Haber Merkezi
Tarsus Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi.
3 kişilik daimi encümen üyeliği ve ihtisas komisyonlarına üye seçimi ile başlayan mecliste 2021 Dönemi Faaliyet Raporu ile 2021 yılı Denetim Komisyonu Raporu oylandı.
PROTOKOL İMZALAMA GERİLİMİ
Başkan Bozdoğan’ın turizm, kültür sanat ve eğitim etkinlikleri için protokol imzalamak üzere yetki talebinde bulunması üzerine muhalefet teklifin detaylı incelemesi için komisyonlar gönderilmesini istedi.
MHP’li Nükhet Koç’un geçen yıl yapılan protokoller ile ilgili bilgilendirilmediklerini söyleyerek eleştirilerde bulunması üzerine Başkan Bozdoğan, geçen yıl parayla ilgili bir protokol yapılmadığını bu nedenle de bilgilendirme olmadığını söyledi.
Ancak Koç, protokol yapılmasa da müdürlüklerin bu kapsamda harcamalar yaptığını ancak tutanak tutulmadığı için bu harcamaların nerelere nasıl olduğunun bilinmediğini söyleyerek, teklifin komisyona gitmesini istedi.
CHP’li Ali Dinsever ise belediye başkanının ortak proje yapmak üzere yetki istemediğini idarenin rutin yapması gereken işlerde 3’üncü kişilerle belediye adına protokol imzalama yetkisi olduğunu söyledi.
Muhalefetin teklifin komisyonlara gitme ısrarı üzerine Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan “Bazı STK’lara destek verildiği ancak meclisin bilgilendirilmediği söyleniyor. Kim olduğunu söyleyin” diyerek tepki gösterdi. Ancak muhalefet isim vermekten kaçındı. Bozdoğan buna rağmen teklifi incelenmek üzere ilgili komisyonlara havale etmek üzere oylama yaptı.
RAPOR İNCELEMESİ İÇİN MECLİSE ARA VERİLDİ
2021 yılı Faaliyet Raporu görüşmeleri ise muhalefetin ‘Rapor geç gönderildi inceleyemedik’ tepkisine takıldı. Bunun üzerine raporun incelenebilmesi için meclise ara verildi. Faaliyet raporu oylaması öncesi hizmetlerle ilgili hazırlanan videolar izletildi. Oylamada rapor oy birliğiyle kabul edildi.
MUHALEFETTEN YATIRIM ELEŞTİRİSİ
AKP’li Meclis üyesi Abdurrahman Altınsucu, 2021 yılına ilişkin belediye yönetimini 21 projenin 15’ine başlanmadığı yönünde eleştiride bulunurken, MHP’li Nükhet Koç, mali veriler doğrultusunda yatırımların yeterli olmadığını, bakım onarım giderinin çok fazla olduğunu belediyenin kültür, sosyal, sağlık işlerinde belediyenin öne çıktığını söyledi.
Yatırım için giderleri kısmayı öneren Koç, “Kiralanan atıl yerler ar ama yatırıma dönüştürülmemiş, bu yüzden 3 senedir kira bedelleri ödüyoruz. İş makinelerinin yorgun yaşlı olduğu söylendi. Bakım maliyetleri çok yüksek. Bunları KDV indirimi ile yenileyebiliriz. Aslında yatırım için para var ama giderlerimizi kısamıyoruz. İyi bir planlama yapılması lazım. Bütçede, yatırım planında hala eksiklik görüyorum. Evet borçlarımız ödeniyor. Halkın istediği kültürel, sosyal etkinlikler yapılıyor fakat sosyal donatılar da gerekiyor. Kültür Merkezi istiyoruz, yerimiz de paramız da var. Ayrıca Tarsus’un otoparka ihtiyacı var.
Hala bir otele sahip olamadık. Büyükşehir’e ait deniliyor, neden yatırıma dönüştürülmüyor? Biz iddialıyız diyoruz ama otele de fırsat verilmedi. Tarsus halkı üniversite için çok heyecanlı ama üniversiteye gelecek öğrencilere yönelik barınak, yurt problemimiz var. Bununla ilgili bir çalışma yapılmalı. Yurdumuz olmazsa belki üniversite gelmeyecek. Atatürk Gösteri Merkezi’nin bir an önce eksiklikleri tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulmalı.
Kültürel, sosyal faaliyetler evet çok güzel ama biraz daha ihtiyaçlara yönelik yatırımlara yönelmeliyiz.
“BİZ BETONLARA YATIRIM YAPMAYACAĞIZ”
CHP’li Ali Dinsever ise eleştirilerin yol gösterici olacağını vurgulayarak, “Farklı bir belediyecilik yapacağımızı baştan söylemiştik. Bunun da artık meyvelerini almaya başladık. Biz son 25 yıldaki yönetimden farklı olarak toplumcu bir belediye yaratmak inancıyla geldik buraya. Eleştirilerin en mazur görülebilecek olanı yatırımların azlığına ilişkin olandır. Evet bu konuda haklısınız biz de tatmin değiliz yatırımlar az doğru. Ama doğru yönetimler elindeki bütçeyi en yararlı şekilde kullanmakla mükellef. Ama sanırım arkadaşlar çok büyük, tefeci borçlanmaları ile beton dikip, bu kente devalar yapmayı yatırım olarak algılıyorlar. Biz betonlara yatırım yapmayacağız.
