HEDİYE EROĞLU
Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de eğitim-öğretim yılının ilk döneminin tamamlanmasıyla 23 Ocak 2023 günü başlayan yarı yıl tatili bugün itibariyle sona erdi.
Kentte bin 386 okulda 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının tamamlanmasının ardından 427 bin 500 öğrenci bugün yeniden okullarına kavuştu.
Ancak bugün sona eren yarı yıl tatili ile okullar, çözülmeyen sorunlarla kapılarını açtı. Türkiye’de yıllardır en çok tartışılan eğitimin karşı karşıya olduğu ve geçtiğimiz yıllar içinde birikerek büyüyen sorunların gölgesinde açılan okulların yaşadığı içler acısı durum Toroslar Anadolu Lisesi’nin çözülmeyen sorunları ile bir kez daha görünür oldu.
ÖĞRENCİLERİN TUVALETLERİ KİLİTLENİYOR
Mersin’in merkez Toroslar ilçesi Akbelen Mahallesi’nde bulunan lise de, tuvaletlerden içme suyuna, fiziki yetersizlikten hijyenik ve güvenlik tehdidine kadar pek çok alanda yaşanan sorunun, çözülmeden yeniden eğitim öğretime başlanılması veliler ve öğrencileri siyan ettirdi.
Gazetemize ulaşan veliler, özellikle tuvaletlerden şikayetçi oldu.
Okulda 2 erkek ve 2 kız öğrenci tuvaleti bulunmasına rağmen erkek öğrenci ve kız öğrenci tuvaletlerinin birer tanesinin kilitlenerek, kullanıma kapatıldığını savunan veliler, “Çalışan kız ve erkek öğrenci tuvaletleri ise insanlık onuruna yakışmayan bir vaziyette ve hijyen kurallarına uymamaktadır. Erkek öğrenci tuvaletinde 4 kabin bulunmasına rağmen 2 tanesinin kapıları kırıktır. Tüm kapıların kilit sistemleri bozuk vaziyettedir. Tuvaletlerde sabun ve tuvalet kağıdı kesinlikle bulunmamaktadır.
MÜDÜRÜN KENDİNE AİT ÖZEL TUVALETİ VAR
Müdürün kendine ait özel tuvaleti bulunmaktadır. Giriş katındaki tuvaletlerden birinin kapısına “depo” yazısı asarak orayı öğretmenlerin kullanımından çıkardı. Okuldaki tek klozetli tuvalet burasıdır. Kendisi bu tuvaleti özel anahtarla açarak kullanmaktadır” bilgilerini paylaştı.
ÖĞRENCİLER TUVALETTEN SU İÇMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR
Veliler ayrıca temel ihtiyaç olan su temininde de sıkıntı olduğunu öne sürerek, “Öğrenciler için ne bahçede ne de koridorlarda su içecekleri bir sistem bulunmamaktadır. Susayan ve su alacak parası olmayan öğrenciler okulun pis tuvaletindeki musluklardan su içmek zorunda kalıyorlar. Daha önceden bahçede öğrencilerin su içmesi, elini yüzünü yıkaması için 7-8 çeşmeli bir sistem bulunmasına rağmen bu sistem uzun yıllardır çalışmamaktadır. Borusu ve tüm altyapısı hazır bu sisteme sadece musluk takılıp çevre temizliği yapılması sorunu çözebilecekken çocukların pis tuvaletlerden su içmeye zorlanması insanlık dışıdır” ifadelerine yer verdiler.
BİLGİSAYAR DERSİ, BİLGİSAYARSIZ İŞLENİYOR
Bu insani temel ihtiyaçların yanında okulun fiziki eksikliklerine ilişkin de ciddi sıkıntılar olduğunu savunan veliler, bilgisayar sınıfının vasfını yitirdiğini ve düz sınıf olarak kullanılmaya başlandığını iddia etti.
Şu anda okulda bilgisayar olmadığını savunan veliler, hatta okulda öğrencilerin kullanabileceği herhangi bir bilgisayar da olmadığını, öğretmenlerin kullanabileceği internet erişimli yazıcılı bir bilgisayar da bulunmadığını belirtti.
