Haber Merkezi
Yenişehir Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısının 1. oturumu Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşülerek oylandığı mecliste, Proje Geliştirme Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu, Ekonomik Hayatın Geliştirilmesi Komisyonu ile Toplumsal Adalet ve Cinsiyet eşitliği Komisyonlarının Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit tarafından imzalanan İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde bugüne kadar yapılan çalışmalar ile Avrupa Birliği, TÜBİTAK ile Çukurova Kalkınma Ajansı ve diğer kuruluşlardan ne kadar hibe alındığı projelerin hangi aşamada olduğu okundu.
CİDDİ HİBE DESTEĞİ SAĞLANAMADI ELEŞTİRİSİ
3 komisyonun ortak raporunda; 28.11. 2019 tarihinden bu güne kadar AR-GE birimi tarafından belediye meclisine 43 proje ve teklif sunulduğu, bunların tamamının belediye meclisi tarafından uygun görüldüğü ancak bu projelerden 38’inin sonuçlandığı, 5’inin ise ilgili kurumlar tarafından inceleme aşamasında olduğu, sonuçlanan projelerden bir çoğunun ilgili kurumlar tarafından kabul edilmediği, kabul edilen projelerde ise ciddi bir hibe desteği sağlanmadığı görüldüğü vurgulandı.
“BUGÜNE KADAR İLERLEME RAPORU HAZIRLANMADI”
Ayrıca Belediye Başkanı tarafından 02.08.2021 tarihinde iklim ve enerji için Avrupa Belediye Başkanları sözleşmesinin imzalandığı ifade edilerek “Söz konusu sözleşme hükümleri çerçevesinde 2030 yılına kadar karbondioksit ve diğer zararlı sera gazları salınımının en az yüzde 40 azaltılması, ilk 2 yılda belediye sınırları içerisinde mevcut durumun tespit edilmesi ve her yıl 2 yılda bir ilerleme raporunun hazırlanıp sunulması gerektiği kaydedildi Ancak ilgili birim tarafından yapılan tespitte ilçede 741 bin ton korbondioksit ve diğer zararlı gazların salgılandığı ve bunların büyük oranda binaların yapısı, ısıtma ve soğutma sistemleri ile motorlu taşıtlardan kaynaklandığı bildirildi. Bugüne kadar ilerleme raporu hazırlanmadığı ve alınacak önlemler konusunda ciddi bir çalışma yapılamadığına dikkat çekildi.
İŞTE KOMİSYONUN ÖNERİLERİ
Ayrıca komisyonlar aşağıda belirlenen hususların belediyenin ilgili birimlerine tavsiye edilmesine karar verdi: “Gelir getirici ve istihdam yaratıcı projelere öncelik verilmeli ve projeler çevre dostu olmalı. Başka kendi hizmet binalarımız ve tesislerimiz ile belediye sınırları içinde yapılacak binaların Leed Sertifikalı olması özendirilmeli. Elektrik enerjisinin güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasına teşvik edilmeli. Bu şekilde yapılacak binalara yapı ruhsatı ve kullanma ruhsatı verilirken gerekli kolaylıklar gösterilmeli ve indirimler sağlanmalı. İlçemizde yeşil alanlar hızla artırılmalı ve daha fazla oksijen sağlayan bitki örtüsü çoğaltılmalı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapılarak toplu ulaşımın raylı ve elektrikli araçlarla yapılması sağlanmalı.”
CHP’Lİ YILDIZ:”ÖNERİLERE KATILIYORUM”
Komisyonların ortak raporu ile ilgili söz alan CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, “Ben belediyemize önerilen konulara katılıyorum. Yenişehir’de binalar yapılırken iklim krizini gözeden bir yerden bu işleri yapmamız gerekiyor. Bu komisyon raporu önemli bir başlangıç. İleriki dönemde bu rapor doğrultusunda çalışma yapılmalı” dedi.
“CİDDİ SONUÇ ALINAMADI ELASTİKİ BİR CÜMLE”
Rapordaki eleştirilere cevap veren Başkan Özyiğit yapılan denetmeye ve rapor için komisyon üyelerine teşekkür etti. Ar-ge ile ilgili çok sayıda çalışmaya imza attıklarını belirten Özyiğit, “Yaptığımız önemli işler olduğunu ifade etmem lazım. Ar-ge’de 100 tane iş araştırırsınız bir tanesi olur. Arkadaşların ciddi bir sonuç alınamadı cümlesi beni mesela… Çok elastiki bir cümle. Ciddi bir sonuç alınamadı ne demektir? Rakamlar, gelir-gider bellidir. Oraya yazarsınız bunu. Şu sonuç alındı şu alınamadı. Bu ayıp değildir. Daha önce hiç yapılmamış. Yenişehir Belediyesi ÇKA’ya kurulduğundan bu yana 25 milyon para ödedi.Geçmişten bu güne dövizle hesap edersek bizim birkaç yıllık bütçemize denk gelebilir. Bugüne kadar bir proje sunulmamış. Tek bir katkı hibe alınmamış. Biz bulunmuşuz almışız. Belediyeler birliğinden süpürge aracı almışız” şeklinde konuştu.
“MERSİN’DE İLK LEED SERTİFİKALI BİNASIYI BİZ YAPTIK”
Leed sertifikalı binaların yapılması önerisinde bulunulduğunu vurgulayan Özyiğit, “Mersin’de ilk Leed sertifikalı binasını 2 sene içinde Yenişehir Belediyesi yaptı. Bununla birlikte insanlara ekolojik binalar konusunda önerilerde bulunmuşuz. Böyle yaparlarsa bazı kolaylıklar sunulması ile alakalı önerilerimiz oldu. Bizim Büyükşehir komisyonda gönderdiğimiz teklifte Leed Sertifakalı bina olursa, siz enerjinizi güneşten sağlarsanız, yağmur sularını biriktirip kullanırsanız ve bitki örtünüzü az su tüketen bitkilerden seçerseniz yani yeşil bina yaparsanız 15 kat yerine daha fazla kat yüksekliğini sağlarız dedik. Büyükşehir meclisinde görüşüldü şu an askıda. Samimiyetle çalıştık. Türkiye’de kendi enerjisini kendi sağlayan en büyük projesi Yenişehir’de özel girişim tarafından yapıldı. 5 proje leed sertifikalı bina için müracaat etti. ÇKA’dan birkaç kez hibe aldık. Yaptığımız çalışmalarla bilim şenliği yaptık. 6 bin 700 öğrenci katıldı” diye konuştu.
“KİME GÖRE HANGİSİ CİDDİ?”
Komisyonların ciddi çalışma yapılmamıştır eleştirilerine tepki gösteren Özyiğit, “Bu işler bir miktar daha hassas ölçüm ister. Ciddi sonuç alınamamıştır, Kime göre hangisi ciddi? Hiç teklifte bulunmamak…Olta atmadan balık tutulur mu? Balık tekneye atlamaz olta atacaksınız. Biz oltayı attık çalışıyoruz Hangi sonuçları alırız görürüz dedi. MHP’li Fahrettin Kılınç’ın ÇKA gibi kuruluşların siyasi olmadığını söylemesi üzerine Özyiğit, “ÇKA’dan bir şikayetimiz yok. 3 projemize destek sunuldu” ifadelerini kullandı.