Kurtuluş şiirleri ödüllendirildi | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

Kurtuluş şiirleri ödüllendirildi



 

Haber Merkezi

 

Sovyet işgalindeki Türkistan’ın bağımsızlığı için mücadele eden ve Turancı olduğu için 45 yaşında kurşuna dizilerek şehit edilen Kazakistanlı şair Mağcan Cumabay, Toroslar’da anıldı.

Toroslar Belediyesinin, Mersin Yazarlar Derneği (MEYAD) ile birlikte geleneksel olarak düzenlediği “3 Ocak Mersin’in Kurtuluşu” konulu şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın, Mersin’in Düşman İşgali’nden Kurtuluşu’nun yıl dönümü çerçevesinde, kuvayi milliye ruhunun yaşatılması ve yeni nesle aktarılması amacıyla önem verdiği etkinliklerden biri olan şiir yarışmasına bu yıl Türkiye’nin dört bir yanından 65 eser katıldı.

 

ATATÜRK YÜREKLİLER BİRİNCİ OLDU

Jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucunda; “Atatürk Yürekliler” adlı şiiri ile Mersin’in Tarsus İlçesinden Fatma Özger Bilgiç birinci, “Şöleni Var Mersin’in” adlı şiiri ile Mersin’in Mut İlçesinden Osman Gündoğdu ikinci, “Mersin İstiklali” adlı şiiri ile Mersin’in Bozyazı İlçesinden Furkan Poyraz üçüncü oldu.

Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine; MHP Toroslar İlçe Başkanı Hüsnü Doğan, Toroslar Ülkü Ocakları Başkanı Yunus Emre Tugay, AK Parti Toroslar Gençlik Kolları Başkanı Necdet Yeni, Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şahin, Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, belediye meclis üyeleri, şairler, yazarlar ve vatandaşlar katıldı.

Başkan Yılmaz, şiir yarışmasına desteklerinden dolayı MEYAD Başkanı Rüştü Aydın’a teşekkür plaketi verdi. Birinciye tam altın, ikinciye yarım altın ve üçüncüye çeyrek altının verildiği şiir yarışmasının ödül töreninde tüm katılımcılara da katılım belgesi takdim edildi.

Mersin’in kurtuluş mücadelesini en güzel ifadelerle mısralara döken ve jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucu dereceye giren yarışmacıların eserleri ise katılımcılardan tam not aldı.

 

“3 OCAK ŞİİR YARIŞMASIYLA, TARİH ŞUURUNU YENİ NESLE AKTARMAYI AMAÇLIYORUZ”

Konuşmasına, 3 Ocak Şiir Yarışması’na sundukları katkılardan dolayı Mersin Yazarlar Derneği Başkanı Rüştü Aydın ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ederek başlayan Başkan Yılmaz, 3 Ocak’ın Mersin için önemine dikkat çekti. Başkan Yılmaz; “Aralık 1918’da İngilizler, Ocak 1919’da Fransızlar iskeleye yanaşarak Mersin’i işgal ettiler. Ermeni çetelerle birleşerek bölge halkına işkence yaptılar. Kayrakkeşli’den aşağı doğru maaş çekmeye gelen Halime ninemizi eşinin önünde işkence yapıp şehit ettiler. Dedelerimiz, büyüklerimiz bir araya geldiler, kuvayi milliyeleri kurdular. Atlandılar, silahlandılar. Yaklaşık 3 yıl Mersin işgal altında kaldı ve neticesinde de 3 Ocak’ta Mersinimizi düşmandan kurtarmış olduk. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere can veren, kan veren, alın teri akıtan tüm büyüklerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun” diye konuştu.

 

“UZAKTAKİ KARDEŞİME” ŞİİRİNİ OKUYAN BAŞKAN YILMAZ, KATILIMCILARI DUYGULANDIRDI

Başkan Yılmaz, Kazakistanlı şair Mağcan Cumabay’ın hayatını ve Alaş Orda devletinin kurulma aşamasını sinevizyon eşliğinde katılımcılara anlatarak; “Alaş Orda, 1917’deki devrimden sonra Türkistan’da kurulan devletin bayrağı. Ay yıldız, kırmızı üzerine işlenmiş beyaz değil sarı. Alaş Orda devleti. Alaş, millet demek, Orda, devlet demek. İsmini Alaşhan’dan alıyor” dedi.

