Haber Merkezi
Mersin çiftçisi yüksek girdi fiyatlarının yanında şiddetli yağmur ve karın verdiği hasar ile de mücadele etmeye çalışıyor. Kentin yüksek kesimlerinin yanında sahile yakın bazı bölgelerde de etkili olan kar yağışı ve soğuk hava ürünlerin yanında tesislere de zarar veriyor. İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 21-23 Ocak 2022 günleri arasındaki aşırı kar yağışı ilçelerde hasara neden oldu. Aydıncık İlçesinde bir serayı su basarken Erdemli Tarsus ve Toroslar İlçelerinde 3 ahır çöktü. Tarsus’ta ise kanatlı hayvan kümesi hasar gördü.
Ekipler hava şartlarının uygun olduğu ve ulaşımın sağlandığı yerlerde üreticilerin kesin afet zarar tespit çalışmalarına İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ile koordineli olarak devam ediyor.
“RUSYADAN SONRA DON OLAYI İŞİN TUZU BİBERİ OLDU”
Ziraat Odası Başkanları ise don ve şiddetli yağışın hasarları ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, bazı bölgelerin elverişsiz hava şartlarından etkilendiğini söyledi. Dondan etkilenen bölgelerin bulunduğunu ancak tam olarak bir tespit yapılamadığını ifade Yılmaz, “Ürünler ciddi etkilendi. Rusya’nın ithalatı durdurması nedeniyle fiyatlar etkilenmişti. Bu don olayı da işin tuzu biberi olacak. Şu anda dalında portakal var. Naylon altında mandalina var. Ne kadar etkilendiğini bilmiyoruz. Olumsuz etkisi yüzde 80 oldu ama nereleri vurdu nereleri vurmadı tam olarak bilemiyoruz. Bölge bölge değişiyor. Soğuktan çabuk etkilenen bölge var geç etkilenen yerler var. Bunlarla ilgili kesin bir tespit şu an için yok. Hava şartlarından dolayı tespit yapamıyoruz” şeklinde konuştu.
Donun limona zarar verdiğini anlatan Yılmaz, “Limon üreticisi fiyat olarak ihracattan kaynaklı zaten bir darbe aldı. Donun vurmamış olduğu yerler bile don tehlikesinden dolayı bir durgunluk yaşıyor. Alıcının kafasında don alıp almadığı konusunda soru işareti oluşuyor” dedi.
ŞAHİN: “NE KADAR HASARA NEDEN OLDU BİLEMİYORUZ”
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin ise geçtiğimiz günlerde Tömük ve Çeşmeli gibi bölgelerde meydana gelen don olayının üreticiyi korkuttuğunu söyledi. Donun nerelerde hasara neden olduğu konusunun şu an için net olmadığını ifade eden Şahin, “Bu don olayı özellikle limonu etkiliyor. Domates seralarında üretici nöbet tutup soba yakarak donun etkisini azaltmaya çalıştı ancak çukur yerlerdeki limon bahçelerini etkiledi. Kırağı düşen yerleri etkileniyor. Filizleri korkuttu ama limonun içine ne kadar zararı oldu tam olarak bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“TARSUS’TA DON DEĞİL YAĞMUR ZARAR VERDİ”
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ise Tarsus’daki tarım alanlarının dondan değil yağmurdan etkilendiğini söyledi. Yağmurun sebzeleri yıprattığını ifade eden Avcı, “Don olayı ise Tarsus’ta şu an için çok fazla sıkıntı oluşturmadı. Meyvelerin geneli toplanmıştı zaten, bazı sebze ekili alanlarda yağmur girmesi nedeniyle ürünler etkilendi. Nergis ekilen Kaklıktaşı bölgesinde yağışların zararı oldu” diye konuştu.
“OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI SEBZE FİYARLARINI ETKİLEYECEK”
Başka bölgelerde meydana gelen don olayları ile sağanak yağmurun Tarsus’taki sebze bahçelerini etkilemesinin İç Anadolu bölgesindeki sebze fiyatlarını ister istemez etkileyeceğini anlatan Avcı, “Ürün kaybı nedeniyle İstanbul ve İç Anadalolu’na fiyatlar etkilenecek. Çünkü ürün kesilemiyor, yağmur nedeniyle tarlaya girilemiyor. Ürün telef oluyor, kalite sorunu oluyor. Ulaşım zor. Bu da ister istemez fiyatları artıracak. Bu üretimin az olduğu yerlerde fiyatları artıracak” dedi.
Alibeyli Mahallesinde çatısında kar birikmesi nedeniyle bir tavuk ahırı çöktüğü bilgisini veren Avcı şunları söyledi: “Kimse böyle kar yağışı beklemiyordu. Birde aynı bölgede narenciye bahçeleri vardı. Oradaki bu bahçelerde soğuk nedeniyle kuruma bekleniyor. Rakımı 300 civarı olan bölgelerdeki narenciye bahçelerinde kuruma bekleniyor. Ağaçlar kurur. Bu sene iklim sert gidiyor.”