Haber Merkezi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre ilaç pazarının yüzde 10’undan fazla kısmının sahte ilaç piyasasının elinde olduğu ve ortaya çıkarken her yıl bir milyonu aşkın kişinin de sahte ilaç nedeniyle hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, konu ile ilgili gazetemize yaptığı değerlendirmede, DSÖ’nün hangi verilerden yola çıkarak böyle bir oran verdiğini bilemediğini ancak bu durumun ülkenin içinde bulunduğu bir gerçek olduğunu vurguladı. Basına yansıyan haberlerden gördükleri kadarıyla sahte ilaçlar ya da gıda takviyesi adı altında üretilen ürünlerin Türkiye’deki oranının yüzde 10'un üzerinde olduğunu anlatan Sağır, “Sadece geçen eylül ayında İstanbul Ümraniye’de yapılan baskında, piyasa değeri 7 milyon 452 bin liralık sahte ilaç yakalanmıştı. Bu konuda gerek biz eczacılar, gerekse Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve Ssağlık Bakanlığı halkı uyarmaya çalışıyoruz ama maalesef vatandaşımız ısrarla internet yada marketlerden yani ilacın asıl satılması gereken eczane dışından ürün temin ediyor. Vatandaşımız eczane dışından ürün temin ettikçede, bu işi yapan sahtekarların iştahı kabarıyor” şeklinde konuştu.
Bu yılki 14 Mayıs Eczacılık Günü etkinliklerinde ve çeşitli sloganlar ile hazırlattıkları billboardlarda bu konuya dikkat çekeceklerini anlatan Sağır, “Ülkemizde ilaç temininin tek yasal ve güvenli yolu eczanelerdir” dedi.