MEÜ’de Çanakkale Zaferi ve Atatürk konuşuldu | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

MEÜ’de Çanakkale Zaferi ve Atatürk konuşuldu



 

Haber Merkezi

 

Çanakkale Zaferi'nin 108. yılı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ortaklığında "Çanakkale Zaferi ve Atatürk" başlıklı bir konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Melike Kayam tarafından gerçekleştirilen konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Fen Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Recep Özen, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz, akademisyenler, idari personel ve öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan konferansta Öğr. Gör. Dr. Melike Kayam konuşmasını 3 başlık altında toplayarak; 18 Mart Çanakkale Zaferi, Çanakkale Zaferi'nde Atatürk'ün rolü ve Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 100. yılı nedeniyle yaşananları tarihsel süreçte izleyicilere aktardı.

Savaşlarda inisiyatif alarak çeşitli kereler taarruz emirleri veren ve bu konuda başarılı olan Atatürk'ün “Akla dayanan kahramanlık” yaptığını belirten ve bu yönüyle tanındığını ifade eden Öğr. Gör. Dr. Kayam, Atatürk'ün bu önemli kararları almasında saha tecrübesinin önemli olduğunu söyledi.

 

“ÇANAKKALE, TARİHİMİZDEKİ EN BÜYÜK ZAFERLERDEN BİRİ”

Çanakkale Savaşları'nın tarihimizde yer alan kahramanlık ve mücadele örneği olarak en büyük zaferlerden biri olduğunu belirten  Öğr. Gör. Dr. Kayam, “Birinci Dünya Savaşı’nın birçok cephesinden birisi olan Çanakkale Cephesi’nde elde edilen zaferin gerek dünya gerekse ülkemiz tarihi açısından son derece önemli sonuçları olmuştur. Çanakkale Savaşları'na yarbay rütbesi ile bir tümen komutanı olarak katılan ve zamanla üstün komuta yeteneği ve liyakatiyle parlayarak albay rütbesi ile kolordu komutanlığına getirilen, Anafartalar ve Conkbayırı Savaşlarıyla düşmanın Çanakkale Cephesi'ndeki son ümitlerini de boşa çıkaran Mustafa Kemal, Anafartalar Kahramanı ve İstanbul’u kurtaran komutan unvanlarıyla bütün yurtta tanınmıştır. Milli Mücadele'ye Türk milletinin inanması ve destek vermesinde şüphesiz Mustafa Kemal'in Çanakkale'den dolayı bir kahraman olarak tanınıp, güvenilmesinin de katkısı büyük olmuştur” dedi.

Çanakkale'de imkânsız denilen bir savaşın kazanıldığını belirten Öğr. Gör. Dr. Kayam, bu savaşla ve bu savaştaki Atatürk'ün etkin rolüyle birlikte ülkemizin kurtuluş mücadelesinin komuta kademesinin şekillendiğini de sözlerine ekledi.

 

SON GEZİSİNİ MERSİN’E YAPTI

Konuşmasının son bölümünde Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 100. yılını kutlandığını belirten Öğr. Gör. Dr. Melike Kayam; ulusal kaynaklara göre 17 Mart tarihinin Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 100. yılı olduğunu; yerel kaynaklara göre ise bu tarihin 5 Kasım 1918 olduğunu ifade etti. Öğr. Gör. Dr. Kayam, sözlerini Atatürk'ün, 20 ila 24 Mayıs 1938 tarihleri arasında Mersin'de kaldığını ve bu gezisinin ölmeden önceki son yurt gezisi olduğunu aktarmasıyla tamamladı.

Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk'ün, konuşmacı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezimizin Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Melike Kayam'a teşekkür belgesi takdim etmesiyle birlikte sona erdi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA