HEDİYE EROĞLU
Mersin’de özellikle Mezitli’deki 32 katlı ucube gökdelen inşaatı ile yeniden gündem olan yüksek katlı binalarda yaşayan yurttaşlar, deprem gerçeği ile yüzleşti.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 ile devam eden yüksek şiddetli artçı depremler nedeniyle 10 il büyük hasar gördü. Can kayıplarına yol açan, Mersin’in de yakından hissettiği Kahramanmaraş depremi kentin depremselliğini, kentsel dönüşümü ve yüksek katlı binaların risklerini yeniden gündeme getirdi.
Deprem haritasında riskli iller arasında gösterilmeyen Kahramanmaraş depremi, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Adıyaman'da yıkımlara yol açtı.
Mersin’de yine deprem haritasında riskli iller arasında yer almazken, aynı tehlikeleri barındırdığı yönünde uzmanların sürekli uyarıları olmuştu.
YÜKSEK KATLI BİNALAR VE KENTİN DEPREM GEÇMİŞİ GÜNDEMDE
Kentsel dönüşüm ve yüksek katlı binalar yeniden tartışılmaya açılırken, uzmanların verdikleri bilgilerde, Mersin’de daha önceden yaşanmış önemli deprem kayıtları akıllara geldi. Kentin güney bölümlerinin zemini alüvyon ve binaların yüksek katlı olması tehlikeye davetiye çıkarmayı sürdürmesi yine gündem oldu.
Kentin doğu bölümleri ise 4-5 katlı eski binaların statik hesaplardan ve zemin etüdünden yoksun olarak inşa edilmiş olması olası depremlerden olumsuz etkilenebileceği gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.
MİLYON DOLARLIK EVLERİNDEN KAÇTILAR
Mersin’de özellikle yüksek katlı binalarda oturanların çoğu depremler ve devam eden şiddetli artçı sarsıntılar nedeniyle evlerini terk etti.
Çoğu vatandaş yaşadıkları korku ile müstakil konutların bulunduğu bölgelerdeki yakınlarına sığınırken, bazı kesimler ise araçları ile ya kentin yüksek kesimlerine çıktı ya da boş arazilerde bekleyiş içerisinde girdi.
Milyon dolarlık fiyatları ve yükseklikleriyle baş döndüren konutlar boşaltılırken, köylere, yaylaya kaçan vatandaşlar kentin kentsel dönüşüm ihtiyacını bir kez daha ortaya koydu.