Haber Merkezi
Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesinde özelleştirme ile liman ve geri sahasını alan Cey Holding’in sahile duvar örme girişimi vatandaşın tepkisi üzerine 16 Mart’ta Silifke Belediyesi tarafından mühürlenerek durdurulmuştu. İlgili firma ise 18 Mart 2022 tarihinde Silifke Belediyesi’ne başvurarak mühürleme işleminin hukuka aykırı olduğunu bildirerek mührün kaldırılmasını talep etmişti.
“LİMANIN İŞLETME HAKKI CEYNAK’IN”
Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok yaşanan süreç ile ilgili bir açıklama yaptı. Taşucu limanı ve geri sahasındaki taşınmazlarda, yapılan 160 metre uzunluğundaki, yaklaşık 2,40 metre yüksekliğinde, 1,5 metre genişliğinde ki duvar inşaatı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü personelleri tarafından 16.03.2022 tarihinde tespit edilerek 3194 sayılı imar kanununun 32. ve 42. maddelerine istinaden mühürlenerek durdurulduğunu hatırlatan Altunok, “Söz konusu alanın, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2021 yılı içerisinde yapılan ihale neticesinde ilçemiz, Taşucu mahallesindeki Taşucu limanı ve geri sahasındaki taşınmazın 4046 sayılı özelleştirme uygulamaları hakkında kanun hükümleri çerçevesinde 40 yıl süreyle ‘işletme hakkının verilmesi’ yöntemiyle özelleştirilmesi, 03.12.2021 tarihli resmi gazetede yayımlanan 02.12.2021 tarih 4880 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla CEY grubu ortak girişimi (CEYNAK Lojistik ve Ticaret A.Ş. – Ceyport Terminal Lojistik ve Ticaret A.Ş.) tarafından kiralanmış olduğu 18 Mart 2022 tarihli dilekçe ile belediyemize bildirilmiştir” dedi.
“PLANLAR 5 SENE ÖNCE KESİNLEŞMİŞTİR”
Limana yönelik 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları Silifke Belediyesi tarafından 01 Mart 2017 tarihinde askıya çıkarıldığını 31 Mart 2017 tarihinde ise askıdan indirildiğini ifade eden Altunok, “Yani duvar ve dolgu alanları ile ilgili planlar 5 sene önce, dönemin belediyesi tarafından askıya çıkmış, inmiş ve kesinleşmiştir. Plana itiraz edilmesi gerekli tarihler planın askıda olduğu tarihlerdir. Dönemin belediyesi tarafından plana itiraz edilmiştir. Ancak itiraz edilmesi gereken tarihlerde kamuoyu bilgilendirilmemiştir” ifadelerini kullandı.
“BAHÇE DUVARI RUHSAT GEREKTİRMEYEN İNŞAİ FAALİYET”
İlgili firmanın belediyelerine 18 Mart 2022 tarihli dilekçe sunarak yaptıkları mühürleme işleminin hukuka aykırı olduğunu bildirerek mührün kaldırılmasını talep ettiğini anlatan Altunok, “İlgili firmanın dilekçesine istinaden 24.03.2022 tarihinde Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konu ile ilgili yazı yazılarak görüş soruldu. Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yazısı ile bahçe duvarının ruhsat gerektirmeyen inşai faaliyet olduğu; tahsis edilen tüm parsellerde ve alanlarda bahçe duvarı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı belediyemize bildirildi” şeklinde konuştu.
“İNŞAİ FAALİYETTE SAKINCA YOK”
Belediyelerinin konu ile alakalı tüm hassasiyeti ehemmiyetle gösterdiğini vurgulayan Altunok, “Ancak bu hassasiyetin 2017 yılında, planın askıda olduğu süreçte, kamuoyunun bilgilendirilmesi ile gösterilmesi gerekmekteydi. Şu an itibariyle yasal süreç tamamlanmış olup, ilgili firmanın inşai faaliyetlerine devam etmesinde sakınca olmadığı kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.