HEDİYE EROĞLU
Ticaret hacminde Türkiye’deki serbest bölgeler içerisinde ikinci sırada yer alan Mersin Serbest Bölgesi, hem ülkeye hem bölgeye hem de Mersin’e katkı sunmaya devam ediyor. Türkiye’nin kurulan ilk serbest bölgesi olma özelliğini taşıyan Mersin Serbest Bölgesinde 292’si yerli ve 101’i yabancı sermayeli olmak üzere 393 firma faaliyet yürütürken, 2022’de ticaret hacmi yıllık 4 milyar dolar ticari işlemle tarihi rekor kırdı. Bölgedeki istihdam ise önceki yıla oranla yüzde 9 artarak 11 bine yaklaştı.
İŞÇİLER HAKKINI İSTİYOR
Ancak bölgenin karından hak ettiğini alamadıklarına yönelik sık sık isyanları haberlere konu olan Mersin Serbest Bölgesi’nde bugünlerde zam gerilimi yaşanıyor.
Asgari ücret zammının maaşlara yansımasında patronların en yüksek rakam olarak ‘usta işçiler için) 9 bin 150 TL’de anlaşması bölgede gerilim yarattı. İşçiler bu anlaşmaya tepki göstererek, bu rakamın 9 bin 750 olarak kabul edilmesini istiyor
Öte yandan bölgede sigortalı işçiler asgari ücrete talim etmek zorunda kalıyor, Bölgede sigortasız çalışanlar ise daha düşük ücretleri kabul etmek zorunda kalıyor.
“AKIBETLERİ PATRONUN İKİ DUDAĞININ ARASINDA”
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclis üyesi Bülent Ufuk Ateş, bölgede adeta kölelik düzeni şartlarındaki istihdama tepki göstererek, isyan etti.
Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olma özelliğine sahip Mersin Serbest Bölgesi’nin ülkenin değer yaratan önemli kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen ateş, “Ancak on binlerce işçinin çalıştığı bölgede tablonun öteki yüzünde onlarda tekstil atölyesinde çocuk işçiler çalışıyor. Bölgede adeta bir kölelik düzeni var. Çoğunlukla sigorta, güvence yok. Akıbetleri patronun iki dudağının arasında.
ÖRGÜTLENME ENGELLENİYOR
Bölgede defalarca sendikal örgütlenme çalışmaları yapılmak istendi ancak devletin kolluk güçleri kullanarak engellendi bu girişimler. Mersin Serbest Bölgesi, Mersinlilere değer katan bir yer mi? Bir avuç insana hizmet veren, onlara değer katan bir kuruma dönüşmüş durumda.
Öteki tarafta bakliyat- narenciye depoları da keza benzer durumda. Kölelik düzende işçilerin çalıştırıldığı yerler buralar. Geçen sene bir kız çocuğu trafik bir çocuk ölümü yaşandı bu depolarda.
“MERSİN SÖMÜRÜ KENTİ HALİNE GELDİ”
Mersin aslında bunların söyledikleri gibi değil yoğun emek sömürüsünün olduğu vahşi kapitalist düzenin hüküm sürdüğü bir kente dönüşmüş durumda. Biz bunu değiştirmeye adayız. Ülke genelinde ki vahşi sömürü düzenini sonlandırmak nasıl bir hedefse yerel anlamda da Mersin’in bu makus tarihini değiştirmeye de adayız” diye konuştu.