“Uzakta ağır azap çeken kardeşim! Solmuş lâleler gibi kuruyan kardeşim, Etrafını sarmış düşman ortasında, Göl gibi gözyaşı döken kardeşim” diyerek Mağcan Cumabay’ı kaleme aldığı “Uzaktaki Kardeşime” adlı şiiriyle hatırlatmak istediğini belirten Başkan Yılmaz; “Kazakistan, uzak ve ayrı bir yermiş de bizler orayı şimdi keşfe gidiyormuş gibi görünüyoruz. Hâlbuki biz hep beraberdik ve beraber daha güçlüydük. 21. yüzyılın başında, hatta son 200 yıl içinde başımıza gelen seri olaylar neticesinde aramıza duvar, demir perde örüldü. Alaş Orda’nın kahramanı Mağcan Cumabay’dır. Alaş Orda nedir? Türkiye’de kuvayi Milliye neyse, Türkistan’da da Alaş Orda odur. Onlar da Rus’a karşı vatan savunması yaptılar, hatta 1917’da Alaş Orda devletini kurdular. Ancak Rus, buna müsaade etmedi.  Biz burada kuvayi milliye hareketinde başarılı olduk. Onlar bizi izlediler. Mağcan Cumabay’ın “Uzaktaki kardeşime” diye bir şiiri var. Bu şiiri bize yazmış. Bu şiiri neden bugün okudum? Burada kuvayi milliye var. Orada Alaş Orda var. Mersin’in kurtuluş gününü kutluyoruz. Biz kurtulduk çok şükür, düşmanı yendik. Düşmanı gönderdik bir de düşmanı yenemeyen ve halen gönderemeyen var. İşte oradaki kardeşlerimiz.1932’ye kadar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikriyle, girişimiyle, mücadelesiyle Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu kuruldu. 1932’ye kadar Türk tarihi, okullarda tüm Türk dünyasına hatta tüm Asya ile birlikte anlatıldı. Anadolu’nun gözüyle değil, Türkistan gözüyle, bütün Türklerin gözüyle anlatıldı” diye konuştu.

 

“TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUNDA, DAHA DA GÜÇLÜ OLACAĞIZ”

 

Şiirin; “Uzakta ağır azap çeken kardeşim! Solmuş lâleler gibi kuruyan kardeşim, Etrafını sarmış düşman ortasında, Göl gibi gözyaşı döken kardeşim! Ben kaldım yavru balaban, kanat açamam, Uçsam diye davransam bir türlü uçamam, Yön bulduran, yol gösteren can kalmadı;Yavuz düşman koyar mı şimdi beni vurmadan?” sözlerine atıfta bulunan Başkan Yılmaz; “Bakınız şiirde ne diyor? Yön bulduran, yön gösteren can kalmadı diyor. Sen gittin oraya aramıza duvar girdi ve ben ne yapacağım şimdi diyor. 2023 yılına girdik. 2023’de Yeni Türkiye Yüzyılı başladı. Güçlü Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı ile. Peki, bunu nasıl sağlayacağız? Büyüklerimiz, gerekeni yapıyorlar. Bizler ne yapacağız? İşte biz de yüz yıldır Anadolu odaklı bakmayı ve sadece batıya bakmayı telkin eden sistem yerine Liderimiz Sayın Dr. Devlet Bahçeli’nin söylediği gibi “Selçuklu Kartalı gibi hem doğu hem batı” diyeceğiz ve daha da güçlü olacağız inşallah. Bunun için Alaş Orda’nın bayrağını özellikle görmenizi istedim. Bu insanlar, bizim kardeşimiz. Bayrağımız, dinimiz aynı. Hedeflerimizi de birleştirirsek, bir araya gelirsek ancak başarıya ulaşırız” şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu, ömrünü Türk Dünyasının “Dilde, Fikirde, İşte, Birliğine” adayan merhum Prof. Dr. Turan Yazgan’ın 2005’de yaptığı bir konuşmasını da hatırlatarak; “Rahmetli Turan Yazgan Hocamız, konuşmasında; “Türk Dünyasında bize kapılar açıldı, ancak 15 yıllık süreyi iyi değerlendiremedik, romantik, duygusal davrandık. Sadece biz kendi dünyamıza göre onlardan beklentiye girdik, onlar da kendi dünyalarına göre beklentiye girdiler. Hâlbuki başarıya ulaşmak ve bir araya gelmek istiyorsan önce onları anlamamız gerekir. Onları anlamak için de onların geçmişini, kültürünü ve onların bize nasıl baktığını anlamamız gerekir” ifadelerine yer veriyor” dedi.

Başkan Yılmaz, katılımcılardan büyük alkış alırken, konuşmaların ardından dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA