Haber Merkezi
Toroslar Belediye Meclis toplantısının Şubat ayı birinci oturumu meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste bazı meclis üyelerinin yüksek katlara yönelik itirazları nedeniyle şerh koymasına rağmen komisyonlardan oy birliği ile geçen Toroslar İlçesi, 3. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına ilişkin teklif mecliste de görüşüldü. Mecliste İmar Komisyon Başkanı Celal Ata, teklifle ilgili ve komisyonda yaptıkları çalışmalarla ilgili üyelerine bilgi verdi. Ata teklifin komisyonlarda oy birliği ile geçtiğini söyledi.
CHP’li meclis üyesi Eren Türker ise ilkesel olarak karar almaları nedeniyle yüksek kat nedeniyle bazı komisyon üyeleri olarak teklife şerh koyduklarını ancak plan oy birliği ile geçtiğini söyledi.
Plana kendilerinin de evet dediğini ifade eden Türker, “Biz yüksek kattan dolayı şerh koyuyoruz. İlkesel olarak biz böyle bir karar almıştık. Yüksek kata karşıyız. Biz yatay mimariden yanayız. Biz partisel bir duruş olduğu için bunu sergiliyoruz. Yatay mimariyi savunuyoruz” dedi.
Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise konunun şeffaf olarak tüm komisyonlarda arkadaşlarının katılımı, farklı fikirlerin değerlendirilerek tartışılarak bir mutabakata varılmış olmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Farklı bakış açıları olabileceğini anlatan Yılmaz, “Ama önemli olan en iyi güzeli en doğruyu imkanlar çerçevesinde yapabilmek. Kentimizin kronik problemleri var. Aslında bu kentleşme ile ilgili bir durum. Bu problemleri çözerek ilerlemek önemli” dedi.
“KÜÇÜK PARSEL SAHİBİNİ BÜYÜK PARSEL SAHİBİNE MAHKUM ETMEK İSTEMEDİK”
Burada gözetecekleri iki konunun olduğunu anlatan Yılmaz şunları söyledi: “Planlar doğrultusunda problemleri çözülmüş bir kent ortaya koymak ve vatandaşın mağdur olmamasını sağlamak zorundayız. En çok tartışma burada oldu. Teorik olarak bir takım öngörüler yapılabilir. Vatandaş bir takım şeyleri yapmaya zorlanabilir ama bu 500-600 metre altı arsalarla, parsellerle ilgili birleşme birlikte bazı projeler yapmaya zorlama bazı mahallelerde sıkıntıya neden olabileceğini düşündük. Çünkü belli mahallelerle Alsancak, Demirtaş ve Mevlana’nın bir kısmında parsellerin büyük bölümü 500 metrenin altında. 100 metrede bitişik nizam. Yerinde dönüşüm, yerinde değişim zorlayarak değişim gördük. Özel proje alanlarımız var. Başka ilçelerde ada bazlı proje yapma mecburiyeti getirildi ama bunların sonuç vermediğini gördük. Özellikle 100-200 metre parseli olan kafasını sokacak bir evi olan vatandaşa oraya bir şey yapacağında komisyonda da söyledim. Mehmet emmi dosyası koltuğunun altına alıp geldiği zaman sen git çevrendekilerle anlaş demek onu yakındaki büyük parsele mahkum etmek demek. Büyük parsel sahibi çözümü buluyor da işi garibana yüklemek demek oluyor. Emsali düşürmemiz halinde şöyle bir kanaat hasıl oldu. Böyle bir teşvik yapacaksak emsal düşürmek yerine birleşene, beraber iş yapana başka avantajlar sağlayalım. En küçük parsel sahibinin emsalini düşürerek bunu sağlayamayacağımız kanaatine vardık. 3. Etabımız hayırlı uğurlu olsun”