HEDİYE EROĞLU
Geçen sene yöre halkının tepkisine rağmen Güngörler Hafriyat Madencilik ve İnşaat tarafından halihazırda bölgede işletilen dolomit ocağının kapasite artırımı projesi için ÇED toplantısı düzenlendi. Anamurlular, projeye karşı olduklarını belirtti, toplantıyı yaptırmadı ve resmi görevlilerle toplantının yapılamadığına dair tutanak imzaladı.
Ancak şirket bu direnişe rağmen ocağın kapasitesini arttırma inadından vazgeçmedi. Yeniden bakanlığa başvuran şirketin, Emirşah ve Ovabaşı Mahallelerini kapsayan alanda yerleşim yerlerine doğru genişletmek isteyerek başlattığı ÇED süreci ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığında 10 Ağustos2023 günü saat 14.00’de toplantı yapılmasına karar verdi.
YERELDE ENGELLENEN ŞİRKET ANKARA’DA ÇÖZÜM ARIYOR
Yerel engeli Ankara’dan çözmeye çalışan şirkete tepki yağarken yöre halkı, direniş için harekete geçti.
Anamur Çevre Platformu sosyal medyadan gelişmelerle ilgili açıklama yaparak, halkı sürecin takibi ile ilgili bilinçli ve ilgili olmaya çağırdı. Açıklamada toplantı tarihi belirtilerek, “Suyunu, ormanını, tarım alanlarını kaybetmek istemeyen kişilere duyurulur” denildi.
ANAMUR DİRENİŞTE
Hali hazırda Anamur’da çevre aktivistleri ve yöre sakinleri özellikle yerleşim yerlerine ve arkeolojik sit alanlarına oldukça yakın olan bölgelerdeki ormanlık alanlarda açılmak istenen mermer ve taş ocaklarına karşı büyük mücadele sürdürüyor.
Doğayı, temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşama haklarını, üretim alanlarını korumaya çalışan köylüler, tek bir ağacın bile kaybedilme lüksünün olmadığı küresel ısınma, iklim ve gıda krizi etkilerinin şiddetlendiği günümüzde bu kirli yatırımlardan vazgeçilmesini istiyor.
Temiz içme suyu kaynaklarının korunması gerektiğini savunan köylüler, doğayı, suları, ormanları, tarım alanlarını ve hayvansal üretimi koruma mücadelelerini sürdürmekte kararlı.