“ÖDENEK MÜDÜRÜN MAKAM ODASINA HARCANDI” İDDİASI
Okulda bilgisayar derslerinin bilgisayar olmadan defter kitapla işlendiğini belirten veliler, “Daha önceden okulun giriş koridorunda bile bilgisayarlar varken şimdi tüm bilgisayarlar çöp olmuştur. Bilişim çağında öğrenciler bilgisayardan ve internetten mahrum bırakılmıştır. Gelen ödeneklerle makam koltukları değiştirenler ki pandemi öncesi gelen ödenekle müdür makam koltuklarını değiştirmiş, eski koltuklarını da resim atölyesine bırakmıştır, bilgisayarları ve eğitimin ihtiyaçlarını görmezden gelmektedir” iddiasında bulundular
FİZİK LABORATUARI İŞADAMININ İSTEĞİ İLE RESİM ATÖLYESİNE ÇEVRİLDİ
Ayrıca okuldaki fizik laboratuarının da durumunun da farklı olmadığı ortaya çıktı. Veliler, okulun fizik laboratuvarının uzun yıllar laboratuvar olarak hiç kullanılmadığını savunarak, “Yıllarca atıl olarak bekletildi. Bu sene bir işadamı ismi verilmek kaydıyla okula bağışta bulunarak bu laboratuvarı resim atölyesine çevirdi. Okulda geniş bir resim atölyesi bulunmasına rağmen fizik laboratuvarı ve bu laboratuvarın tüm altyapısı iptal edilerek, demirbaşları çöpe atılarak resim atölyesine çevrildi. Bu dönüşümün ve isim vermenin yasal izinlerinin olup olmadığı ise bilinmemektedir.
MİKROSKOPLAR KUTULARINDAN ÇIKARILMADAN ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ
Biyoloji laboratuarı ise okulun eski biyoloji öğretmeni tarafından örnek bir laboratuvara dönüştürülürken, bu öğretmenin tayininin çıkmasından bu yana atıl olarak kaldı. Şu an destek eğitim odası ve okul disiplin kurulunun bürosu olarak kullanılmakta. Kesinlikle içinde ders işlenmemekte, bir deney veya inceleme yapılmamaktadır. Geçen senelerde alınan mikroskoplar kutularından çıkarılmadan çürümeye terk edilmiştir” diye konuştu.
KIRIK, DÖKÜK, OKULDA SOĞUKTA EĞİTİM!...
Bunların yanı sıra okulun hemen hemen her alanda yıllardır çözüm bekleyen pek çok sorunu da olduğunu dile getiren veliler, şu bilgileri verdiler: “Konferans salonunun sahnesi eski, kırık, dökük; perdesi yırtık, kopuk, eski; koltukları kopmuş, eskimiş, sallanmakta; ses sistemi çalışmıyor.
Klima ve ısıtma sistemi sorunlu. Sınıflardaki birçok klima eski, bakımsız ve bozuk. Özellikle B blok üçüncü kat ve A blok 2. katta (okulun her iki bloktaki en üst katları) doğalgazla ısınan petekler çalışmadığı için sınıflar buz gibi. Klimalar da ya çalışmıyor ya da ısıtmıyor. Şu kış aylarında birçok sınıfta ısıtma sistemi yok, öğrenciler derslerde montlarıyla oturuyorlar.
MÜDÜR KENDİNİ İZOLE ETTİ İDDİASI
İdarede odalarında ise hem petek hem klima var. Ayrıca müdür, idare giriş koridorunu camla kapatıp kendilerini tüm okuldan izole ettiler. Ana giriş kapısını kilitleyip, camekanla kapattıkları yerden giriş vererek veli ve öğrencilerin idare koridoruna girmesini engellediler. Camekanlı bölmenin önüne nöbetçi koyarak kapıyı sürekli kapalı tutuyorlar. Kendilerine izole ve konforlu bir alan oluşturup okuldaki sorunlardan, gürültüden uzak kalıyorlar.
KANTİNDE DOĞRU DÜRÜST YEMEK YOK
Kantin ve beslenme de okuldaki en önemli sorunlu alanlardan. Okul kantininde öğrencileri sağlıklı ve dengeli beslenmesi için doğru dürüst bir yemek yok. Simit, pohaca, ekmek arası hazır köfte, hazır tavuk döner, hamburger, çiğköfte gibi hazır ve sağlıksız yiyecekler dışında doğru dürüst bir şey yok. Öğrencilerin yemeklerini yemeleri, oturmaları için masa sandalye bile yok. Ayrıca kantindeki ürünler çok pahalı.
ÖĞRETMENLER ODASI PİSLİK İÇİNDE!
Öğretmen odasının da bunlardan kalır yanı yok. Öğretmenler odası da pis ve eski. Öğretmenlerin oturacakları sandalyeler eksik, eski ve pis. Yazıcı çalışmamakta, ara ara çalışan bir bilgisayarı bulunmaktadır. Öğretmen dolapları eski ve yıpranmış. Genel görünüm olarak okulun en itibarsız yeri olarak durmaktadır.”