Haber Merkezi
Mersin’in Silifke ilçesinde 2015 yılında Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan Silifke Yoğurdu tescil çalışmalarında mutlu sona geçtiğimiz günlerde ulaşıldı. Zorlu sürecin ardından Silifke yoğurdunun coğrafi işaret belgesi alması bölgede büyük sevinç yaratırken, ürünün dünyaya ulaştırılması çalışmaları da hız kazandı.
YÖRÜKLER’İN ÖZEL YİYECEĞİ
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, tescil için uzun yıllardan beri çalışma yaptıklarını söyleyerek, zorlu sürece dikkat çekti, “Çünkü ürün ayırt edici kriterlere sahip” diyen Kaynar, sadece Toroslar’ın eteğinde yetişen endemik bitkilerden beslenen keçilerin sütüyle elde edilen öz Silifke yoğurduğunun dünyada eşi benzeri olmadığını kaydetti.
Kaynar, şöyle devam etti: “Silifke yoğurdunu, türkülere konu olmuş ve Yörüklerin özel bir yiyeceği olarak tescilimizi alıp marketler aracılığıyla insanlara sunacağız. Saklanabilir ve raf ömrü uzun, aromalı yoğurtlar sunacağız. Uzun süren bir süreçti ve büyük emek verdik, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası olarak daha önce çileğimizi tescillemiştik. Şimdi yoğurdumuzu da tescilledik. Türkülerle meşhur Silifke yoğurdu Avrupa'da da biliniyor. Daha kaliteli, güzel yöresel yoğurt yapıp tüketicimize sunacağız. Silifke yoğurdu markaydı, daha da marka olarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.
“SİLİFKE YOĞURDU SİLİFKE’DE YENİR”
“Silifke yoğurdu Silifke’de yenir” sloganıyla yola çıkarak tüm dünyayı Silifke’ye davet etmeyi de ihmal etmeyen Başkan Kaynar, ama aynı zamanda artık ulusal anlamda da tüm marketlerde Silifke yoğurdu olmasını istediklerini vurguladı. “Bu anlamda çalışmalarımız çok iyi gidiyor” diyen Nurettin Kaynar, “Saklanabilir yoğurt yapma çabasındayız. Edirne’de, Kars’ta, İzmir’de her bölgede artık Silifke yoğurdu marketlerde bulunabilsin istiyoruz. Bu kapsamda çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
AVRUPA’DAN DA TESCİL ALMA YOLUNDA
Öte yandan Türkiye’de coğrafi işaretle tescillenen Silifke yoğurdunun Avrupa Birliği’nden de (AB) tescil alması için harekete geçtiklerini açıklayan Kaynar, “Dosyamızı hazırladık, tescil için başvurduk. İnşallah kısa bir süre sonra AB’de de Silifke yoğurdu tescillenecek” dedi.
SİLİFKE YOĞURDU ÜRETİMİNE YOĞUN İLGİ
Tüm gelişmelerin üretimi de olumlu yönde etkilediğini dile getiren Silifke TSO Başkanı Kaynar, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Firmalarımız ‘biz de artık Silifke yoğurdu üretmek istiyoruz’ diye dilekçelerini sunmaya başladılar. Tabiî ki bunun için önce Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü, Silifke Belediyesi ve Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yetkililerinden oluşan bir teftiş heyeti kurulacak. Bu heyetimiz başvuruları değerlendirecek ve uygun kriterdeki yoğurtların tahlili yapıldıktan sonra üretim için logo almaya hak kazanacaklar.
KEÇİ BESİCİLİĞİ ARTACAK
Öte yandan bu sayede bölgede istihdamı da, keçi besiciliğini de arttırmayı hedefliyoruz. Şuanda zincir marketlerden yoğun bir talep geliyor, ‘tescilli Silifke yoğurdu istiyoruz’ diyorlar. Bu kapsamda üreticilerimiz ile iç içe beraber çalışıyoruz. Hızlı bir şekilde seri üretime geçip tüm ulusal zincir marketlerde ve hatta Avrupa’ya yoğurdumuzu ulaştırmayı planlıyoruz. 2019’da Silifke çileğini coğrafi işaret tescilini yaptık ve ününe ün kattık, artık dünya markası olma yolunda ilerliyoruz”