“İNSANA YATIRIM YAPIYORUZ”
Eleştiriliyor ama bilgiler yanlış. Örneğin Kültür Merkezi’ni en çok biz istiyoruz. Atıl durumdaki merkezi almak için senelerce mücadele verdik. Merkezi hükümetin önümüze çıkardığı engelleri aşarak kültür merkezini aktif bir hale getireceğiz. Evet bakım onarım giderlerimiz fazla bunun nedeni de araç parkurumuzun eskimiş olması. Son 25 yılda araç parkı yenilenmemiş, araçların büyük bir kısmı miadını doldurmuş. Bizde bunun farkındayız ve çözüm arıyoruz. Ama pandemi sürecinde bunlara öncelik veremedik. Ama planlamamızı yaptık bu konuyla ilgili.
Tarsus’ta yaşayan tekerlekli sandalyesi olmayan bireylerin hepsine tekerlekli sandalye veriyoruz. Yatırım yapmıyorsunuz diyorsunuz ama biz bu kentin insanlarına yatırım yapıyoruz ve bunu da çok teşhir etmiyoruz. Ülke olağan üstü bir süreçten geçiyor, ekonomik olarak çok büyük zordayız. Marul fidesi dağıtmamız ne kadar ileriyi gördüğümüzün kanıtı. Bu bir basiret bunu takdir etmek lazım. Küçümsememek lazım.
Şelale Otel yıkılacak ve Büyükşehir Belediyesi oraya sosyal ve kültürel amaçlı yeni bir proje yapacak.
Üniversite konusunda devasa arazi hiçbir şey alınmadan tahsis edildi ama artık hükümetin de bir şey yapması lazım. Biz yapmamız gereken işi yaptık, arazi tahsisinde bulunduk.
Bizim belediyecilik anlayışımız, anlaşılamamış ama biz insana, doğaya, canlıya yatırım diyoruz” dedi.
“SÖZ VERİP YAPAMADIĞINIZ ZAMAN ‘BİZ BETON YAPMAYACAĞIZ’ DİYORSUNUZ”
AKP’li Altınsucu, Dinserver’i, betona yatırım üzerinden eleştirerek, “Siz projeleri gündeme alıyor, söz veriyor yapamadığınız zaman ‘Biz beton yapmayacağız’ diye açıklama yapıyorsunuz, bu açıkça çelişki. Bir vatandaşın evi yandı ne yapıldı?” dedi.
Oylamada sonucu faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
“GİZLİ BİR GÜÇ ENGELLİYOR”
Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan da eleştirilere sert yanıt verdi. Cumhur İttifakı meclis üyelerine, “Cumhurbaşkanlığının tasarruf tedbirleri var. Arza, arazi satın alınmayacak deniyor bu tedbirlerde. Yeni araç almak istedik ama genelge kapsamında acil alım dışında alım yapılamayacağı belirtildi. Bu genelgeye ben hayır demem, benim cumhurbaşkanım ama o partinin meclis üyesinin de bunları bilerek yorum yapması ve eleştiri getirmesi gerekir. Vuslat Meydanı Projesi’nin bitmemesi için gizli bir güç çok çalışıyor. Ama biz burayı da Kent Meydanı’nı da yapacağız.
Kültür Merkezi’ni aldık ama tapusunun olmadığı ortaya çıktı. Tadilat yapabilmek için tapu ve mimardan izin almak gerekiyor. Bunları aldık ama zaman geçti. Merkezi bakanlıktan geçen sene alsaydık bu seneye yetiştirirdik.
Atatürk Gösteri Merkezi’nin yıkılmaması için biz oraya tartan pist koyduk.
DÜĞÜN SALONU PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ
Düğün Salonunun kullanımının ücretsiz olmasını istedik. Kimseye de peşkeş çekmeyelim istedik. 2019’da elimizde olan bir düğün salonunun, kafenin, pakın işgaliyesine son verdik. Siyasetin ne olduğunu, aradaki oyuncuların ne yaptığını daha iyi anlamanız için anlatıyorum. Burası aylık 1150 TL’ye şuanda da siyasetin içinde olan bir doktorun kızının işletmesine verilmiş. 3 yıldır buradan Tarsus Belediyesi’ne ödenen para 8 bin TL. Dava açtık. Ama Sayıştay raporlarına geçmesine, bu işgale son verin’ demesine rağmen, ‘boşaltın’ dedik ama boşaltmadılar. Bir ay önce mahkemeyi kazandık. Ekipteki arkadaşlar boşaltma işlemini yapmak için gittiler, orada karşımıza çıkan şahıslar ‘5 ay önce burası bana devredildi’ diyerek, dolambaç yapılıyor. Tamam kabul, ‘işletme ruhsatınız var mı?’, ‘yok’. Biz burayı mühürledik. Halkın ücretsiz kullanması gereken düğün salonu için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı çıkartıyor. İyi de şuna işletme ruhsatı yok ki buranın. İşgal ettirilen bu yer için 250 bin TL hava parası verilmiş. Düğün salonunu açacağız ve halkımıza da ücretsiz düğün yaptıracağız.
Eleştiriler tabiî ki olacak ama gelip etkinliklere katılıp yerinde görmelerini isterdim” diye konuştu.
DENETİM RAPORU KABUL EDİLDİ
Bozdoğan’ın açıklamalarının ardından meclis Denetim Komisyonu raporu görüşmeleri ile devam etti. Denetim raporu oy birliğiyle kabul edilirken MHP’li Nükhet Koç, eleştirilerde bulundu. Başkan Bozdoğan ise bu bilgilere sahip olduğunu söyleyerek, dilek ve temennilere geçilmesin istedi. Toplantı dilek ve temenniler bölümüyle sona erdi.