“KAMUSAL ALANLAR KATLEDİLİYOR” | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

“KAMUSAL ALANLAR KATLEDİLİYOR”



 

Haber Merkezi

 

 

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu adına Genel Sekreter Seyfettin Atar tarafından il merkezi ve ilçelerde yasalara aykırı planlama çalışmaları ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Ülkede ve kentte hem satılık hem de kiralık konut fiyatları durmaksızın arttığını belirten Atar,

toplumun alt ve orta gelir gruplarının çalışarak elde ettiği kazançlarıyla yaşanabilir bir konuta erişim imkanları kalmadığını başta büyük kentler olmak üzere tüm şehirlerde hızla derinleşen bir barınma krizi yaşandığını söyledi.

 

“GÖÇMENLER NEDENİYLE ÖNGÖRÜLEMEZ NÜFUS ARTIŞI OLDU”

Ülkeye 8 milyon Mersin’e ise 400 bin olarak gelen mülteciler nedeniyle öngörülemez bir nüfus artışı gerçekleştiğini anlatan Atar, “2035 yılı hedeflenerek hazırlanan çevre düzeni planları ve nazım imar planları söz konusu mültecilerin plansız yerleşmesi ile birlikte satılık ve kiralık konut fiyatlarında anormal bir artış gözlemlenmiştir” dedi.

Konut fiyatlarının artışının bir diğer nedeninin ise girdi fiyatları olduğunu aktaran Atar, bu anlamda yeni konut projeleri adı altında verilen desteklerin ise yine üst gelir grubuna ve müteahhitlere yönelik bir uygulama olduğunu savundu.

 

“SİLİFKE BURUNUCU 1239 NOLU PARSELE KONUT İNŞAA EDİLMEK İSTENİYOR”

Mersin’de ki yasalara aykırı 4 imar çalışması ile ilgili bilgi veren Atar, Mersin İli Silifke ilçesi Nazım imar planları Mersin büyükşehir belediyesi tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini söz konusu bölgenin Nazım İmar Planında rekreasyon alanı ve park alanı olarak planlandığını kaydetti.

Atar, “Toplu Konut idaresi tarafından hazırlatılan ve ilgili kurumlara planlama safhasında kurum görüşü sorulan alanda Rekreasyon ve park alanının yaklaşık 113.000 m2 lik kısmı planlama alanı içerisinde yer alan başka bir bölgeden eşdeğer alan ayrılmadan konut alanı amaçlı taslak nazım ve uygulama imar planları oluşturulmuştur.  Bölgede yapılması düşünülen toplu konutun amacı Nükleer Enerji santralinde çalışan kişilerin barınma sorununu çözmek amacıyla inşa edilmek istendiği belirtilmektedir.  Mekansal planlar yönetmeliği ve temel şehircilik ilkelerine göre imar plan değişiklikleri ile kentsel yeşil alanlar eşdeğer alan ayrılmadan konut alanı ve kentsel çalışma alanlarına dönüştürülemez ibaresi bulunmasına rağmen kanun koyucu ilgili idarenin kendi yönetmeliklerini uygulamaması, bölgeye nüfus yükü getirmesi ve plan bütününde yeşil alan miktarını azaltması kabul edilemez bir durumdur” dedi.

 

“KAMUYA AİT YERLERE KONUT YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ”

İkinci yerin ise Mezitli Bozön ve Yenişehir Çavak Mahalleleri’nde yer aldığını anlatan Atar, “Daha önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte Mersin İli Mezitli İlçesi Bozön Mahallesi sınırları içerisinde 2842 parsel de yer alan toplam 594 bin 943 m2’lik orman vasıflı taşınmazın 53 bin 995 m2’lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır. Çavak Mahallesi sınırlarında 111 ada 1 parsel de yer toplam 1.054.126 m2 lik parselin 214.509m2 lik kısmı orman sahası dışına çıkartılmıştır.  Söz konusu orman dışına çıkartılan bu parseller üst ölçek çevre düzeni planına aykırı olarak konut alanlarına çevrilmek istenmektedir.  Yapılmak istenilen projelerde tamamen kamuya ait korunarak gelecek nesillere aktarılması gereken orman alanları ve yeşil alanların bu amaçla kullanılması kabul edilemez bir durumdur.”

