HEDİYE EROĞLU
Son yıllarda Suriyeliler ile Rus ve Ukrayna’dan gelenlerin ardından bir de deprem sonrası kente göç eden afetzedeler ile nüfusu katlandıkça ihtiyaçları da bu oranda artan Mersin’de, büyük bir köy görüntüsüne neden olan sokak aralarında kurulan semt pazarlarına tepki büyüyor.
Seçim öncesi iktidarın basit usul vergi uygulamasına tabi tutarak sevindirdiği pazarcı esnafı, kapalı semt pazarı taleplerine de kulak verilmesi için yerel yönetimlere çağrı yaparak, seçimler sonrası bu konunun acilen ele alınmasını istiyor.
BASİT USULE GEÇİŞ KAZANDIRACAK
Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Abdulhalim Batur, seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulan pazarcı esnafına yönelik istisna uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Halen Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun olmak üzere 13 büyükşehirde faaliyet gösteren 30 bin pazarcı esnafının uygulanmakta olan mevzuata göre basit usule tabi olamadığını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen mevzuat çalışmaları sonrasında yakın zamanda yayımlanması beklenen Cumhurbaşkanı Kararı ile bu illerde faaliyet gösteren pazarcı esnafının da basit usulden faydalanabilmesinin yolunun açılacağını vurgulayan Batur, böylelikle yaklaşık 80 bin pazarcının belirlenen yıllık satım hadleri çerçevesinde kazançlarının gelir vergisinden istisna edileceğini dile getirdi.
Pazarcı esnafının hava şartlarından dolayı yılın 8 ayında çalışmasına karşın, halen söz konusu illerde ‘gerçek usulde’ vergi ödediğini anlatan Batur, gerçek usulde vergi ödenmesinden dolayı birçok pazarcı esnafının kayıt altına girmekten çekindiğine dikkat çekti. Batur, “Bundan dolayı hem devletimizin geliri düşüyor hem de pazarcı esnafımız emekli olamıyordu. Yapılan düzenlemeyle hem pazarcı esnafının ödediği vergi artacak hem de emeklilik imkanı olacak. Ayrıca pazarcı esnafımız birçok teşvikten de faydalanabilecek” diye konuştu.
ADALETSİZLİK SONA ERECEK
Başkan Batur, büyükşehirlerdeki pazarcı esnafının basit usule tabi olmasını uzun yıllardır talep ettiklerini belirterek, getirilecek düzenlemeyle tüm ülkede pazarcılar arasında fark kalmayacağını kaydetti.
Hali hazırda küçük il ve ilçelerde basit uygulamasının var olduğunu şimdi bu düzenleme ile adaletsizliğin ortadan kalkacağını söyleyen Batur, bununda esnaf arasında olumlu karşılandığını bildirdi.
Düzenlemenin vatandaşa da faydası olacağını vurgulayan Batur, şu değerlendirmede bulundu: “Pazarcı esnafının basit usulde vergilendirilmesiyle masrafları azalacak, yıllık en az 6 bin lira daha pazarcıların cebinde kalacak. Pazarcı esnafımızın maliyeti düşünce bu durum satılan ürünlerin fiyatına da yansır ve fiyatlar bir miktar düşer. Bu sayede satış artar ve esnaf daha çok kazanır.”
MERSİN’DE BİN 500 PAZARCI ESNAFI VAR
Mersin’de bin 500’e yakın pazarcı esnafı bulunduğunu da dile getiren Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Abdulhalim Batur, kentin sahip olduğu esnaf sayısı ile Türkiye genelinde ilk 7’de yer aldığını vurguladı.
Aynı zamanda bir tarım kenti olan ve sebze meyve hali de bulunan Mersin’de pazarcılığın ekonominin önemli itici güçleri arasında yer aldığını söyleyerek, kentte pazar tezgahlarının aylık giderinin 5 bin TL’yi aştığını ifade etti.
“MERSİN’DEKİLER ÇAKMA SEMT PAZARI”
Basit usule geçiş ile en önemli sorunlarından birinin çözüme kavuştuğunu ancak hala daha yapacak önemli işler olduğunu söyleyen Batur, bunların başında denetim ve kapalı semt pazarlarına geçişin geldiğini bildirdi.
Denetim ile kapalı semt pazarlarına geçişin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Batur, “Yıl olmuş 2023, halen daha halkın kapısının önünde pazar kuruyoruz. Mersin’de ki kapalı semt pazarları gerçek anlamda kapalı semt pazarı değil, bunlar çakma. Isıtması, soğutması, kamerası, güvenliği mescidi, dinlenme alanı, otoparkı olmalı. Üzerine iki tane saç koyup gölgelik yapmakla kapalı semt pazarı olmaz.
DENETİM İÇİN KAPALI PAZAR ŞART
Yasa gereği semt pazarları yapma, denetleme, güvenliği sağlama görevi belediyelerindir. Semt pazarlarında yaşanacak her türlü olumsuzluğun yasal sorumluluğu belediyeleri de bağlar. Vatandaşın rahatsız edilmemesi sağlanmalıdır. Ürün fiyatlandırması, etiketlendirme, terazi kontrollerinin titizlikle yapılması gerekir çünkü bunlarda sıkıntı yaşanmamalı. İşte bu noktada denetim için sokak aralarında kurulan semt pazarlarından vazgeçilmelidir.
Denetimin etkin ve yoğun bir şekilde yapılabilmesi için kapalı semt pazarları çok önemli. Sokak pazarlarında girişi çıkış kontrol edilemiyor. Kapalı pazarda kimin girdiği kontrol edilebiliyor” dedi.
SEYYAR PAZARCILARA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI
Ayrıca kapalı semt pazarlarının kayıt dışı seyyar satıcılığın önüne geçmek için de elzem olduğunu ifade eden Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Abdulhalim Batur, şunları söyledi; “Bizler aylık 5 bin TL’yi aşkın devlete ödeme yapıyoruz. Gerek belediyelerin gerek hal kompleksinin aldığı ücretleri dışardaki seyyar satıcılar ödemiyor. Ama pazarların ön veya arka sokaklarına kurdukları tezgahlar ile kazancımıza ortak oluyorlar. Bu önlenmeli. Kayıtdışı ortadan kaldırılmalı. Seyyar pazarcılarla mücadele edilmeli ve bunun için de kapalı semt pazarlarının kurulması sağlanmalı”