AKKUYU’DA IC İÇTAŞ, İŞ MAKİNELERİNİ MÜHÜRLETTİ! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’DA IC İÇTAŞ, İŞ MAKİNELERİNİ MÜHÜRLETTİ!



 

Hasan Küçük

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında Türk yüklenici IC İçtaş’ın devre dışı bırakılmasının ardından Akkuyu Nükleer A.Ş. sürekli olarak inşaatın sürdüğü yönünde açıklama yapsa da İC İçtaş'ın iş makinalarını ve beton santrallerini mühürlettiği ortaya çıktı. Gülnar İcra Müdürlüğü tarafından Mersin 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2022/250 kararı gereği 26.08.2022 tarihinde uygulanan mühürleme işlemi sonrası nükleer santral inşaatı durma noktasına geldi. İnşaatta kullanılan beton miktarının onda bire gerilemesi nedeniyle 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanan tesisin açılışında en az 1-2 yıl gecikme olacağı iddia edildi.  

Alınan bilgiye göre, İC İçtaş'ın mahkeme kararı ile gerçekleştirdiği mühürleme işlemi sonrası beton santralleri ve iş makinalarının çalışması tamamen durduruldu. Beton mikserleri kapatıldı. Kamplarda kalan yaklaşık 10 bin işçinin ise normal mesaiye gider gibi Akkuyu Nükleer Santral sahasına giriyor. Nükleer santral inşaat sahasındaki boşluklarda ve yemekhanelerde bekleyen işçiler yemeklerini yiyerek mesai bittiğinde ise kamplarına geri dönüyor. Kendilerine herhangi bir açıklama yapılmayan işçiler belirsizlik nedeniyle tedirgin olduklarını ifade ediyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir işçi "Daha önce İçtaş'a ait bütün iş makinaları ve santraller ve mikserler mühürlenmiş durumda. Sabah işe gidiyor gibi sahaya giriyoruz. Yemeğimizi yiyip mesai saati bitince geri çıkıyoruz. Yaklaşık 10 bin işçi bekliyor. Çalışmalar daha önce İçtaş sorumluluğunda olmayan yerlerde azda olsa sürüyor" dedi.

GECİKECEK

Edinilen bilgiye göre, Akkuyu Nükleer Santrali’nde Türk yüklenici IC İÇTAŞ’ın çalıştığı dönemde 2 bin 500-3 bin metreküp olan günlük kullanılan beton hacmi; şirketin 26 Temmuz’da sözleşmesinin feshedilmesinin ardından yüzde 90 düştü ve Eylül ayında günlük 200-300 metreküpe kadar geriledi. İnşaatın durma noktasına gelmesi nedeniyle 1. güç ünitesinin devreye alınmasında en az 1-2 yıllık gecikme olmasının öngörüldüğü belirtiliyor. Diğer üç ünitenin de birer yıl arayla devreye alınması planlandığı için tesisin tamamlanarak işler hale gelmesinin 5 yıldan fazla bir zaman alacağı kaydediliyor.

7 BİN TÜRK ÇALIŞAN ŞANTİYEYE ALINMAMIŞTI

Akkuyu Nükleer Santrali için 2010 yılında Rusya ve Türkiye arasında imzalanan uluslararası sözleşmede genel yüklenicinin Türkiye ve Rusya tarafından ortak belirlenmesi kayıt altına alınmıştı. Buna karşın 26 Temmuz 2022 tarihinde Türk yüklenici IC İçtaş'ın sözleşmesi feshedildi. Bu feshin Türkiye’nin enerji arz güvenliğini tehlikeye düşürecek süreci başlattığı öne sürülmüştü. Edinilen bilgilere göre inşaatta kullanılan beton miktarındaki gerilemeyle birlikte; nükleer santral inşaatı konusunda eğitimli ve tecrübeli yaklaşık 7 bin Türk çalışanın şantiyeye girişi engellenmesi sonrasında sahadaki demir-çelik imalatları büyük oranda durdu, kurulan tüm sistem ve mühendislik organizasyonları devre dışı bırakıldı, projenin planlama uygulama ve mühendislik etkinlikleri askıya alındı. Bu gelişmelerle birlikte İÇTAŞ tarafından yapılan 1000’den fazla sözleşme ve bugüne kadar kurulan tedarik organizasyonları da atıl hale getirildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA