Haber Merkezi
Ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları Mersin’de de etkili oldu. 14-16 Mart 2022 tarihleri arasında Tarsus, Akdeniz, Gülnar, Anamur ve Silifke ilçelerinde meydana gelen don afeti sert çekirdekli olarak bilinen şeftali, naktarin ve kayısı bahçeleri ile üzüm bağlarının yanında düşük boydaki sebze seralarındaki ürünlere zarar verdi. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri hasar tespit çalışmalarına başladı.
“ÜRÜNLER YÜZDE 100 ETKİLENDİ”
Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, geçen hafta meydana gelen don afetinin Mersin’in sahil bandını yüzde 100 vurduğunu söyledi. Adanalıoğlu, Tarsus, Kazanlı ve batı tarafına doğru sahil kesimini komple zirai donun vurduğunu ifade eden Yılmaz, “Narenciyeyi de don vurdu. Bu sene verim kaybı yaşayacağız. Açıktaki ürünleri komple yaktığı gibi, engin seralarda bulunan sebzeleri komple yaktı. Özellikle sert çekirdekli erkenci ürünler yüzde 100 etkilendi” şeklinde konuştu.
Meyvelerde ürün sıkıntısı olunca ister istemez fiyatların uçacağını anlatan Yılmaz, “Rekolte düşüklüğü nedeniyle ürün az olunca meyve ve sebze fiyatları artacak. Tüketici pahalı tüketmek zorunda kalacak. Yeşillik dediğimiz marul, maydanoz fiyatları bundan etkilenecek. Tarsus ve Erdemli Ziraat Orası Başkanlarımızla görüştüm o bölgelerde de aynı sıkıntı var. 3 kez üst üste don olayı olan bölgeler var. Sahil şeridinde eksi 8 derece soğuk olan yerler oldu” dedi.
“FAİZSİZ BORÇ ERTELENMESİ YAPILMALI”
Hasar tespitinin bir an önce yapılarak Tarım Bakanlığının zarar gören çiftçilere destek vermesi gerektiğini anlatan Yılmaz faizsiz borç ertelemesi yapılması gerektiğini söyledi.
Devletin TARSİM sigortasının yarısını sübvanse etmesine rağmen çiftçinin sigorta yaptırmaya yanaşmadığını anlatan Yılmaz, “Bu nedenle sigortalılık oranı düşük. Sigorta primleri yüksek. Çiftçi üretim maliyetleri altında zaten boğulmuş, dolayısıyla sigorta yaptıramıyor. Prim bedelinin yarısını devlet sübvanse ettiği halde çiftçi sigorta yapmaya yanaşmıyor” diye konuştu.
“TARSUS’TA 50 KÖYÜ ETKİLEDİ”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ise zirai donun ilçelerindeki 50 köyde etkili olduğunu söyledi. Zirai donun ova köylerinden 200 rakıma kadar olan bölgelere kadar büyük zarar verdiğini vurgulayan Avcı, “Şeftali, nektarin, kayısı, bağlara zarar verdi. Sert çekirdekli denilen meyvelerde etkili oldu. Ova kısmındaki patlıcan ve kabağa zarar verdi” dedi.
“400 MİLYONLUK ZARAR VAR”
Pazartesi gününden itibaren hasar tespit çalışmaları başlandığını anlatan Avcı, “Büyük kayıp var. Yaraların sarılması lazım. 400 milyon liralık zarar var. Bu durum ister istemez bu sene fiyatları etkileyecek” şeklinde konuştu.
“REKOLTE YÜZDE 50’NİN ALTINA DÜŞECEK”
Silifke Ziraat Odası Baştanı Cafer Doygun ise etkisi büyük olan zirai donun Silifke’nin genelini etkilediğini söyledi. Çiçek açan, erik, kayısı, bademleri donun vurduğunu anlatan Doygun, sert çekirdekli ürünlerde etkili oldu. Don nedeniyle rekolte bu yıl yüzde 50’nin altına düşer” dedi.
TARSİM ile sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Doygun, “TARSİM çiçeklenme dönemini sigorta kapsamına almıyor. Çiçek paketi almıyor. Meyve’yi kapsama alıyor. Kayısılar tam çiçek patlatma döneminde idi don vurdu. Çiftçi çaresiz” ifadelerini kullandı.
“HERKESİN ELİ ÇİFTÇİNİN CEBİNDE”
Doygun şunları söyledi: “Çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda. Devletin, tüketenin, yiyicinin hepsinin eli çiftçinin cebinde. Girdi fiyatları 3-5 kat artmış çiftçi KDV ödüyor. Satıyor stopaj ödüyor. Satıyor parasını alamıyor. Don, dolu, hortum vuruyor. Sel oluyor. Herkesin eli çiftçinin cebinde. Herkes çiftçiye bağlı. İhracatta yaşanan sıkıntı nedeniyle limon fiyatları 3 yıldır dip yapıyor. Doğal afet Allah’tan tamam ama kullar bize daha çok zarar veriyor. Çiftçiye kulun verdiği zarar büyük yaralar açıyor.”