MTSO MECLİSİ, KENT SORUNLARINA ODAKLANDI | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

MTSO MECLİSİ, KENT SORUNLARINA ODAKLANDI



 

Haber Merkezi

 

MTSO Haziran Ayı Meclis Oda Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Ekonomik konuların görüşüldüğü gündem maddesinde, sektörlerine ilişkin değerlendirmeler yapan Meclis Üyeleri, kent adına çözüm bekledikleri konulara da dikkat çekti. Alternatif liman önerilerinden yol yatırımlarına, havalimanından kent için önem arz eden öncelikli projelere kadar birçok konu ele alındı.

 

“MERSİN’DE HİÇBİR ŞEY SONUÇLANMIYOR”

Toplantıda aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nde Meclis Üyesi olan İsmail Yerlikaya ilk olarak sektörünü değerlendirip, maden talebinin iyi olmasına rağmen gerek konteyner bulma zorluğu yaşamaları, gerekse taşocağı açılması ve işletilmesine yönelik karşılaştıkları çevresel sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını bildirdi. Sonrasında kente yönelik değerlendirme yapan Yerlikaya, özellikle tamamlanmayan imar planlarından şikayetçi oldu. 1/5000’lik ve 1/1000’lik planların yıllardır tamamlanamadığını, Belediyelerce sürekli yapılan revizyonlarla Mersin halkının mağdur edildiğinin altını çizen Yerlikaya, “Mersin’de hiçbir şey sonuçlanmıyor” değerlendirmesini yaptı.

Bu konuda MTSO çatısı altında bir toplantı yapılıp ilgili tarafları bir araya getirerek, kangrene dönüşmüş olan imar sorununun çözülebileceğini vurgulayan Yerlikaya, yatırım için sektörlerin önünün açılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

“LİMAN D KAPISI DÜZENLENMELİ”

Liman giriş kapısına yönelik değerlendirme yapan Meclis Üyesi Cebrail Orman gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle Kent içinde çok sayıda TIR bulunduğunu, trafiğin kilitlendiğini söyledi. Liman D Kapısında çağın şartlarına uygun 5-10 adet peron yapımına yönelik protokol hazırlandığını ancak sonrasında mali sıkıntılar nedeniyle bu projenin askıya alındığını kaydeden Orman, güçlü bir lobi oluşturup bu köprünün ya ilgili kurum tarafından ya da MIP tarafından yapılmasını sağlamak gerektiğini söyledi.

İmar sorununa da değinen Orman, “Pandemi öncesinde Yerel Yönetimleri İzleme Komisyonu kurduk ama bu komisyon belediye meclis toplantılarını izlemekten öteye gidemedi. Sonuç alamıyoruz. İş dünyası adına birçok konuyu gündemde tutmayı amaçlamıştık, olmadı” dedi.

 

“SANAYİ BÖLGELERİNE YAKIN YERDE LİMAN DÜŞÜNÜLMELİ”

Mersin’de alternatif liman yatırımı konusuna değinen Meclis Üyesi Veysel Memiş, Mersin Limanına alternatif olarak SEKA Limanı’nın düşülmesini doğru bulmadığını söyledi. Mersin’de yapılacak ikinci bir limanın alternatif oluşturabileceğini kaydeden Memiş, “SEKA, İskenderun ile neredeyse aynı uzaklıkta. Maliyetleri çok fazla düşüreceğini düşünmüyorum. Kazanlı gibi sanayi tesislerine daha yakın bir yer düşünülebilir. Mersin Limanı genel kargo yükünü istemediği için fiyatları yüksek tutuyor. Bu nedenle SEKA’da genel kargoda fiyatlar mutlaka daha düşük olacaktır, ancak bunu alternatif olarak düşünmek yerine liman sayımızı artırmalıyız. Hem SEKA, hem de Mersin içinde yeni bir yatırım yapılarak sayı artırılabilir” diye konuştu.

 

“SEKA LİMANI STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP”

Taşucu SEKA Limanı’nın Çin’den gelen demiryolu ve karayolunun birleştiği merkez olması nedeniyle stratejik bir önemi bulunduğunu kaydeden Meclis Katip Üyesi Orhan Kemal Yüksel, birkaç meclis öncesinde de aynı konuyu dile getirdiğini hatırlatıp bu limanın işletilmesi için bir ortak girişim oluşturulması noktasında ısrarcı davranılması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıda Meclis Üyesi Serdar Yıldızgörer gıda sektörüne yönelik yaptığı değerlendirmelerin ardından tüm Meclis Üyelerini MÜSİAD Mersin Şubesinin 20’nci Olağan Genel Kurulu’na davet ederken İsmet Sökün, liman ve gümrük arasındaki yolun bir türlü rehabilite edilemediğinin altını çizerek, Mersin milletvekillerinin odaya davet edilip kent sorunlarının çözümüne yönelik toplantılar yapılması gerekliliğine değindi.

Yakup Yılmaz da, Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının hızla devam ettiğini, 2022’nin ikinci yarısında tamamlanacağının bilgisini verirken, Edip Kanar SEKA Limanı’nın ihalesine girilmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

 

“KONUŞMALAR SONUNDA ÇIKAN ÖZET BİRLİK VE BERABERLİK”

Toplantı sonunda Yönetim Kurulu adına genel değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Fuad Budur, şunları söyledi: “Başkanımız Ayhan Kızıltan, Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın da katılacağı TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’na katılmak üzere Ankara’ya gitti. Başkanımızın göreve geldiği günden beri en önemli özelliği Mersin’de birliği sağlamak oldu. Buna hepimiz şahidiz. Tüm bu konuşmaların sonunda çıkan özet de birlik ve beraberlik. Demek oluyor ki bu sağlanırsa Şehrimize her türlü hizmet, her türlü yatırım gelecek. Ama birlik olamıyoruz. Ayhan Bey yapısı gereği Pandemide dahi sanayiciyi, tüccarı, işadamlarını gezerek sahadan bilgi topladı, sorunları dinledi. Bugün Ankara’daki toplantıda bunların önemlilerini dile getirecek. Madenlerle ilgili konu da bunun içinde var, vergisel konular da. Aynı zamanda SEKA Limanı ile ilgili de 1,5 aydır çalışılıyor. Konu MTSO’nun tek başına yapabileceği bir konu değil. Güçlü bir yapı oluşturabilmek adına Deniz Ticaret Odası ile hatta Adana başta olmak üzere diğer bölgelerle de görüşüyoruz. Ağırlık verdiğimiz çalışmalar arasında Mersin’e ikinci bir limanın yapılması konusu da var. Bu konuda da Deniz Ticaret Odası ile birlikte çalışıyoruz. Kalkınma planlarında yer alan ama yatırım programına bir türlü alınamayan ana konteyner limanının Mersin için, Bölge için gerekliliğini ortaya koyacak bir rapor hazırlıyoruz. Bununla Ulaştırma Bakanımıza gideceğiz, Lütfi Elvan Bakanımıza gideceğiz, diğer Milletvekillerimize gideceğiz.”

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA