HEDİYE EROĞLU
Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, kentteki çalışmalara dair gazetecilere yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi.
Türkiye’de 5 milyon 254 bin yabacı uyruklu bulunurken, Mersin’de 284 bin yabancıya ev sahipliği yapıldığını aktaran İlday, Mersin’in bu rakam ile ilk 5 il arasında yer aldığını söyledi.
Kentte 3 ayda bir İl Göç Kurulu’nun toplanarak il düzeyinde strateji ve eylem planları kapsamında yapılacak çalışmaları tartıştığını söyleyen İlday, “Mersin’de 284 bin yabancı olup, 244 bini geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, 39 bin ikamet izni ile kalan bin 300 kapsamında da yabancı mensup.Yabancı yoğunluğu anlamında Mersin 5. sıradadır.
İlçelerde göç koordinasyon kurulu toplantıları yapıyoruz. Şuana kadar 8 ilçe göç toplantısı yaptık. STK’larla toplantı yapıyoruz. Ayrıca kanat önderleri ile bir araya geliyoruz. Kanun ve kuralları anlatıyoruz.
Mersin’de örneğin bir kanun kural değişikliği olduğunda bunu sosyal medyadan paylaşarak tüm yabancı uyruklu şahıslara duyurabiliyoruz” dedi.
MERSİN’DE BİN 146 YABANCI İŞLETME VAR
Ayrıca ekonomik hayata katılım kapsamında Mersin’deki 13 ilçede bin 757 yabancı uyruklu işletme olduğunu tespit ettiklerini söyleyen İlday, “Standartlara uygun bin 146 olduğunu tespit ettik. 16 kişinin standartlara uygun olmadığını, 11’inin vergi kaydının olmadığını belirledik. Bize bir ihbar gelmesi durumunda bu iş yerlerini denetliyoruz ki zaten ayda bir de rutin denetim yapıyoruz. Ceza uygulanıyor gereği yapılmadığında ise kapatılıyor işletmeler.
MERSİN’DE SINIR EDİŞİ ETME ORANI YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE
Ayrıca Mersin’de, Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimine (SUYE) 2022 yılı kapsamında ilimizde ikamet etmekte olan bütün yabancı uyruklu bireyler arasında şuana kadar 98 bin 767 kişiye bu eğitimler verilmiştir.
Sınır dışı çalışmalar kapsamında suça karışan yabancıların ülkemizde kalmasına izin verilmemektedir. Mersin’de sınır edişi etme oranı yüzde 30’un üzerindedir. Suça karışanlar kesinlikle aramızda bulunmaya devam etmiyorlar. Toplumsal etki edecek kavga olayları önlenmiş durumunda. Bir haberi bile gördüğümüz zaman kolluk güçlerine ihbarda bulunuyor ve şahısların bize getirilmesini istiyoruz. Suça karışanlar ülkemizin aleyhine faaliyet gösteren yabancılara direk sınır dışı faaliyeti uygulanıyor.
SON 3-4 AYDA BBİR TANE BİLE KAÇAK YAKALANMADI
İlimizde yabancıların Türk vatandaşı nüfusunun yüzde 20’sinden fazla olan mahalleler, yeni yabancı ikametine kapatılmış durumda. Bu kapsamda ilimizde 63 mahalle yabancı ikametine kapatılmış durumunda.
Bazı bölgelerde bazı ilçelerde Suriyelilerin yaşadıkları yoğun bölgeler var. Buralarda Suriyeli sayısının fazla olduğunu düşünebiliriz. Ama Mersin’de kolluk kuvvetlerince yapılan çalışmalarda son 3-4 ayda bir tane bile düzensiz, kaçak durumunda olan bir tane dahi şahıs yakalanmamış durumunda.
Şuan kayıtlar durdurulmuş durumunda, Gelmek isteyenlere ya kamplarda kalacaklarını ya da ülkelerine geri dönmek zorunda olduklarını söylüyoruz.
Mersin’deki kayıtdışı düzensiz göçmenleri sorduk yüzde 1 bile diyemediler. Şahısların artık düzensiz olara ülkemize girip kalmalarının imkanı yok. Kaçak sayısı hiç bu kadar yok. Kayıtsız yabancı olduğu çok fazla karşımıza çıkmadı. O sayılar gerçekleri çok yansıtmamakta.
MERSİN’DE İLK KEZ YABANCI SAYISINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Öte yandan ilimizde son ay ilk defa böyle bir şeyle karşılaştık, ilimizdeki geçici koruma sayısında son 3 ayda düşüş var. Doğan çocuklara, yeni kayıtlara rağmen bu düşüş yaşanıyor.
Doğan çocuklar vatandaş olmuyor, doğum yeri kuralını biz kullanmıyoruz. Türk anne veya abadan olan çocuklar Türk vatandaşı olabiliyorlar.
Bakanlığımızca 200 bin civarında Türk vatandaşı olduğu sayısı bildirildi. İlimizde vatandaş olan sayıları eşleştirdiğimizi teyit edebiliyoruz. Ayrıca vatandaş olanların yüzde 60’ı da çocuk” dedi.