ın 30 Mart 2019’da ilk uçağın indirileceğine yönelik sözleri boş çıkarken projenin üst yapı inşaatını üstlenen Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva son olarak havaalanının 29 Ekim 2022 tarihinde açılacağını duyurmuştu.
Geçen ay kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise Çukurova Havalimanı'nı yıl sonunda tamamlayarak hizmete açmayı planladıklarını açıkladı.
TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK HAVALİMANI
Ancak açılış tarihinin erteleneceği iddiaları yeniden gündeme gelirken havaalanında yer hizmetlerini sunmaya hazırlanan Çelebi Firmasına, saha indi.
Konuyla ilgili Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ı ziyaret eden Hatay İstasyon Müdürü Berkay Aktaş, Adana İstasyon Şefi Çeşmil Özuğur, Satın Alma Müdürü Muhammet Taylak ile Çelebi Platinum Services Müdürü Zeynep Arzu Toros, yürütmekte oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı faaliyete geçtiğinde ilk etapta 10 milyon yolcu kapasitesi yanında kargo hizmetlerinin de verileceğini belirten Hatay İstasyon Müdürü Berkay Atay, Türkiye’nin İstanbul ve İzmir’den sonra üçüncü büyük havalimanı olan Çukurova’da Çelebi olarak business class hizmet vereceklerini dile getirdi. Bu amaçla Platinum Services’i kurduklarını kaydeden Zeynep Arzu Toros ise faaliyete Diyarbakır Havalimanı ile başladıklarını, Mersin’de de devam ettireceklerini belirterek hizmet detaylarını aktardı.
Görüşmede ayrıca önümüzdeki günlerde MTSO ile Çelebi Yer Hizmetleri A.Ş. arasında bir protokol yapılarak Oda üyelerine sağlanabilecek ayrıcalıklar da ele alındı.
İHTİYAÇLAR MERSİN’DEN KARŞILANACAK
Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanı’nın yer hizmetlerini verecek olan Çelebi Yer Hizmetleri Firması yetkilileri re, tüm ihtiyaçlarını Mersin’den karşılayacaklarını bildirdi. Mersin’den çok sayıda beyaz ve mavi yakalı personel istihdamına hazırlanan firma, aynı zamanda catering, mobilya, dekorasyon ürünleri, servis malzemeleri gibi birçok kalem ihtiyacını da Mersin’den gerçekleştirmeyi planlıyor.
MERSİN İŞBİRLİĞİNE HAZIR
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, havalimanında ihtiyaç duyulacak istihdam ve hizmet ile mal tedariklerinin bölgeden özellikle de Mersin’den karşılanmasının en önemli gündemleri olduğunu söyledi. Çelebi Firması ile yaptıkları görüşmede bu konunun üzerinde hassasiyet ile durduklarının altını çizen Çakır, “Yerelden hizmet alımı yapılması ve personel temini konusunda ön açıcı olmak istiyoruz. Tedarik ihtiyaçlarına cevap verebilecek odamıza kayıtlı 25 bin üyemiz bulunmakta. Ayrıca gerek devlet gerekse de özel üniversitelerimiz ile istihdam talebine da önemli ölçüde katkı sunabiliriz. Beraber çalışarak hizmetlerin karşılanmasını sağlamak için yoğun bir işbirliği içerisinde olmak istediğimizi kendilerine ilettik ve bunu vurgulamaya da devam edeceğiz.
Öte yandan önlerine çıkan her türlü engele karşı da işleri hızlandırmak için de yanlarında olduğumuz söyledik.
Türkiye’nin 3. Büyük havalimanı olacak burası ki kargı hizmetleri de önemli ölçüde yoğun olacak. Kargo ile ilgili özellikle direk uçuşlar yaş meyve sebze ihracatında önemli bölgemiz için kazanımlar sağlayacak” dedi.
ULUSLARARASI ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI
Hem Adanalıların hem de Mersinlilerin bir an evvel açılmasını beklediği Çukurova Havalimanında altyapı çalışmaları kapsamında büyük uçakların inebilmesi için 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 75 metre genişliğinde pist inşa edildi.
Havalimanında şuana kadar bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliği ile beton kaplamalı paralel taksiyolu, 2 adet yüksek sürat taksiyolu, terminal apronu, kargo apronu, özel uçaklar bölgesi apronu, 2 adet yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi tüm işlerin tamamlandığı bildirildi.
Halihazırda üstyapı tesislerinin yapım çalışmalarının sürdüğü havalimanının yolcu kapasitesi başta yıllık 8 milyon kişi olarak öngörülse de bu sayının bu sayının 9 milyona ulaşması halinde, 3’üncü etap yatırımlara başlanması planlanıyor.
Havalimanın devletin kasasından bir kuruş çıkmadan yaklaşık 197 milyon avroluk bir yatırım ile gerçekleştirildiği açıklanırken, bu yatırımdan 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin avro kira bedeli alınması öngörülüyor.
Birinci ve 2’nci etapların toplam kapalı alanı 189 bin 180 metrekare, 3’üncü etabın ise 25 bin metrekare olmak üzere toplam 214 bin 180 metrekare olarak yapıldığı havalimanında üst yapı inşaatının 10 Haziran’da yüzde 76’sını tamamlandığı bildirilmişti.