Haber Merkezi
Mersin’de DİSK’e bağlı Genel İş Sendikasına bağlı işçiler yapılan zamların geri alınması talebi ile Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı.”Geçinemiyoruz, Gelirde adalet vergide adalet, geçinmek istiyoruz”, “Mızrak çuvala sığmıyor, yapılan zamlar geri çekilsin” pankartı açan işçiler hükümet istifa sloganları attı.
Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy konuşmasına “Yapılan zamlar geri çekilsin, mızrak çuvala sığmıyor, TÜİK felaketi gizleyemiyor!” ifadeleri ile başladı.
“TÜİK RAKAMLARI BİLE EKONOMİK FELAKETİ ORTAYA KOYDU”
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerinin ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik felaketi ortaya koyduğunu ifade eden Göksoy, “Emekçilerin yaşadığı reel gelir kaybı ve yoksullaşma gerçeklikten uzak olduğu için eleştirilen TÜİK'in verilerinde dahi gizlenemedi. 2021 yılı enflasyonu TÜİK tarafından yüzde 36,08 olarak açıklanırken, emekçilerin harcamalarının ağırlıklı bir bölümünü oluşturan gıdadaki enflasyon ise çok daha yüksek oranlarda tespit edildiğini anlatan Göksoy,
“TÜİK'e gore 2005'te yüzde 4,9 olan gıda enflasyonu 2021'e gelindiğinde yüzde 43,8'e yükseldi. TÜİK verileri esas alınarak DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalara göre, gelir düzeyi düştükçe gıda enflasyonunun da arttığı görüldü. En düşük gelirli yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 64,6, ikinci en düşük gelirli yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 56,4, emeklilerin gıda enflasyonu ise yüzde 55,8 olarak hesaplandı” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İŞÇİLERİN ELİNE GEÇMEDEN ERİDİ”
TÜİK'in resmi verileri esas alındığında dahi 2022 yılı için verilen asgari ücret artışın işçilerin eline geçmeden eridiğini vurgulayan Göksoy, “Son dört yılda da Aralık 2016 ile 2020 arasındaki resmi enflasyon yüzde 72,6 oranında artarken ortalama brüt işçi ücretleri 4 yılda yüzde 30,4 artmış, yani işçiler enflasyona ezdirilmişti. Bu "gelenek” 2021 yılında da bozulmadı. 2021 yılının TÜİK verilerine göre bile işçiler enflasyonun altında bir kez daha ezildi. TUİK verilerinde gizlenemeyen bir başka gerçek de tüketici fiyatlarındaki artışın hızlanarak devam edeceği. Üretici Fiyatları Endeksinde görülen artışın yüzde 80'e dayanmış olduğu göz önüne alındığında, üretici fiyatları tüketici fiyatlarına yansıtıldıkça enflasyon tırmanacak, bizi yoksullaştıracak” ifadelerini kullandı.
2022'nin ilk saatlerinde elektrik ve doğalgaza yapılan, bu nedenle 2021 enflasyon rakamlarına yansımayan ve yüzde 125'leri bulan fahiş zamlar göz önüne alındığında, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yoksullaşma tehdidi ile karşı karşıyayız” diyen Göksoy şunları söyledi:
“HEM FAİZ HEM DOLAR KURU HEM ENFLASYON ARTAMAYA DEVAM EDİYOR”
“Devleti yönetenler medyayı karşılarına alıp "negatif enflasyon” gibi akıl dışı vaatlerde bulunurken, devletin resmi kurumlarının verileri ve faturalarımıza yapılan resmi zamlar onları her gün yalanlıyor. "Faiz düşürme" iddiası ile propagandası yapılan ekonomi politikaları sonucunda hem faizler hem döviz kuru hem de enflasyon artmaya devam ediyor. Başkanlık rejimi Türkiye'yi ekonomik bir felakete sürüklerken, fatura yine emekçilere kesiliyor. İktidar bu ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine, zenginleri, sermayeyi ve bankaları koruyor. "Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı” gibi icatlarla bankalara ve zenginlere kaynak aktarılırken en ağır faturayı işçiler, emekçiler, emekliler, dar gelirli halkımız ödüyor.
“BU FATURAYI ÖDEMEYE MECBUR DEĞİLİZ”
Bizler, bu ülkenin tüm değerlerini üretenler olarak bu faturayı ödemeye mecbur değiliz. Defalarca ifade ettiğimiz gibi bu ülkenin kaynakları bu ülkenin halkını insanca yaşatmaya yeterlidir. Yeter ki bu ülkenin kaynakları zengini zengin etmek için değil sosyal politikalar için kullanılsın. İşçi sınıfını karakışta ağır bir geçim mücadelesine sokanlara bir kez daha sesleniyoruz. Soframızdaki ekmeği küçültmemizi, kışı titreyerek geçirmemizi tavsiye edenleri önümüze sürüp durmayın. Önlem alın! Geçinmek için, insanca yaşamak için acil tedbirler istiyoruz”
“BÜTÜN ÜCRETLERE ZAM YAPILSIN”
Bütün ücretlere asgari ücret artış oranı kadar zam, bütün hanelere asgari gelir desteği verilmesini isteyen Göksoy’un diğer talepleri şöyle; “İşçilerin vergi yükü azaltılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilsin. Vergiye esas tarife dilimleri en az yüzde 50 artırılsın. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına son 3 ayda yapılan tüm zamlar geri alınsın. Faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulsun. Gıda ucuzlasın, tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlansın. 3600 ek göstergeyle ilgili verilen söz yerine getirilsin. En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamak üzere emekli aylıklarına asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmalı ve EYT'lilerin emeklilik hakkı verilsin.”