HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Akdeniz İlçesi, İstiklal Caddesi ve Çevresi Kentsel Tasarım Projesi” kapsamında İstiklal Caddesine yeni bir görünüm ve işlev kazandırmak için kazmayı geçtiğimiz günlerde vurdu.
Çalışmalar kapsamında deprem riski nedeniyle mahkemeden yıkım kararı bulunan Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanının yıkılması ve Bitpazarı başta olmak üzere çevredeki esnafın yeni bir yere taşınması bekleniyordu. Ancak Büyükşehir’in yıkım alanındaki Bitpazarında yıllık kiralara yüzde 60 zam yapması, yıkımın gelecek yıla ertelediği iddialarını gündeme getirdi.
TABELA MASRAFLARI BÜYÜKŞEHİR’DEN
Konu önceki gün yapılan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında gündeme geldi. İstiklal Caddesi’ndeki düzenleme kapsamında Tren Garı ile Özgür Çocuk Parkı kavşağı arasında bulunan kısımda zemin katta yer alan dükkanlarda tabela ve gölgelik düzenlemesi masraflarının tamamını karşılamak isteyen Büyükşehir idaresi, meclisten destek istedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu komisyonda kabul edilirken mecliste tartışmalara neden oldu.
YIKIM NE OLDU?
Komisyon üyesi MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, Özgür Çocuk Parkı ile Tren Garı arasındaki düzenleme kapsamında tabela masrafların belediye tarafından karşılanması için onay verdiklerini söyleyerek, “Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“Ama Kırmızı Lacivert iş hanı ile yanındaki iş merkezinin yıkılması, buranın meydan yapılması ile ilgili bir karar almıştık. Şimdi bu çalışma bu işin neresinde?” diyen Topkara, “Tren Garı ile Özgür Çocuk Parkı arasında masraf ederek dönüşüm yapıyorsak, Kırmızı Lacivert iş hanı ile yanındaki iş merkezi ne olacak? İnşaatı iç içe yapmamız lazım. Oradaki esnafların sorunu çözüldü mü? Bu proje biraz eksik geldi bana” dedi.
SEÇER: “TOPKARA’NIN ENDİŞELERİ HAKLI”
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, İstiklal Caddesi konusunda Mehmet Topkara’nın endişelerinin haklı olduğunu söyleyerek, “Ben de aynı endişelerle arkadaşlarla konuştum. Kırmızı Lacivert, Zafer Çarşısı sorununun çözümü çok zaman alacak. Ha deyince çözemiyorsunuz. Bu bölgedeki esnafları Öğretmen evi için konuştuk ama hiçbir gelişme yok. Nereye taşıyacağız? Öyle söylendiği gibi bu insanları kaldırıp sokağa atacak halimiz yok ama bu demek değildir ki onlar bize katkı sunmasın. Biz yapalım ‘hadi gelin diyelim’ olmaz. Ortak bir çözüm bulalım diye uğraşıyoruz. Zaten istekse de taşınamayız, çünkü hala taşınacak mekanları çözmeye çalışıyoruz. Burayı Zafer Çarşısını ile birlikte çözmek istiyoruz.
Bunun için İstiklal Caddesi’ni bu projeden hem bağımsız hem bağımlı çalıştık. Şuan bu bölgede 4,9 hektarda yenileme çalışması yapıyoruz. Oradaki çalışmalara uygun bir tasarım yaptık. Üstün körü bir iş olmayacak, burası eski bir çarşı hüviyetine bürünecek. İstiklal Caddesi ha böyle yapılmış ha diğer bölgelerle beraber yapılmış çok fark etmeyecek, birden girip çarşıyı yok edecek halimiz yok. Sorun olmayacak. Çok önemsiz bir tahribat olabilir belki. Herkesten onay aldık” dedi.
TÜM KAYNAK METRO’YA MI AKTARILMAK İSTENİYOR?
Öte yandan bölgede ki Bitpazarı’nda yer alan Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısı konumundaki dükkanlarda faaliyet gösteren esnafın yakın takip ettiği konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Büyükşehir Belediyesi yıllık kiralara yüzde 60 oranında zam yapma kararı aldı. Esnaflar zamlı yıllık kira bedellerini Büyükşehir’in hesaplarına yatırırken, bu gelişme yıkımın ertelendiği iddialarını gündeme taşıdı. Gerek seçimler gerekse de belediyenin Kırmızı Lacivert İşhanı ve Zafer Çarşısı’nı yıkarak bölgeye kent meydanı yapma projesi için önemli bir kaynak aktarımı da yapması gerekiyor. Bir yandan Metro projesi devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu proje için ihtiyaç duyacağı kaynak teminini şuan yapmak istemediği, kaynaklarını metro için harcamak istediği iddia ediliyor.