Haber Merkezi
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Sezgin Baran Korkmaz’ı meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan, Sezgin Baran Korkmaz’ın akladığı kara para miktarının belirlenmesi, ulusal ve uluslararası bağlantılarının tespit edilmesi, devlet görevlileriyle olan ilişkilerinin ortaya çıkarılması ve bu bağlamda işlenen suçların araştırılması ve incelenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.
“SUÇ ŞEBEKESİYLE BİRLİKTE KARA PARA AKLAMAK İÇİN ÇALIŞIYOR”
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “ABD'nin Salt Lake City kentinde 2020’nin şubat ayında dikkat çeken bir kara para aklama ve dolandırıcılık davası görülmeye başlandı. Biodizel ürettiklerini iddia edip ABD Hazinesi'ni 511 milyon dolar dolandıran ve Türkiye'ye kaçmak için bindikleri uçaktan indirilip tutuklanan Jacob ve Isaiah Kingston kardeşler ve ortakları Ermeni asıllı Türkiye vatandaşı olduğu iddia edilen Lev Aslan Dermen Salt Lake City'de hâkim karşısına çıktı. Dolandırıcılıktan elde edilen paranın bir ucunun Türkiye'de aklandığı iddia edildi. Kardeşler, bu paralarla Türkiye’de evler, villalar, arsalar ve çeşitli iş kollarında birçok şirket satın aldılar. Türkiyeli iş adamı olarak medyada boy gösteren Sezgin Baran Korkmaz’ın da bilerek ve isteyerek bu suç şebekesiyle birlikte kara para aklamak için çalıştığı belirtildi.
A.B.D Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda hakkındaki yakalama kararı nedeniyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın, ABD'deki bölge mahkemesinde yargılanması için iade talebinde bulundu. Sezgin Baran Korkmaz'a aralarında kara para aklamak suçunun olduğu toplamda 12 suçlama yöneltildi. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı da bu gelişmelerin ardından 30.06.2021’de iade talebinde bulundu.
“511 MİLYON DOLAR DOLANDIRMAYA TEŞEBBÜS ETTİLER”
Kingston Kardeşler ve Lev Aslan Dermen’in Amerika Vergi Dairesi'ne (IRS) biodizel üretimi yaptıklarına dair sahte beyanda bulundukları IRS'i 2011 yılında oluşturdukları şebekeyle 511 milyon dolar dolandırmaya teşebbüs ettikleri kaydedildi. Sezgin Baran Korkmaz’ın da bu suç şebekesiyle ortak hareket ederek kara para aklamak için çalıştığı iddia edildi. İddianameye göre Korkmaz, Türkiye ve Lüksemburg'da kontrol ettiği banka hesapları aracılığıyla 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladı. Korkmaz’ın ABD’yle Türkiye arasında gidip gelen toplam 301 milyon 315 bin 477 dolarlık para trafiğinin içinde olduğu belirtildi.
Başka bir iddiaya göre ise Türkiye’de finansal denetimlerin yeterince olmaması ve kara para aklamanın cezasının ABD’ye göre çok az olması sebebiyle Türkiye özellikle tercih edilmişti.
Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili Türkiye’deki yargı sürecinde ise 2 ay arayla aynı soruşturma numarası verilerek hazırlanan 2 soruşturmadan farklı kararlar çıkmıştı. Bu durum kamuoyunda ses getirmişti. Sezgin Baran Korkmaz ise bu 2 soruşturma arasında Türkiye’de kurduğu yargı, emniyet, siyaset ve medya bağlantıları üzerinden yurt dışına kaçmıştır.
Diğer yandan ABD’deki mahkeme Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu malvarlıklarının iadesini talep ederken; Türkiye’de yürütülen soruşturma sırasında Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) hazırladığı rapora yansıyan bilgileri büyük oranda dikkate almıştı. Mahkeme MASAK’ın işaret ve tespit ettiği mal varlıklarına yönelik talepte bulunmuştu. Ancak bu listede Korkmaz’ın sahip olduğu Paramount otel yer almamıştır. Çünkü otelin adının MASAK tarafından özellikle bildirilmediği ve gizlendiği iddiaları yer almaktadır.
Paramount otel neden MASAK’ın listesinde yer almamıştır? Bu otel haricinde MASAK tarafından bildirilmeyen başka mal varlıkları var mıdır? Bu soruların acil olarak cevaplanması gerekmektedir.
Diğer yandan MASAK’ın raporunun son cümlesinde yer aldığı iddia edilen ‘Mega Varlık Yönetim AŞ’nin suç gelirinden elde edilen para ile kurulduğu kanaatine varılmış olup, ancak 5549 sayılı Kanunun 17. Maddesine göre takdirin Cumhuriyet Savcılık makamına bırakılmasının uygun olacağı kanaat ve sonucuna varılmıştır.’ ifadesi diğer bir soruyu gündeme getirmektedir. MASAK, Mega Varlık şirketine dair neden bir inceleme yapmamıştır?
Bunun ötesinde Sezgin Baran Korkmaz’ın bahsedilen kara parayı aklarken Türkiye’de yargı mensuplarından bürokratlara gazetecilerden emniyet müdürlerine kadar birçok kişiye rüşvet verdiği iddiaları kamuoyunu uzun bir zamandır meşgul etmektedir.
Bu ilişkiler üzerinden Sezgin Baran Korkmaz’ın akladığı kara paranın miktarının belirlenmesi ulusal ve uluslararası bağlantılarının tespit edilmesi, devlet görevlileriyle ilişkilerinin ortaya çıkarılması, iddiaların odağındaki kamu görevlilerinin, tartışmalı mahkeme kararlarına imza atanların ve hepsinin birinci dereceden yakınları ile akrabalarının mal varlıkları incelenerek bu durumdan kaynaklı olarak emniyet, yargı, medya ve siyaset alanında suça bulaşmış insanların tespit edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması elzemdir.”