Haber Merkezi
MTSO 17 No’lu Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği temsilcileri Şoförler ve Otomobilciler Odası, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, Zabıta Daire Başkanlığı, Minibüsçüler Esnaf Odası, Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası, kooperatifler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla ‘Yolcu ve Servis Taşımacılığı Sektör Buluşması’ düzenledi. Moderatörlüğünü MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar’ın gerçekleştirdiği toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile Meclis Başkanı Hamit İzol da katıldı. Sektör temsilcilerinin ilk ağızdan sorunlarını aktardığı toplantıda Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Ersan Topçuoğlu, Emniyet Müdürlüğünü temsilen Komiser Ferdi Tulgan ile Mersin İl Jandarma Komutanlığından Astsubay Şahin Yalçın soruları yanıtladı.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, sorunların tüm sektörlerde bulunduğunu hatırlatarak, birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi halinde çözülmeyecek sorun bulunmadığını belirtti.
ÖZDAMAR: “BİZ ODA OLARAK SEKTÖRLERE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada sektörün paydaşları arasında yer alan Şoförler Odası, Minibüsçüler Odası ve Servisçiler Odasının daha önce ayrı ayrı birçok toplantı yaptığını hatırlatarak, “Sektörün tüm paydaşları bu kadar geniş kapsamlı olarak ilk kez bir araya geliyor” dedi.
Resmi kurumların, Meslek Odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, taksicilerin, kooperatiflerin, servisçilerin, şehirlerarası otobüs işletmelerinin, hepsinin toplantıda buluştuğunu kaydeden Özdamar, “Bu bir başlangıç olsun ve daha sık biraya gelerek bu toplantıların sürekliliğini sağlayalım. Biz MTSO olarak sektörlere her desteği vermeye hazırız. Yeter ki sektördeki sorun ve çözüm önerilerinizi bizimle paylaşın. Lütfen odamızın gücünü sorunlarınızın çözümlerinde aracı olarak kullanın” diye konuştu.
“GÜÇLENMEK İÇİN KÜMELENMELİYİZ”
Büyük sorumluluklar taşıyan bir sektörde faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Özdamar, kamu hizmeti verip insanları sağlıkla, huzurla varacakları yerlere ulaştırdıklarını söyledi. “Yaşadığımız tüm ekonomik sorunlar, mevzuat sorunları ve daha sayısız sorun arasında verdiğimiz bu özverili kamu hizmetinden dolayı, sektörümüzle gurur duyuyoruz. Bu özverinin herkes tarafından görülmesini bekliyoruz” diyen Özdamar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Serbest piyasada her maliyet kalemimiz roket gibi artarken, aldığımız ücretler ne yazık ki bu maliyetlere paralel bile değil. Bu da sektörün etkin ve kaliteli bir kamu hizmeti vermesine engel oluyor. Bu sorunlar içinde boğuşan sektör; ne şoförlerin ve diğer çalışanların eğitimine odaklanabiliyor ne kurumsallaşma yoluna girebiliyor ne de kendini geliştirebiliyor. Ama ne olursa olsun sorumluluklarını ihmal etmiyor, kimseyi yarı yolda bırakmıyor. Bu fedakarlığın görülmesi için daha sık bir araya gelmeliyiz. Güçlenmek için kümelenme modelini ve ortaklık kültürünü güçlendirmeliyiz.”
“SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Düzenlenen toplantı ile sorunları ilk ağızdan dinleyerek çözüm makamlarına ileteceklerini belirten Özdamar, konuların takipçisi olacaklarını vurguladı. Ardından bir sektör temsilcisi olarak belirledikleri sorunları sıralamak istediğini kaydeden Özdamar, mevcut güzergahlarda yapılmasını bekledikleri düzenlemelerden yeni araç temininde yaşanan sorunlara, araç yaşlarında düzenleme beklentisinden sürücü hatalarından kaynaklı sorunlarda araçların bağlanması yerine sürücülerin cezalandırılmasına, duraklardaki indirme bindirme yerlerinin düzenlenmesinden şoför sayısının artırılması adına şoför meslek okullarının açılması gerekliliğine kadar bir çok konuya değindi.
BÜYÜKŞEHİR’DEN HİZET ALMAKTA ZORLANIYORLAR
Sektörün beklentilerini de dile getiren Özdamar, ticari araçlara uygunluk belgesi veren Büyükşehir Belediyesinin ilgi biriminin uzak bir noktada yer aldığına dikkat çekip söz konusu birimin kent merkezine yakın bir yere taşınmasını beklediklerini söyledi.
Kooperatiflerin tamamında kartlı sisteme geçilmesi gerektiğini vurgulayan Özdamar, bu noktada sektör olarak yeniliklere açık olunması gerektiğini dile getirdi.
Okul servislerinin izinlerinin okullar açılmadan önce verilmesinin öneminden, TÜVTÜRK muayenelerinde yaşanan sıkıntılara, okulların servis park alanlarındaki yetersizlikten, UKOME ile yaşanan sorunlara, akaryakıttaki KDV ve ÖTV muafiyeti beklentisinden taksi duraklarında kayıtlı araçlar dışında farklı araçların çalışmasının oluşturduğu haksız rekabete kadar sektörün tüm paydaşlarını ilgilendiren birçok konuya değindi.