Haber Merkezi
Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan “Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında; Mersin Üniversitesi (MEÜ) Turizm Fakültesi’nin önderliğinde hazırlanan ve çeşitli fakültelerden akademisyenlerin bilimsel çalışmalarıyla katkı sunduğu "Mersin Turizmine Yol Gösteren Kitaplar"ın lansmanı düzenlendi.
Üniversite Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen lansmana, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, öğretim elemanları ve idari personel katıldı.
Etkinlikte ilk olarak Mersin turizmi için hazırlanan tanıtım filmi konuklara izletildi. Ardından açış konuşması için söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, "Turizm Haftası'nı kutluyorum. Emeklerinize sağlık. Çok güzel çalışmalar olmuş. Bu kıymetli çalışmalarla, Mersin önemli kazanımlar sağlayacaktır." dedi.
“MERSİN, TARİHİ VE COĞRAFİ AÇIDAN ÖNEMLİ ŞEHİRLER ARASINDA BULUNMAKTA”
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy da gerçekleştirdiği konuşmada, "Her yıl 15 ile 22 Nisan arasında kutlanan Turizm Haftası'nın kutlanmasının amacı farkındalık yaratmak ve yenilikleri, değişiklikleri bir şölen havasında aktarmak. Turizm, küreselleşmeyi ve ekonomik, toplumsal açıdan yakınlaşmayı etkileyen önemli bir faktördür. Ülkelerin bütçelerinin dengelenmesinde önemli bir yere sahiptir. Turizm plânlamaları devlet tarafından yapılır. Finansman ve bitirilmesi özel sektör tarafından gerçekleştirilir. Mersin, tarihi ve coğrafi açıdan önemli şehirler arasında bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Mersin'in önemini çeşitli yönlerden katılımcılara aktaran Prof. Dr. Ahmet Atasoy, toplam 20 kitaptan oluşan bu çalışmanın önemine değindi.
AKADEMİSYENLERDEN TURİZM ÖNERİLERİ
Daha sonrasında Prof. Dr. Ahmet Atasoy'un yazdığı "Türkiye Turizmi" adlı şiiri MEÜ Basın Halkla İlişkiler ve Şube Müdürlüğü'nde görev yapan ve aynı zamanda bir şair olan Baha Sadık Akıner'in seslendirmesiyle etkinlik devam etti. Şiirin okunmasının ardından Üniversitenin çeşitli fakültelerinden bu çalışmaya bilimsel yönden katkı sunan akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı panellere geçildi.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy'un hem konuşmacı hem moderatör olarak yer aldığı ilk panelde; Prof. Dr. Ahmet Atasoy gerçekleştirilen çalışmayla ilgili genel bilgiler verirken Fen Fakültesinden Prof. Dr. Gökhan Coral doğadaki kuş gözlemciliği fotoğraflarıyla, Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu'muzdan Prof. Dr. Serap Ergene ekoturizm ve Mersin konusundaki çalışmasıyla, Fen Fakültesinden Doç. Dr. Yusuf Hüseyinoğlu ise kelebek çeşitliliği hakkındaki çalışmasıyla bu önemli projeye katkılarını anlattılar.
MEÜ Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sevda Birdir'in moderatörlüğünü yaptığı panelin ikinci oturumunda ise Turizm Fakültesi öğretim üyeleri, Doç. Dr. Sevda Birdir Mersin'in kıyı turizmi, Doç. Dr. Tuba Pala Morkoç mağara turizmi, Doç. Dr. Sabri Arıcı ise arkeoloji turizmi konulu çalışmasıyla bu önemli projeye katkılarını belirten konuşmalar gerçekleştirdi.
Turizm Fakültesinden Doç. Dr. Lale Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı üçüncü ve son oturumda ise Doç. Dr. Lale Yılmaz "Mersin'de Kültürel Miras", Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Saçlı "Kuşların Gözünden Mersin - Mersin Hava Sporları ve Turizm", Türk Dili Bölümü'nden Öğr. Gör. Döndü Can yayla turizmi ve Turizm Fakültesinden Öğr. Gör. Kerem Kardaş ise kruvaziyer turizmi hakkındaki çalışmalarını detaylı bir şekilde katılımcılara aktardılar.
Panellerin sona ermesinin ardından bu önemli çalışmaya katkı sunan akademisyenlere ve Akdeniz’in Turizm Güneşi Mersin, Mersin Turizm Destinasyonları ve Mersin Turizm Atlası’na fotoğraf desteği sağlayan fotoğrafçılar Mustafa Eser, Ahmet Güler, Derviş Çömez ve Durhasan Şahin'e teşekkür belgeleri takdim edildi.