Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP), Haziran ayında başlayan kongre takvimi kapsamında
ilçe, il ve delege seçimlerine ilişkin süreç devam ediyor.
İlk etapta üyelik adreslerinin, adrese dayalı nüfus kayıtları esas alınarak oluşan seçmen kütük bilgilerine göre güncellenmesi işlemleri yapılırken, sonrasında muhtarlık esasına göre tanzim edilmiş üye çizelgeleri hazırlandı.
Üye çizelgelerinin ilçe başkanlıklarında askıya çıkarılması ve itiraz süresinin tamamlanması ile İlçe Başkanlıklarında askıya çıkan üye çizelgeleri askıdan indirildi. Üye çizelgelerine yapılan itirazlar karara bağlanarak netleşirken 3 Temmuz 2023 Pazartesi itibariyle başlayan
Ve 30 Temmuz itibariyle sona erecek olan İlçe Kongresi Delege Seçimleri kıran kırana geçiyor.
TABAN DİZAYNDAN RAHATSIZ!
Mersin’de bu kapsamda hareketli günler yaşanıyor. İlçe kongreleri öncesi Tarsus, Yenişehir ve Mezitli’de büyük çekişme yaşanıyor.
Seçimlerde özellikle bazı güç odaklarının partiyi dizayn etme çabalarına tepkinin göstergesi niteliğinde sonuçlar ortaya çıkıyor.
DİSİPLİN SKANDALINA İMZA ATMIŞTI
Yenişehir’de mevcut ilçe başkanı Tayyar Tahiroğlu adaylığını açıklarken henüz karşısına çıkan bir isim olmadı. CHP’nin Mersin’deki kalelerinden biri olan son 5 dönemdir parti tarafından yönetilen Yenişehir’de 2019’da iki siteyle gidilen seçimlerde başkanlığı kazanan Tahiroğlu, Mart ayında CHP Mersin tarihinde görülmemiş bir karara imza atmakla gündeme gelmişti.
Tahiroğlu, Yenişehir Belediyesi'nin Meclis toplantısında kendisinin bilgisi dışında gündeme getirilmesi üzerine keskin bir karar ile oylamada evet oyu veren CHP'li meclis üyelerinin tamamını disipline sevk etti.
Tayyar Tahiroğlu'nun kararı parti tabanında tartışma konusu olmuş Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in, “Kime ve neye hizmet ettiğini parti tabanımız değerlendirecektir” çıkışı dikkat çekmişti.
İL BAŞKANI VE MİLLETVEKİLİ DELEGE OLAMADI!
Toplam 400 delegenin bulunduğu CHP Yenişehir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in (mavi liste) ile Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in (beyaz liste) ile yarışa giren tarafları arasında kıran kırana geçen delege seçimlerinde şuana kadar en büyük mahallelerde Beyaz Liste üstünlük sağladı.
Ayrıca CHP Mersin Yenişehir İlçesi kongre delege seçimlerinde mavi listeden aday olan CHP İl Başkanı Koral Ömür, Mersin Milletvekili Gülcan Kış, ilçe başkanı Tayar Tahiroğlu’nun tam desteğine rağmen seçilemediler.
Kongre seçimlerinde il başkanı ve milletvekilini delege seçtiremeyen Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, Delege seçilemeyen İl Başkanı Ömür ve Milletvekili Kış üzerinde de soğuk duş etkisi yaptı.
ÖZYİĞİT 400 DELEGENİN YARISINDAN FAZLASINI ALDI GİBİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e yakınlığı ile bilinen Tayyar Tahiroğlu'nun karşısına şuana kadar çıkacak isim olarak kulislerde eczacı Çağatay Çakır’ın adı öne çıkıyor.
Öte yandan Yenişehir’de birkaç mahalle dışında neredeyse tamamlanan mahalle delege seçimlerinde beyaz listenin daha fazla delege sayısı kazandığı gelen bilgiler arasında. Toplam 400 delegenin yarıdan fazlasını Başkan Abdullah Özyiğit’in beyaz listesinin kazandığı tahmin ediliyor.
CHP’de tabanın istediği değişim çağrıları, Mersin’de partinin en güçlü olduğu Yenişehir’de zirve yaptı. CHP’nin Mersin’de en güçlü olduğu ilçe olan Yenişehir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e partililerin tepkisi de gün yüzüne çıktı.
VAHAP SEÇER’E SUÇLAMA
Yenişehir ilçesi delege seçimlerindeki kıran kırana bir mücadelenin benzeri de Mezitli'de yaşanıyor. Delege seçim tarihlerinde ince bir işçilik yapıldığı iddialarının gündeme geldiği Mezitli’de, Vahap Seçer ve ekibine yönelik suçlamalar yapıldı.
Seçimlere partililerin yoğun katılım sağlanmasının önüne geçilmek için takvimin buna göre şekillendirildiğini savunan bazı partililer, İlçe Başkanı Tuncer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, belediye çalışanlarını otobüsler ile getirip oy kullandırma çabasında olduğunu ileri sürdü.
TUNCER, KÖYLÜYE KARŞI SANAYİCİ İLE İTTİFAK İDDİASIYLA GÜNDEME GELDİ
Mevcut İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer aday olmazken Vahap Seçer ile birlikte desteklediği İsmail Yurtseven mavi, eski ilçe başkanlarından Ulaş Yılmaz’ın beyaz liste ile yarıştığı seçimlerde nefes kesen bir süreç yaşanıyor.
Öte yandan Tuncer, 2021 yılında; Davultepe’de narenciye bahçeleri yok edilerek sanayi sitesi yapılmak istenmesi skandalında köylüye karşı sanayici ile ittifak yapma eleştirisi ile gündeme gelmişti.
Köylüler yıllara yayılacak iş AKP, MHP ve CHP’li yöneticilerin eliyle 2 ayda geçirildiğini savunurken, Tuncer’in site kooperatifinin başkan vekili olduğu olduğuna dikkat çekmişti.
Köylü tehdit edildiğini ileri sürerken Tuncer söz konusu iddiaları itibar suikastı olarak yanıtlamıştı.
EMEKÇİLERİN GÖNLÜ YILMAZ’DA
Mezitli’de ismi öne çıkan Ulaş Yılmaz ise siyasi hayatına 2004 yılında başlayarak, kurucu ilçe başkanı olarak uzun yıllar Mezitli ilçesinde başarılı bir başkanlık dönemi yürüttü. CHP’ye gönül veren ve partili emekçilerin büyük desteğini alan Yılmaz, ‘Beyaz Liste’ ile girdiği delege seçimlerinde karşı listeyi geride bıraktığı görülüyor.
‘Beyaz Liste’ destekçileri; sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra organize olarak ciddi bir kampanya yürütüyor. Bu durum Mezitli ilçesinde sinerji yaratırken, Av. Ulaş Yılmaz’ın başkanlık adaylığına ve ‘Beyaz Liste’ye olan ilgiyi arttırıyor. 2008-2013 yılları arasında başarılı bir başkanlık dönemi geçiren Yılmaz’a gösterilen ilgi; siyasi kariyerindeki başarısını, parti içindeki popülerliğini gün yüzüne çıkarıyor. ‘Beyaz Liste’ destekçileri, Yılmaz’ın liderliğinde Mezitli ilçesinde daha fazla ilerleme ve gelişme umudu taşıyor.
TARSUS GERİLDİ!
Son olarak nüfus bakımından da 26 ilden daha büyük olan ve il olma adına büyük bir çaba sarf eden Tarsus’ta da ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Tarsus’u 2019 seçimlerinde 25 yıl aradan sonra 95 bin oy alarak CHP’ye kazandırmasına rağmen o günden buyana Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile yıldızı barışmayan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan arasındaki çekişme ilçe delege seçimlerine de yansıdı.
Seçer’in, önceki dönem belediye başkanı olmasına rağmen parti delegesi seçilmesinin önünü kesmesini unutmayan Bozdoğan bu defa işi sıkı tutsa da ilçe yönetiminin karşı tutumu işini zorlaştırıyor.
Mevcut ilçe başkanı Ozan Varol ile Bozdoğan’ın desteklediği delege adaylarının yarışı, üye listelerinin askı sürecinde dahi gerilimlerle başladı. Gerek listelerin asılmasındaki aksaklıklar gerekse de genel merkez 27 günlük süreç açıklarken, 26 ilden büyük olmasına rağmen parti ilçe yönetimince seçimlerin iki günde tamamlanması kararı büyük tepki çekti.
SEÇİM 2 GÜNE SIĞDIRILDI
CHP’liler Tarsus’ta yapılacak kongrenin ‘oldu bittiye’ getirilmek istendiğini savunarak, ilçe örgütünün 180 mahallede iki günde delege seçimi yapmasını yangından mal kaçırmak olarak yorumladı.
Öte yandan Tarsus’un Aladağlı Mahallesinde delege seçimlerinin tutanakla yapıldığı ortaya konsa da yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Tutanak skandalının yankıları sürerken yeni skandal Verimli Mahallesinde patladı. İlçe yönetimince belirtilen gün ve saatte mahallede seçim için ne sandık konulduğu, ne de mahalleye gidildiği ortaya çıktı.
MAVİ LİSTE KAZANDI
Bu gelişmeler ışığında ilçe kongresi öncesi CHP Tarsus İlçe örgütünde, 180 mahallede delege seçimleri iki günde tamamlanırken 400 ilçe kongre delegesi, üyelerin oylarıyla belirlendi.
Delege seçimlerini Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer destekli mavi liste kazanırken, genel merkezin belirlediği takvime göre de önümüzde ki günlerde ilçe kongresi yapılacak.
DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE YAPILDI
CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, kongre sürecinden partinin güçlenerek çıkacağına inandığını söyleyerek, “Sorumluluk alanımızda ki 180 mahallenin tamamına sandık kurarak, üyelerimizin oy kullanmalarına olanak sağladık. İlçe delege seçimlerini tüm mahallelerimizde tamamladık. Partimize ve tüm Cumhuriyet Halk Partililere hayırlı olsun. Takvime göre önümüzde ki günlerde ilçe ve ardından il kongrelerimizi yapacağız” dedi.
Seçimlerin demokratik bir şekilde yapıldığını söyleyen Başkan Ozan Varal, “CHP’ye kayıtlı 6 bin 500 üyenin büyük bölümünün katılımıyla seçimleri tamamladık. Bazıları sosyal medya üzerinden paylaşım yapıyor. Gerçek olmayan iddialarda bulunuyorlar. Biz demokratik bir şekilde delegeleri belirledik. Dedikodulara kulak asmıyoruz. Parti için emek vermeyen, seçimde görünmeyen, dedikodu üreten, her yerde partiyi kötüleyen, sadece kişisel ikbalini düşünen, CHP ve adayı Kemal Kılıçdaroğlu için oy istemeyen hatta oy verdiği dahi şüpheli bazı kişilerin CHP’ye zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz. Yerel seçimlere odaklanmış durumdayız. Ben ve tüm çalışma arkadaşlarımızın amacı yerel seçimlerde bir kez daha başarı yakalamaktır. Yaptığımız çalışmalar dışarıdan bazılarına kolay görünebilir. Fakat o kadar çok emek harcıyoruz ki, bunu da halkımızın gördüğüne inanıyorum. Öyle ki Mayıs ayında partimizi Tarsus’ta birinci parti yapıp, rakiplerimize fark atmamızı sağladılar. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu süreçten CHP’nin güçlenerek çıkacağına gönülden inanıyorum. Bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
MUHALİFLERİN ÇABASI YETMEDİ!
Bu süreçte CHP’nin Tarsus’taki önemli isimlerinden Alptekin Eser ise söz konusu antidemokratik uygulamalar ile ilgili sık sık ilçe yönetimlerini eleştiri bombardımanına tutarak, sert ifadeler kullandı.
İlçe yönetiminin parti üyelerinden gizli-saklı yapmaya çalıştığı delege seçimleriyle ilgili tepki gösteren Eser’in çabaları yeterli gelmedi. Ancak yaşananlar nedeniyle partide hedef gösterilen Eser’in parti içindeki muhalefetini sürdürmekte kararlı olduğu öğrenildi.