Cumartesi Anneleri’ne yapılan baskılar son bulsun | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Cumartesi Anneleri’ne yapılan baskılar son bulsun



 

BARIŞ ÇOBAN

 

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi (İHD), Cumartesi Anneleri’nin her hafta maruz kaldığı baskılara ve kötü muameleye tepki göstermek için Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi (ÇHD) ve kentte bulunan siyasi parti temsilcileri ile STK’larda destek verdi.  “Kayıp yakınları yalnız değildir” yazılı pankartın açıldığı açıklamayı ÇHD Mersin Şube Sekreteri İsmail Bozkurt okudu.

 

“İKTİDARLAR DEĞİŞSE DE İNKAR VE CEZASIZLIK SİYASETİ HİÇ DEĞİŞMİYOR”

Cumartesi Anneleri’ne yapılan baskıların derhal son bulması talebiyle yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: “Bundan tam 28 yıl önce; 27 Mayıs 1995’te, gözaltında kaybolan yakınlarını ve siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan bir grup insan, her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda toplanmaya başladılar.

Cumartesi Anneleri pankart açmadılar, slogan atmadılar. Sadece her hafta Galatasaray Meydanı’nda, gözaltında kaybolan yakınlarından birinin öyküsü anlattılar.

Cumartesi Anneleri; 28 yıldır, başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere, ağır hak ihlallerine yönelik cezasızlığın sona erdirilmesi ve hesap verilebilirliğin sağlanmasını talep ediyor. 28 yıldır, tüm baskılara göğüs gererek adalet hakkını, hakikat hakkını ve ihlallerin tekrarına karşı toplumun güvencelere sahip olma hakkını savunuyor.

Devlet; 28 yıldır bu topraklarda yaşanan kitlesel ve ağır hak ihlallerini soruşturmuyor, suçların faillerini yargılamıyor ve cezalandırmıyor. İktidarlar değişse de inkar ve cezasızlık siyaseti hiç değişmiyor.

 

“TÜM FAİLLER YARGILANSIN”

958. haftada yine Galatasaray Meydanı’nda aralarında Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının bulunduğu 27 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Adana’da aralarında İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ateş, İHD MYK Üyesi İlhan Öngör, önceki dönem Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ın bulunduğu 16 hak savunucusu darp edilerek, savcılık kararı olmaksızın gözaltına alındı. ÇHD Genel Sekreteri Ümit Büyükdağ yerlerde sürüklendi. Bu bir utanç tablosudur!

Bir kez daha dile getiriyoruz: Bir hukuk devletinde yakınlarının ve onların faillerinin bulunmasını istemekten daha insani bir talep, sırf bunun için bir araya gelmekten daha barışçıl bir eylem olamaz. Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşleri Anayasa’da güvence altına alınmış en temel haklardandır.

Cumartesi Anneleri buluşması ne kadar hak temelli ve insani ise onlara yapılan saldırılar da bir o kadar hukuk ve insanlık dışıdır. Anayasal güvenceye ve AYM kararına rağmen Cumartesi buluşmalarının engellenmesi Anayasa tanımazlıktır.

Cumartesi Anneleri’nin en temel hakkı olan toplanma hakkına müdahale sonlandırılsın. Yakınları ve yakınlarının failleri bulunsun, tüm failler yargılansın.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA