Maya Derneğinin organizasyonunda 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü Mersin'de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli mülteciler tarafından kurulan dernek temsilcileri gözünden değerlendirildi.
MAYA Derneği tarafından online düzenlenen programda Eğitim ve Sosyalleşme Derneği’nden Muna El Sabuni, Mersin Birlikte Yaşam Derneği’nden Mohammad Alhazza ve Maya Derneği adına Moderatör Ahmed Hajtaha değerlendirmelerde bulundular.
“YABANCI GENÇLERE DESTEK YETERSİZ”
Eğitim ve Sosyalleşme Derneği’nden Muna El Sabuni, “Birlikte yaşamak için Türkler iyiler. Saygı duymak gerekiyor” diyerek, derneklerinden bahsetti. Derneğin öğrenciler için çalışma yaptığını söyleyerek, Mersin’de yaklaşık iki yıldır faaliyet yürüttüklerini söyleyen Sabuni, hedef gruplarının 15-20 yaş arasındaki gençler olduğunu aktardı. Özellikle yabancı öğrenci sınavına hazırlanan gençler için çalıştıklarını söyleyen Muna El Sabuni, burada bir açık olduğunu gördüklerini, daha başka derneklerin geçim kaynakları, sosyal, uyum, kadın, çocuk gibi alanlarda çalışma yaparken gençlere dönük çalışmaların olmamasının bu derneği kurmalarına neden olduğunu aktardı. En büyük amaçlarının üniversite sınavlarına hazırlanan gençlere takviye dersler vermek olduğunu belirten Muna El Sabuni, onların eğitim öğrenim hayatlarını devam ettirmeleri için burs almaları ve sosyalleşmelerini sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
“KADINLAR KONUŞAMIYOR”
Ayrıca kadınlara hakları ile ilgili eğitimler de verdiklerini vurgulayan Muna El Sabuni, bunun yanında dil eğitimi vererek, kadınları yönlendirdiklerini söyledi. “Kadınlar Türkçe bilmediği için konuşamıyorlar ve iletişim kuramıyorlar” diyen Muna El Sabuni, mültecilere yönelik mecburi dil eğitimi zorunluluğu olmamasının bu sorunun kalıcı hale geldiğini vurguladı.
“TÜRK STK’LAR İLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”
Türk ve Suriyeli sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmaya ihtiyacı olduğunu ancak yalnız bırakıldıklarını ifade eden Muna El Sabuni, “Aynı amaca hizmet eden bir Türk dernek ile birlikte çalışma yaparsak daha verimli olur çünkü onlar hayatı, sistemi, kanunları daha iyi biliyorlar ve deneyimliler. Biz de mültecilere çok yakınız ve bu noktada buluşabiliriz.
Örneğin eğer gönüllü bir eğitimci bize gelirse Maya Derneği gibi öğrencilerimize eğitim verirse daha iyi oluyor. Çünkü Suriyeli öğretmen Türkçe ders anlatırken zor oluyor. Ama Türk olursa daha anlaşılır oluyor” diye konuştu.
KAYNAŞMA EĞİTİMİ İÇİN NORMALLEŞME BEKLENİYOR
Mersin Birlikte Yaşam Derneği’nden Mohammad Alhazza da, dayanıma içerisinde olmanın önemine vurgu yaptı. Alhazza, öğrenciler için Türkçe dil eğitimi, fakir ve muhtaçlara destek vermek için derneği kurduklarını söyleyerek, bu alanda çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Türkçe ve Arapça dil eğitimleri verdiklerini de söyleyen Alhazza, gençler için ayrıca bir eğitim vermeye hazırlandıklarını söyleyerek, “Normalleşe ile birlikte inşallah Suriyeli ve Türk çocukların katılımı ile birlikte yaşam eğitimi yapacağız” dedi.
ÇOCUK İSTİSMARI VE İŞÇİLİĞİNE KARŞI ÇALIŞIYORLAR
Öte yandan çocuk işçiliği ile mücadele önem verdiklerinin de altını çizen Alhazza, “Bu noktada fakir ailelere sürekli destek vermek istiyoruz. Bunun yanında Suriyeliler’in yasal işler yapabilmeleri için tercümanlık desteği veriyoruz. Bizim temel amacımız çocuk istismarı ve işçiliği. Çocuk istismarı ve işçiliğine karşı yoğun bir şekilde çalışmalar yürütmek istiyoruz” dedi.
“TÜRK DERNEKLERLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”
“Ayrıca mülteciler için en büyük sıkıntı Türk kanunlarının bilinmemesi” diyen Alhazza, bu konuda da destekler vermek gerektiğini söyleyerek, “Bu noktada sivil toplum kuruluşları ile işbirliği çok önemli bir konu. Maya Derneği gibi amacı eğitim olanlarla ortak noktada buluşabiliriz. Sosyalleşme çalışmalarına imza atabiliriz. Aynı amaca hizmet ettiğimiz Türk derneklerle çalışmak istiyoruz. Birlikte sistemli çalışırsak mülteciler için daha verimli çalışmalara imza atabiliriz” şeklinde konuştu.
Mezitli’de, Toroslar’da ve kent merkezi olan Akdeniz’de farklı dernekler olduğunu söyleyen Mohammad Alhazza, “Toroslar ve Akdeniz’de muhtaç Suriyeliler daha fazla ama yeterli dernekler yok” dedi.