 

“PTT TESİSLERİ KONUT ALANINA ÇEVRİLMESİN”

Adnan Menderes Bulvarında yer alan kamuya ait PTT tesislerinin ise imar plan değişiklikleri ile konut ve ticari alanlara dönüştürülerek satılmak istendiğini vurgulayan Atar, “Yapılmaya çalışılan imar planı değişikliğinin tamamen rant amaçlı bir proje olduğu ve kanunlara aykırı olduğu açıkça ortadadır. Akabinde şifahen aldığımız beyanlara göre Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alan Meteoroloji İl Müdürlüğü Binası, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Binası ve Karayolları tesislerinin bulunduğu ve planlarda kamu hizmet alanı olarak planlanan alanları ticaret ve konut alanına dönüştürülerek satılması planlanmaktadır.  Bütün bu yapılan çalışmaların temelinde merkezi hükümetin uyguladığı yanlış politikaların sonucunda ülkemizde ve kentimizde artık kamusal amaçlı kullanılan alanlar rant kapısı olarak görülmekte ve satılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

 

“TIRTAR’DAKİ SATIŞ KAYGI VERİCİDİR”

Erdemli Tırtar mahallesinde hazineye ait 3. derece sit alanı olarak tanımlanan 150 dönümlük arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından toplu konut idaresine devri ile birlikte ihale ile satışların yapıldığının bilindiğini belirten Atar, “Verimli tarım arazileri ve biyoçeşitlilik açısından son derece önemli olan bu tip alanların ranta açık ve kamudan uzaklaştırma çabalarının kabul edilemez olduğu açıktır” şeklinde konuştu.

 

“TARIM TOPRAKLARI YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Anayasal bir hukuk devleti olan ülkemizde orman alanları, çevre ve tarım topraklarını korumayı esas aldığını vurgulayan Atar “Hazine arazilerinde üzerlerinde gerçekleştirilen bu tür uygulamalar ile; tarım arazileri ve orman arazilerinin yapılaşma baskısının arttırılması ve planlı kırsal yerleşim birimlerinin oluşturulmasına set vuracak tehlikeyi de beraberinde getirecektir” dedi.

Orman dışına çıkartılan ve tarım arazileri üzerinde bulunan parsellerin üst ölçek çevre düzeni planına aykırı olarak konut ve ticaret alanlarına çevrilmek istendiğini belirten Atar şunları söyledi: “Ülkemizin yanlış ekonomik politikaları sonucu ilgili bakanlık bütçesinde sosyal konut ve kentsel dönüşüm alanlarına yatırım yapılması amacıyla kamusal alanların imar dönüşümleri yapılarak satılmasını reddediyoruz.

TMMOB Mersin İl Koordinasyon kurulu olarak yaptığımız incelemelerde maalesef söz dönemde ülkemizde ve kentimizde yaşanan barınma sorununun temeli yapılan yanlış ekonomik politikalar sonucu oluşan maliyet artışları, kentimize gelerek yerleşen düzensiz göçmenler ve ekonomik bedel karşılığında yurtdışında yaşayan insanlara gayrimenkul alımları ile vatandaşlık verilmesidir.

Bu amaçla kentimizde yer alan birçok kamusal alan katledilmekte, daha önce yanlış planlamaların ürünü olarak ortaya çıkan ancak verimli tarım arazilerinin ve ekili dikil tarım arazilerinin bulunduğu parseller satılmakta ve orman arazilerinin vasıfları değiştirilmektedir. Kentimizde yapılması düşünülen bu projelere karşı TMMOB bünyesinde yer alan meslek odaları olarak Anayasanın vermiş olduğu haklar kapsamında yasal mücadele içerisinde olacağımızı kamuoyuna bildiririz.”

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA