Silifke’nin sevinci uzun sürmedi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Silifke’nin sevinci uzun sürmedi



 

HEDİYE EROĞLU

 

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi ile MHP’li Silifke Belediyesi’nin bağış almakta sorun görmediği Silifke’de Eren holding bünyesinde ki MEDCEM, doğaya zarar verdiği iddiasıyla yargıda hukuk mücadelesi ile engellenmek istenirken, büyümede hız kesmiyor.

Silifke’de 2015’ten buyana hayata geçirdiği sanayi tesisleri ile bölgede doğa katliamına neden olduğu için tepik çeken ve yöre halkının yargı mücadelesi verdiği MEDCEM Çimento Fabrikası, bürokratik engelleri kolay aşarak, büyüyor!

 

SİLFKE’NİN SEVİNCİ UZUN SÜRMEDİ

Yöre halkının Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke Temsilciliği öncülüğünde yürütülen hukuk mücadelesi ile 8 yıl önce fabrika kurulumu için valilik tarafından “ÇED olumlu” raporu verilmesi ile birlikte başlayan mücadele, ÇED olumlu raporunun iptali gerçekleşene kadar sürdürülmek isteniyor.  

Son olarak Anayasa Mahkemesi’nin yöre halkının haksız olmadıkları yönünde tespitte bulunarak konunun yerel mahkeme tarafından tekrardan görüşülmesi kararı alması ile yüzü gülen Silifke halkının sevinci uzun sürmedi.

Cennet Yeşilovacık’ın kalbine çimento fabrikası kurması nedeniyle halkın hukuk mücadelesi verdiği MEDCEM’e yeni kalker ocağı projesine Mersin Valiliğince 3 Mayıs günü “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmesi tepkiye neden oldu.

 

“İZİNLERİ KURALINA GÖRE VERMESİ GEREKENLER BÜYÜK BİR YANLIŞIN İÇERİSİNDE”

Gelişmeye tepki gösteren Silifkeli aktisvit Musa Türkmen, karara tepki göstererek, “Var olanın üzerine yeni olumsuzluklar eklenerek fabrika üreminin sürekliliği sağlanıyor. Aslında pek şaşılacak bir şey yok, ki zaten şu ana kadar olanlar zaten şaşılacak şeyler. Malum, kapasite artışı ile birlikte gereken ham madde ihtiyacını karşılamak için gereksinimler de artıyor. Bu gereksinimler de hali ile yeni doğal alanların kullanılmamasını beraberinde getiriyor. Her zaman anlatmaya çalıştığımız gibi buralar bu durumlara artık kör, sağır, dilsiz. Denetim yapması gerekenler, izinleri kuralına göre vermesi gerekenler büyük bir yanlışın içerisinde, vatandaş ne yapsın? Hli hazırda devam eden davalar içerisine bu konu da eklenebilir” dedi.

 

MEDCEM YARGI SÜRECİNE RAĞMEN HIZ KESMİYOR

Hukuksal süreç devam etmesine rağmen şirket büyümeye devam ediyor. Bölge sakinlerinin tepkisine rağmen bugün ikinci fabrika anlamına gelen kapasite artırımı için çalışma yürüten MEDCEM, 2. Üretim Hattı ile yıllık klinker üretim kapasitesini 3,5 milyon tondan 6,5 milyon tona yükseltecek. 2023 yılının ilk çeyreği ile birlikte yaklaşık yüzde 90 kapasite artışı sağlaması planlanan fabrikanın, dünyanın en büyük çimento fabrikaları arasında yer alması hedefleniyor.

Medcem Akdere Çimento Fabrikasında mevcut durumda yıllık 3 milyon 600 ton ton/yıl kapasiteli klinker üretim tesisi, 4 milyon 700 bin ton/yıl kapasiteli çimento öğütme ve paketleme tesisi yer almakta olup bu tesislere hammadde sağlayan 9 adet kalker ocağı, 2 adet kil ocağı, Kırma Eleme Tesisi ve 2 adet Hazır Beton Santrali ile üretim yapıyor.

Kapasite artışı ile 4 milyon 400 bin ton/yıl kapasiteli klinker üretim tesisi, 5 milyon 614 bin ton/yıl kapasiteli çimento öğütme ve paketleme tesisi kurulumu yapılarak toplamda nihai kapasitenin 8 milyon ton/yıl kapasiteli klinker üretim, 10 milyon 314 bin ton/yıl kapasiteli çimento öğütme ve paketleme olması planlanıyor.

Bu rakamlar göstermekte ki, 1. hattıyla üretim yapan mevcut çimento fabrikasına ek montajı planlanan 2. üretim hattı, kapasite ve üretim değerleriyle, ek bir üretim hattından öte 2. çimento fabrikası olarak yerini alacak.

Öyle ki, ek montajı planlanan 2. üretim hattı, kapasite ve üretim değerleriyle mevcut çimento fabrikasını geride bırakacak. Bu özelliği, üretim yapan mevcut çimento fabrikasını 1. üretim hattıyla Avrupa’nın en büyük çimento fabrikası yaparken, eklenecek 2. üretim hattıyla birlikte dünyanın en büyük çimento fabrikaları listesinde üst sıralara taşıyacak.

 

BAĞIŞ SEVER ŞİRKET

Mersin ili, Silifke ilçesinde faaliyetini sürdüren çimento fabrikası, ideolojik ayrım olmaksızın siyasilerle bağış ve sponsorluklar üzerinden yakın ilişkiler sürdürüyor. Öyle ki, bu bağış ve sponsorluklara siyasi parti ilkelerinin belirlediği sınırlar dahi engel olamıyor. Birbirlerine ideolojik olarak benzemeyen ve sürekli karşı karşıya gelen MHP’li Silifke Belediyesi ile CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi konu para, bağış-sponsorluk olunca aynı anlayışta karar alabiliyorlar.

2021 yılında MHP’li Silifke Belediyesi, “Medcem A.Ş. Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim Merkezi” adlı binanın kurulumu için belediyeye bağış kabul ederken, 2023 yılında CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “İklim ve Çevre Bilim Merkezi” adlı binanın kurulumu için belediyeye bağış kabul etti.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA