HEDİYE EROĞLU
Mersin’in Anamur ilçesinde Aytep Madencilik Şirketine Anıtlı köyünde mermer ocağı açması için Mersin Valiliği’nce verilen ‘ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davada, umutlandıran keşif yarın yapılacak.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur Ziraat Odası, Anıtlı Sulama Birliği, Anıtlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile vatandaşlar tarafından açılan davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce hali hazırda faaliyete başlamış ve ormanlık alanda ciddi tahribat yaratmış olan mermer ocağının bulunduğu sahada saat 12.30’den itibaren yapılacak keşif öncesi yöre halkı tarafından Mersin halkına Anamur’a sahip çıkma çağrısı yapıldı.
100 HEKTARLIK ORMANA MERMER OCAĞI RUHSATI
Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Anıtlı köyünde yaklaşık 100 hektarlık orman arazisine 208 yılında mermer ocağı ruhsatı verildi. Tarım ve orman alanlarıyla yeraltı su kaynaklarını da tehdit eden mermer ocağı projesi için Mersin Valiliği tarafından Ekim 2018’de ÇED Gerekli Değildir kararı alınırken, ilk etapta 23 hektarlık kısmında mermer ocağı işletmek için girişim başlatılan ruhsat sahasının içinde 1. Derece arkeolojik sit alanı bulunduğu ortaya çıktı. Maden yolu açmak için ağaç kesimine başlanmasının ardından projenin iptali için dava açıldı.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Anamur Ziraat Odası, Anıtlı Sulama Birliği, Anıtlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile vatandaşlar tarafından açılan davada, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce keşif kararı alındı.
SİT ALANI RUHSAT SAHASI DIŞINA ÇIKARILSIN
Öte yandan ÇED sürecinde görüşü sorulan Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında, mermer ocağı için verilen ruhsat sahasındaki Asarkaya Tepesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanının ruhsat sahası dışına çıkarılması koşuluyla alanda madencilik faaliyetinde bulunulmasında bir sakınca olmadığı görüşünü bildirdi.
TARIMSAL ÜRETİME MERMER OCAĞI TEHDİDİ
Türkiye’nin açık alanda muz üretiminin yapıldığı önemli üretim merkezlerinden biri olan ve iklimi ayrıca çeşitli tropik meyvelerin yetişmesine olanak sağlayan Anıtlı’da sınırlı sulama olanaklarına karşın zeytinden yerfıstığına, sebzeden narenciye türlerine farklı ürünleri başta olmak üzere tarımsal üretim son yıllarda mermer ve taş ocaklarının tehdidi altında.
ORMAN ARAZİSİNDE MADEN YOLU İÇİN AĞAÇ KESİMİ BAŞLADI
Farklı madencilik firmalarına verilen mermer ocağı ruhsatları Anıtlı’da zor koşullarda üretim yaparak geçimini sağlamaya çalışan üreticilerin kâbusu oldu. Daha önce 2019’da köylerinde açılmak istenen mermer ocağına karşı eylem yapan köylüler, yeni bir proje için orman arazisinden ağaç kesilmeye başlandığını öğrenince projeyi yargıya taşıdı.
TARIMSAL FAALİYETLER VE İNSAN YAŞAMI ETKİLENECEK
Proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının hukuka ve ilgili yönetmeliklere aykırı olduğu savunulan dava dilekçesinde, “2018 yılında alınan ÇED Gerekli Değildir kararından sonra süresi içinde faaliyete geçirilmeyen mermer ocağı için usulsüz biçimde verilen izinler gereğince, ruhsat sahası ile yaklaşık 25 hektarlık ÇED sahası, mermer ocağı işletecek firmaya teslim edilmiştir. Hatta yol ve işletme sahası açılmak üzere ruhsat sahası dışındaki ormanlık alanda bulunan ağaçların da kesimine başlanmıştır. Hali hazırda, ruhsat sahasında ve sahaya giden yolun açılması için iş makinaları ile hızlı bir şekilde çalışma yapılmaktadır. Mermer ocağının açılması halinde, ilk etapta yaklaşık 25, sonrasında yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alandaki, su depolamada, yağmur suyunu tutmada ve ormanın sağlıklı gelişiminde büyük önem arz eden makilik alanların yanı sıra, ÇED raporunda yok sayılan delice zeytin ağaçları ile yüzlerce/binlerce ağaç daha kesilecektir. Bu durum ise doğada çok büyük tahribat yaratacak, su kaynaklarını yok edecek/kirletecek, bölgedeki tarımsal faaliyet ile insan yaşamını olumsuz biçimde etkileyecektir” ifadelerine yer verildi.
BÖLGEDEKİ GEN KORUMA ALANI DA TEHDİT ALTINDA
Mermer ocağı için seçilen arazinin kızılçam ve meşe ağaçlarının yanı sıra, bölge halkının geçim ve beslenme kaynağı olan harnup, yabani armut, alıç, üvez, mersin gibi ağaçlarıyla kaplı olduğu kaydedilen dava dilekçesinde, bölgedeki gen koruma alanının da tehdit altında olduğu vurgulandı.
YAMAÇ ARAZİDE YILDA 120 BİN METREKÜP ATIK MALZEME ÇIKACAK
Alanya merkezli Aytap Madencilik İnşaat Enerji Tic. Ve San. A.Ş. tarafından açılmak istenen mermer ocağı işletmesinde 99,94 hektarlık ruhsat sahasının ilk etapta 23,89 hektarlık (238 dekar) kısmında yılda 200 bin metreküp üretim yapılması planlanıyor. Projeyle ilgili ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre gerçekleştirilmesi planlanan üretimin yüzde 15’i blok mermer, yüzde 25’i parça mermer, geriye kalan yüzde 60’lık kısmının ise (yılda 120 bin metreküp) pasa (moloz) olarak ayrılacağı belirtiliyor. Dik yamaçta yer alan proje alanında yılda 540 bin ton kazı yapılması planlanırken, alandaki çalışmanın 10’ar yıllık izin sürelerinin uzatılarak toplamda 34 yılı bulması öngörülüyor.
BÖLGE HALKINA KEŞFE KATILIM ÇAĞRISI
Ancak açılan dava kapsamında alınan son karar bölge halkına umut verdi. Dava kapsamında Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce bölgede keşif kararı alındı. Anamur Çevre Platformunca; mermer ocağının bulunduğu sahada 15 Aralık’ta yapılacaktı ancak hava muhalefeti nedeniyle ertelenerek 31 Ocak 2023’te yapılmasına karar verildi.
Anamur Çevre Platformu Keşif öncesi yaptığı çağrıda; “Hali hazırda faaliyete başlamış ve ormanlık alanda ciddi tahribat yaratmış olan mermer ocağının bulunduğu sahada, 31 Ocak 2023 tarihinde saat 12.30’den itibaren yapılacak keşfe, Anıtlı, Çamlıpınar ve Yakacık halkı başta olmak üzere, çevreye ve doğaya duyarlı tüm halkımızın katılımını bekliyoruz” denildi.