DALINDA KALAN LİMONUN İHRACATINA KG BAŞINA 100 TL DESTEK | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

DALINDA KALAN LİMONUN İHRACATINA KG BAŞINA 100 TL DESTEK



 

Haber merkezi

 

Kuraklığın yakıcı etkileri ve başta gübre olmak üzere, girdi fiyatlarının anormal artışı tarımsal üretimi olumsuz etkilerken yetersiz teşvikler tepki çekiyor.

Türkiye’nin limon üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Mersin’de dalında kilosu 30-40 kuruşa kadar düşen limon dalında kalırken, ihracatına ton başına 100 liralık destek tepki çekti.

 

“BU DESTEKLE LİMONDAKİ SORUN ÇÖZÜLEBİLİR Mİ?”

Gazeteci yazar tarım ekonomisi uzmanı Ali Ekber Yıldırım, konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından, yaptığı paylaşım ile desteğin yetersizliğine dikkat çekti.

Yıldırım paylaşımında şu ifadelere yer verdi; “Limon ihracatına ton başına 100 lira destek. Üretici limonu satamıyorum diye feryat ederken, limon ağaçları kesilirken ihracatta ton başına 100 lira (100 dolar değil) destek verilecek. Kiloda 10 kuruş ve sadece ihracata verilecek bu destekle limondaki sorun çözülebilir mi?”

 

DOLARDAKİ ARTIŞ TEŞVİKİ ERİTTİ

Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi, ziraat mühendisi, limon üretici ve ihracatçısı Turgut Demir de, söz konusu 100 TL’lik desteğin sorunları çözmeye yetecek bir rakam olmadığını vurguladı.

“Bu destekleme oranı ile limondaki sorunun çözümü mümkün değil” diyen Demir, “Limon ihracatımızda 100 TL teşvikinin uygulama esaslarındaki tarih aralığına baktığımızda ihraç edilen miktarı 100 TL ile çarpıp, dolara vurduğumuzda teşvikin ne kadar yetersiz kaldığı ortaya çıkar.

 

100 TL, ÜRETİCİYİ DE İHRACATÇIYI DA GÜLDÜRMEDİ

Bu teşvik limon fiyatlarındaki üreticinin mağduriyetini giderir mi? Kesinlikle gidermez. İhracatçıya yarasına merhem olur mu derseniz o da yeterince olmayacaktır. Çünkü bu teşviki alabilmek için yapılan masraflar ve kesintilere bakıldığında 100 TL, 100 TL olarak kalmıyor zaten. Ambalaj malzemelerinin hammaddesinin dolarla satıldığı bir piyasada, üretim maliyetlerinin kimyasalların döviz üzerinden fiyatlandırıldığı bir piyasada, konteyner başına 2 bin TL’ye gelen teşvik çok ciddi bir etki yaratmaz” diye konuştu.

 

100 TL TEŞVİK, MALİYETİN KG’DE 10’DA BİRİ

Geçen yıla göre limonun üretim maliyetinin kilogram başına 10’da biri oranında verilen  teşvikin sorunları çözmeye yeterli olmayacağını belirten Turgut, “Sorunların çözümü için bizim ihracatımızı ciddi bağlamda teşvik etmemiz, üretim maliyetlerini kısmamız, ayrıca tarımsal sanayimizi hızlı bir şekilde ciddi bir şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Tarımsal sanayi derken  ikinci kalite ürünlerin, meysu dediğimiz ürünlerin değerlendirilmesi. Limonun kabuğunun veya meye suyu olarak kullanılmasını kast ediyoruz. Bu alanların hızlı bir şekilde yatırım yapılması gerekiyor ki en azından bu ürünler değerlensin.

 

“TARIMSAL SANAYİ, GÜBRE ÜRETİMİ GÜÇLENDİRİLMELİ”

Mersin’den 2011’de Arjantin’e gittik. Bir limon üreticisinin binlerce dekarlık tek bir parselinden 60 bin ton ürün aldığını gördük. 230 bin ağaçta, 2 bin 400 işçiyle 3 bin 400 ton ürün topladığını söyledi. Organik olarak üretim yaptığı için tüm dünyada ki ünlü asitli içecek firmalar limon asitini bu ülkeden alıyor. Adamlar ürünün yüzde 30’unu ihraç ediyor, geriye kalanı iç piyasaya veriyor.

Biz de tarımsal sanayi yok, meyve suyu yok, orada kabuğunu bile değerlendiriyorlar. Bizim tarım endüstrisini ciddi bağlamda desteklenmesi gerekiyor. 

Bu arada eğitimi arttırarak, ar-ge faaliyetlerimizi arttırarak kendi gübremizi, ilacımızı üretmemiz gerekiyor. Bu da eğitimle olur” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA