Hasan Küçük
Mersin’in Silifke İlçesi Taşucu Mahallesi’nde Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş’nin yapacağı liman projesinde denizde doldurulacak alan ve dip taramasından çıkacak malzemelerin nasıl bertaraf edileceği merak konusu oldu. Çevrecilerin ve bölge sakinlerinin tepki gösterdiği projenin ÇED raporuna gazetemiz ulaştı.
CED raporunda yer alan bilgiye göre, Taşucu Limanında şu an 1.750 m ana dalgakıran ve 500 m uzunluğunda tali dalgakıran ile oluşturulan yaklaşık 331 bin m2 korunaklı basen içerisinde bulunan yanaşma yerlerinden oluşmakta. Liman baseninde su derinliği 10 m, gemi manevra dairesinin çapı 400 metre. Toplam uzunluğu 280 m ve su derinliği 6 m olan üç rıhtımın oluşturduğu bölümün kara tarafında uluslararası niteliklere sahip yolcu salonu bulunuyor. Yük gemileri 130 m uzunluğunda ve 6 m derinliğinde bir rıhtım ile 180 m uzunluğunda 10 m derinliğinde bir rıhtıma yanaşabilmekte. Ayrıca 20 m uzunluğunda 10 m derinliğinde küçük bir rıhtıma ise Ro-Ro gemileri yanaşmakta. Söz konusu tüm rıhtımlar beton bloklarla oluşturulmuş.
DENİZ BÖLGEDEKİ TAŞ OCAKLARINDAN DOLDURULACAK
Ceyport Taşucu Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Onaylı İmar planı kararları uyarınca Liman alanında; Öncelikle mevcut tali dalgakıran kaldırılacak ve yaklaşık 180 metre batıya yaklaşık 500 metre uzunluğunda yeni bir tali dalgakıran yapılacak. Ana dalgakıran müzvarından itibaren 250 metre batıya doğru uzatılarak liman baseni büyütülecek. Yeni yapılan tali dalgakırana doğru toplam 640 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde bir kazıklı rıhtım tasarlanmış. Böylece aynı anda 200 metre boyunda draftı -14 m olan üç gemi için yanaşma yeri sağlanmış olacak. 220 m uzunluğunda yine -14 m su derinliğine sahip bir rıhtım da yeni yapılacak tali dalgakıranın önünde projelendirilecek.
Tasarlanan bu iki rıhtım arasında yaklaşık 50 m uzunluğunda üzerinde 25 m kapak atma rampası olan, Ro-Ro gemilerinin yanaşabileceği ve aynı zamanda tali dalgakıran üzerindeki rıhtımı yaslanma rıhtımı olarak kullanabileceği bir kazıklı rıhtım da yapılacak.
Toplam yaklaşık 82 bin metrekare alanda dolgu faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bunun 10 bin metrekaresi ana dalgakıran (su çizgisi üzerinde kalan alan), 15 bin metrekaresi tali dalgakıran (su çizgisi üzerinde kalan alan), 19 bin metrekaresi yeni rıhtım sahası ve 38 bin metrekaresi liman içindeki dolgu sahalarından oluşacak. Dolgu malzemeleri ise “ÇED Olumlu Belgesi” ya da “ÇED Gerekli Değildir Belgesi” bulunan ruhsatlı uygun taş ocaklarından sağlanacaktır. Malzemeler denizde depolanmadan kontrollü bir şekilde boşaltılacak.
2,5 MİLYON METREKÜP DİP ÇAMURU ÇIKACAK
Hedef gemilerin ihtiyaç duyacağı şekilde, basen ve rıhtım önünün -14 metreye taranması gerekmekte. Mevcut haliyle basen içi su derinlikleri -3 m ila -12 m arasında değişmektedir. Basen haricinde gemilerin limana erişimleri için seyir edecekleri yaklaşım kanalı da -14,5 m derinliğine taranacak. Toplamda yaklaşık 545.000 m²’lik bir alanda (450.000 m² taban + 95.000 m² şevler) yaklaşık 2,5 milyon metre tarama malzemesinin açığa çıkması bekleniyor.
Dip tarama çamurunun bertaraf şekli ise gerekli analizlerden sonra çıkacak sonuca göre belirlenecek.