Haber Merkezi
Türkiye tarımının merkezlerinden Çukurova’da, asgari ücretin belli olması tarım işçilerinin yevmiyeleri de netlik kazanmaya başladı. Mersin – Adana bölgesindeki Çukurova’da sayıları 60 bini bulan tarım işçileri asgari ücrete yapılan zam oranında artış için masaya oturmaya hazırlanıyor. İşçilerin şuan 124 TL olan günlük yevmiyelerinin 160 ila 190 TL arasında zamlanması gündemde.
“ZAM GÖRÜŞMELERİ İÇİN DÜĞMEYE BASTIK”
Süreçle ilgili gazetemize Mersin Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdulselam Kutlu, Eylül ayında yapılan sözleşme ile narenciye bahçesinde çalışanların geçen sene 106 TL olan yevmiyelerinin 124 TL’ye, paketleme tesisinde çalışanların geçen sene 82 TL olan ücretlerinin ise 110,5 TL olduğunu anımsattı.
Yapılan protokol ile bu rakamların yılbaşına kadar geçerli olduğunun imza altına alındığını anımsatan Kutlu, asgari ücret göre zamlanacak yevmiyeler için düğmeye bastıklarını söyledi.
“BİR YEVMİYEYE BİR TORBA UN ALINMIYOR”
Yılbaşından itibaren asgari ücrete gelen zammın yevmiyelere yansıması için zam pazarlığının başladığını aktaran Kutlu, “Adana ve Mersin genelinde 60 binin üzerinde mevsimlik tarım işçisi bulunmakta. Sınıra yakın olduğu için şuan Hatay’da daha çok Suriyeliler çalışıyor.
Ancak dar gelirli olan tarım işçileri bu ücretlerle zam yağmuru altında eziliyor. Bir yevmiyeye bir torba un alınmıyor. Yoksulluk sınırının en dibinde yaşayan insanlarız biz. Asgari ücrete gelen zammın bize yüzde 10 fazlası yapılmalı. Çünkü asgari ücretlinin SGK’sı, haftalık izni var ama bizde hiç biri yok. Bizim ise iş güvencemiz yok, 6-7 ay sezonluk çalışıyoruz. Bu sezonluk çalışmayla bir seneyi geçirmeye çalışıyoruz” dedi.
ZAM PAZARLIĞI BRÜT ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Çukurova bölgesindeki tarım işçilerinin yevmiyelerinin belirlenmesi sürecine ilişkin görüşmelerin Adana Valiliği üzerinden sürdüğünü aktaran Kutlu, “Eylül ayında işverenler ve odalarla yaptığımız protokolde asgari ücrete gelecek zam oranında yevmiyelerimize artış yansıtılmasını kararlaştırmıştık. Şuan asgari ücretin brüt rakamlarının netleşmesini bekliyoruz. 1 Ocak itibariyle asgari ücrete gelen zam üzerinden zam talebinde bulunacağız. Ancak henüz gelir vergisi düzenlemesi netleşmedi. Asgari ücretin brütünü baz aldığımız için bunun netleşmesini bekliyoruz. Brüt asgari ücret şuan 5 bin 4 TL gözüküyor ama artabilir. Bunun belli olması ile biz de ona göre hareket edelim. Asgari ücret brütü netleştikten sonra bunu 30’a bölüp yevmiyemizi ona göre belirleyeceğiz. Eğer ki brüt asgari ücret 5 bin 879 TL olursa yevmiyeler 196 TL, 5 bin 4 TL olursa 160 TL gibi bir rakam olur.
Bizde küfeciler veya makasçıların aldığı ücret değişmiyor, aynı yevmiyeyi alıyorlar. Sadece paketlemede çalışanların ki farklı oluyor. Ama bunlardaki zam da asgari ücrete gelen zam oranı kadar tabi olacak.
Görüşmelere başladık Adana İl Tarım Müdürlüğü üzerinden yapılan görüşmelere göre, büyük ihtimalle 1 Ocak öncesi masaya otururuz ve yeni yılda protokol imzalanmış olur” diye konuştu.
GEÇEN SENE NE OLMUŞTU?
Geçen sene Mersin, Adana ve Hatay’daki narenciye işçilerinin yevmiyesinin 88 liradan 101 liraya çıkarılması teklif edilmiş, taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca 3 ilde işçi dernekleri işçilere, “Bahçelere gitmeyin” çağrısı yapılmıştı. Çağrı sonucu binler işçi tarlalara gitmeyerek işverenleri boykot ederken, bazı bölgelerde gerginlikler yaşanmıştı.
Mersin Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdulselam Kutlu ile 2 dernek yöneticisi, tarım işçilerini greve zorladıkları, bahçelere gitmek isteyenleri engelledikleri iddiasıyla Terörle Mücadele Şubesi polislerince gözaltına alınmış, yeniden başlatılan görüşmelerde işveren temsilcisi adına görüşmelere katılan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin geri adım atması ile anlaşma sağlanabilmişti.
İŞ GÜVENLİĞİ SIKINTILI
Mersin Güvencesiz İşçiler Derneği Başkanı Abdulselam Kutlu öte yandan iş sağlığı ve güvenliği alanında ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyerek, bunların giderilmesi için de çağrı yaptı.
Son olarak geçtiğimiz aylarda Tarsus’ta 13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Ula Kerem’in makineye kaptırdığı eşarbı nedeniyle yaşamını yitirdiğini anımsatan Kutlu, “Gerek tesislerde, gerek çalışanlar bakımından disiplin sorunu var. Ustabaşı denilen elçiler ile işçiler kurallara uyumda disiplinsiz uygulamalara imza atabiliyorlar.
Fileler, güvenlik şeritleri çekilmeyebiliyor. Çalışma bantları ile ilgili çok sıkıntı var. Kazalar yaşanmaması için fabrikalardaki makinelerin etrafına güvenlik duvarı örülmesi gerekiyor” dedi.